Atliekų nerūšiuojantys vartotojai kenkia visiems kauniečiams | Kas vyksta Kaune

Atliekų nerūšiuojantys vartotojai kenkia visiems kauniečiams

Organizatorių nuotr.

Kaune iki metų pabaigos bus įrengta daugiau kaip 1,5 tūkstančio požeminių atliekų konteinerių, kurie bus sumontuoti 466-iose naujose konteinerių aikštelėse.

[galerija kiek=”4″]

Pirmosios tokio tipo aikštelės jau įrengtos Vilijampolėje ir Šilainiuose, įrengimo darbai tęsiami Eiguliuose ir Dainavoje, o naujoji sistema atskleidė ir itin svarbią naujųjų konteinerių aptarnavimo problemą – padaugėjo netinkamo rūšiavimo metu užterštų antrinių atliekų.

Aptarnauja „Kauno švara“

Kaip pastebi naująją sistemą aptarnaujančios bendrovės „Kauno švara“ darbuotojai, dažnai kasdienį bendrovės atliekų surinkimo ir išvežimo darbą trukdo ne vietoje paliktos gyventojų transporto priemonės. „Darosi ne tik sunku privažiuoti, bet kitą kartą ir ištuštinti pusiau požeminius konteinerius, net ir turint specialius kranus ant šiukšliavežių“, – sako bendrovės „Kauno švara“ direktorius Dalius Tumynas.

Vadovo teigimu, nepelnytų priekaištų jo vadovaujama įmonė susilaukia ir dėl perpildytų konteinerių, pavyzdžiui, prie turgaviečių, nes vietos gyventojai nesigėdija nešti savo komunalines atliekas į svetimus konteinerius.

Per šį laiką, kai jau aptarnaujami pusiau požeminiai konteineriai išryškėjo, dar viena problema: nenugesintų pelenų pilimas į kolektyvinio naudojimo pusiaupožeminius konteinerius (ir tai daro gyventojai iš privačių valdų). Nors komunalinių atliekų taisyklės nenurodo draudimo pilti pelenus į komunalinius konteinerius, bėda kad dažniausiai jie būna nenugesinti ir dėl naujų konteinerių techninių savybių – maišo viduje, rusendami konteineryje jį tiesiog pradegina, jį būtina keisti.

Deja, ne visi kauniečiai geranoriškai nusiteikę ir rūšiuodami atliekas. „Vieni stengiasi, aktyviai įsitraukdami į atliekų rūšiavimo procesą, tvarkingai atskirdami antrines žaliavas. Tuo tarpu kitiems tai nerūpi. Tai vaizdžiai iliustruoja pastarieji mėnesiai, aptarnaujant naujo tipo konteinerius“, – apgailestauja D. Tumynas.

„Kauno švaros“ specialistų duomenimis, vis dažniau į įmonėje esančią rūšiavimo liniją yra atvežamos antrinės žaliavos, kurios būna užterštos. Tvarkingai gyventojų išrūšiuotos atliekos konteineriuose sumaišomos su neatsakingų gyventojų komunalinėmis, maisto, skystomis, statybinėmis ar griovimo atliekomis, elektroninės įrangos priemonėmis ir panašiai.

„Tokių antrinių žaliavų nebepanaudosi perdirbimui. Antrines žaliavas mūsų bendrovė galėtų parduoti, o gaunamas lėšas investuoti į Kauno tvarkymą ir gražinimą, deja, tai tampa neįmanoma, kiekvienas miestietis dėl to nukenčia, o neatskingi vartotojai apie tai retai susimąsto“, – pabrėžia D. Tumynas.

Pagal šiuo metu galiojančias Kauno miesto savivaldybės komunalinių atliekų taisykles, atliekų turėtojai privalo rūšiuoti šias atliekas:

  • Pakuotes, pakuočių atliekas ir antrines žaliavas (popierių, kartoną, stiklą, plastiką, metalą, kombinuotų pakuočių atliekas);
  • Biologiškai skaidžias (žaliąsias) atliekas;
  • Didžiąsias atliekas;
  • Statybos griovimo atliekas;
  • Tekstilės atliekas;
  • Elektros ir elektroninės įrangos atliekas;
  • Buityje susidarančias pavojingas atliekas;
  • Mišrias (likusias po pirminio rūšiavimo) komunalines atliekas;
  • Naudotas padangas;

Įspėjama, kad komunalinių atliekų turėtojams draudžiama išmesti bet kokias atliekas gatvėse, aikštėse, skveruose, parkuose, kitose viešose vietose ir kitur, palikti bet kokias atliekas šalia konteinerių.

„Kauno švara“ primena:

  • Papildomai už išvežamas antrines žaliavas mokėti nereikia. Ši paslauga kauniečiams – nemokama. Tad gyventojai prašomi būti atsakingais ir įsigilinti į tinkamo atliekų tvarkymo rekomendacijas. Atliekų, kurias galima mesti į pakuočių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo konteinerius, sąrašas pateikiamas čia.
  • Jeigu pakuočių atliekų matmenys netinka pakuočių atliekų surinkimo konteineriams, jas reikia susmulkinti arba tvarkyti kaip didžiagabarites atliekas. Didžiagabaričių atliekų priėmimo ir antrinių žaliavų rūšiavimo aikštelių sąrašas pateikiamas čia.

Iš gyventojų didžiagabaritės atliekos priimamos NEMOKAMAI.

Gyventojų pastabos ir pasiūlymai laukiami NEMOKAMU KOKYBĖS TELEFONU 8 800 00111 (surinkus numerį spausti 2).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA