I. Strazdauskaitės nužudymu įtariamiems Bieliauskams – prastos naujienos | Kas vyksta Kaune

I. Strazdauskaitės nužudymu įtariamiems Bieliauskams – prastos naujienos

DELFI montažas

Plungiškės Ievos Strazdauskaitės pagrobimu ir itin žiauriu tyčiniu nužudymu iš savanaudiškų paskatų įtariami pusbroliai Leonas, Karolis ir Mantas Bieliauskai negali būti išleisti į laisvę. Taip antradienį nusprendė Vilniaus apygardos teismas.

Pratęstas terminas

Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėja Nijolė Žimkienė paskelbė, kad dar trims mėnesiams pratęsia įtariamiesiems skirtą griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą. Anot teismo, I. Strazdauskaitės nužudymo byloje jau baigtas ikiteisminis tyrimas, todėl į laisvę paleisti pusbroliai gali pasislėpti nuo teismo, nes jiems gresia griežta laisvės atėmimo bausmė.

Bieliauskų suėmimo terminas baigiasi kovo 11 d., jiems kardomoji priemonė pratęsta iki birželio. Tikimasi, kad per tą laiką baudžiamoji byla bus perduota teismui.

Kaip jau yra pranešusi prokuratūra, ikiteisminis tyrimas dėl pernai kovo 5 d. pagrobtos ir nužudytos I. Strazdauskaitės jau baigtas – penki įtariamieji ir visi kiti proceso dalyviai, kurių iš viso yra dvidešimt, turi teisę per dviejų mėnesių terminą susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga.

Pasak prokurorų, toks ilgas susipažinimo terminas nustatytas atsižvelgiant į proceso dalyvių skaičių ir į tai, kad du iš jų yra Latvijos piliečiai. Proceso dalyviai taip pat turi teisę teikti prašymus dėl papildomų tyrimo veiksmų atlikimo.

Jei tokie prašymai bus teikiami, jie bus nagrinėjami ir vertinami nustatyta tvarka. Pasibaigus šiam etapui bus surašytas kaltinamasis aktas ir byla perduota teismui.

Nustatyta daugiau asmenų, prisidėjusių prie nusikaltimų

Prokurorai teigia, kad tyrimo metu surinkta pakankamai reikšmingų duomenų apie 2016 m. balandį įvykdytą Latvijos piliečiui priklausančio lengvojo automobilio ir kito turto pagrobimą bei pernai 2017 m. kovą įvykdytą I. Strazdauskaitės užpuolimą, neteisėtą jos laisvės atėmimą, nužudymą, jos vairuoto automobilio pagrobimą bei kitas šių įtariamųjų įvykdytas nusikalstamas veikas.

Pusbroliai Bieliauskai įtariami dėl nužudymo bei dalyvavimo kitose nusikalstamose veikose, o kiti du asmenys įtariami dalyvavę pagrobiant svetimą turtą.

Tyrimo metu buvo nustatyti ir asmenys, prisijungę prie padarytų nusikalstamų veikų, tai yra – įgiję ir realizavę nusikalstamu būdu gautą turtą, slėpę nusikalstamu būdu įgytus daiktus. Jų atžvilgiu yra tęsiamas kitas tyrimas.

Iš pradžių žudyti neketino

Kaip skelbta anksčiau, per imituotą eismo įvykį pagrobta ir daugybę valandų automobilio bagažinėje įkalinta mergina ne iš karto buvo nuvežta į Kėdainių rajoną, kur buvo šaltakraujiškai nužudyta. Per apklausas policijoje tyčiniu nužudymu iš savanaudiškų paskatų įtariami Bieliauskai pareiškė, kad neketino I. Strazdauskaitės žudyti ir galvojo, jog jiems dėl pagrobto prabangaus automobilio nekils jokių problemų – bus lygiai taip pat, kaip po Latvijos piliečiui priklausančios transporto priemonės pagrobimo.

Šaltinių teigimu, kovo 5 d. vakarą pusbroliai iš anksto prie Kauno tykojo aukos ir net neįtarė, kad ja gali tapti mergina. Tačiau tada, kai pastebėjo jaunos merginos vairuojamą prabangų beveik naują „Audi A7“, vyrai nutarė nesnausti – ėmė persekioti merginą. O ši, supratusi, kad yra sekama, važiuodama nuo Kauno link Vilniaus gerokai padidino greitį. „Mes manėme, kad galbūt jos nepavysime“, – vėliau per apklausą prisipažins vienas pusbrolių.

Imituoti atokioje ir neapšviestoje kelio juostoje eismo įvykį nebuvo sudėtinga, todėl, kai „Audi A7“ sustojo, vyrai iš karto puolė prie merginos. Dar priešintis bandžiusi mergina buvo greitai „nugesinta“ – nedidelio ūgio, bet sportiški vyrai I. Strazdauskaitę įgrūdo į automobilio bagažinę.

Iš jos paimtą mobiliojo ryšio telefoną „iPhone“ vyrai numetė ant kelio, kai važiavo į Kauno pusę. Tiesa, kodėl jis buvo rastas be jokių įbrėžimų, įtariamieji negalėjo paaiškinti. Kaip ir tai, kodėl telefono dėklas buvo rastas laukuose maždaug už kilometro nuo tos vietos, kur atrastas aparatas.

Ilgai vežiojo bagažinėje

Jau žinoma, kad iš karto po pagrobimo Karolis ir Leonas sėdo į I. Strazdauskaitės vairuotą „Audi A7“, o Mantas sekė iš paskos, vairuodamas vienam pusbrolių priklausantį automobilį, kuriuo ir buvo sukeltas eismo įvykis.

Tą vakarą plungiškė automobilio bagažinėje praleido mažiausiai kelias valandas – iš nusikaltimo vietos vyrai vyko į Marijampolę, kur gyvena jų giminaičiai ir draugai, užsiimantys automobilių remontu, o savo auką ketino išmesti iš automobilio ir palikti prie valstybės sienos su Rusija arba Lenkija.

Prie pasienio jie net buvo nuvažiavę, tačiau savo planus pakeitė, kai atidarę bagažinę ėmė bendrauti su mergina. Vienas įtariamųjų per vieną apklausų pareigūnams nurodė, kad iš bagažinės ištraukta mergina prašė paleisti, bet pusbroliai išsigando ir nusprendė atsikratyti savo auka.

Per apklausas Mantas ir Leonas pareigūnams aiškino, kad viskam „dirigavo“ jų pusbrolis Karolis – esą būtent jis priėmė sprendimą merginą įgrūsti į bagažinę, o ne palikti pakelėje prie automobilio pagrobimo vietos. Kodėl, pusbroliai negalėjo paaiškinti – esą Karolis ir pats negalėjo paaiškinti savo netikėtai priimto sprendimo.

Kai buvo nuspręsta nužudyti I. Strazdauskaitę, vyrai nutarė atsikratyti ir automobiliu – įtarė, kad jų tikrai gali ieškoti policija ir merginos draugas. Atokioje miško vietoje „Audi A7“ palikę vyrai galbūt ir būtų grįžę jo pasiimti, bet jau kitą dieną žiniasklaidoje mirgėjo pranešimai apie dingusią I. Strazdauskaitę.

Šį automobilį, įtariama, vyrai ketino parduoti – būtent Karolis, Kėdainiuose demonstravęs prabangų gyvenimo būdą, užsiėmė automobilių perpardavimu.

Sako atgailaujantys

I. Strazdauskaitė buvo nužudyta Kėdainių rajone, Daukšių aerodromo teritorijoje tą pačią naktį – merginos egzekucijoje dalyvavo visi trys įtariamieji. Šaltinių teigimu, per apklausą policijoje Leonas Bieliauskas prisipažino, kad būtent jis merginą daužė kastuvu. „Ji po pirmo smūgio atsijungė“, – esą taip kriminalistams nurodė labai sunkiu nusikaltimu įtariamas vyras.

Pusbroliai buvo įsitikinę, kad mergina nebus surasta, tačiau vėliau, kai buvo sulaikyti ir suimti, patys įtariamieji kriminalistams parodė aukos kapavietę.

Tai – tik maža dalelė to, ką ikiteisminį tyrimą atliekantiems pareigūnams pavyko nustatyti aiškinantis baisaus nusikaltimo aplinkybes. Daugiau detalių turėtų paaiškėti tuomet, kai prokurorai baudžiamąją bylą perduos į teismą.

Šiuo metu Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo skirtingose kamerose laikomiems pusbroliams nėra galimybės bendrauti tarpusavyje, todėl jie negali suderinti savo pozicijų. Tačiau visi lyg susitarę aiškina, esą, nuoširdžiai gailisi dėl savo poelgio. „Aš niekada negalėjau pagalvoti, kad mes taip pasielgsime, po merginos nužudymo mane ištiko šokas“, – sakė vienas įtariamųjų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA