Studijų vertintojai apribojo priėmimą į kelis šimtus programų | Kas vyksta Kaune

Studijų vertintojai apribojo priėmimą į kelis šimtus programų

BNS 2018/03/01 23:55
Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Šiemet stojantieji į aukštąsias mokyklas negalės rinktis dalies registruotų studijų programų – Studijų kokybės vertinimo centras (SKVC) uždraudė priėmimą į kelis šimtus programų.

Daugiausiai tokių programų, į kurias negalės būti priimami nauji studentai, yra Klaipėdos ir Šiaulių universitetuose, paskelbta per spaudos konferenciją ketvirtadienį. Iš neuniversitetinių aukštųjų mokyklų daugiausiai programų neliks Marijampolės kolegijoje.

„Pagal tas kryptis, kurios dabar yra ribojamai akredituojamos, jose esančių programų skaičius yra apie 200“, – sakė švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas.

SKVC duomenimis, Klaipėdos universitete 16-oje studijų krypčių pirmos pakopos studijos akredituotos ribojamai, Šiaulių universitete – 10. Toks akreditavimas reiškia, kad studijos turės būti išregistruotos, kai jas baigs dabar studijuojantys studentai.

„Dar pačios aukštosios mokyklos virš 200 programų atsisakė“, – teigė SKVC direktorė Nora Skaburskienė.

Pasak jos, stojantieji į universitetines bakalauro studijas šiemet galės rinktis iš 350 studijų programų (pernai buvo siūlyta 447), stojantieji į magistrantūrą – iš 437 programų (pernai 525).

Apie ribojimus SKVC paskelbė abiturientams jau pasirinkus, kokius laikys egzaminus, ir likus tik keliems mėnesiams iki priėmimo pradžios. SKVC vadovė aiškino, kad nėra visai uždaromų studijų krypčių ir stojantieji galės pasirinkti norimas studijas, bet nebūtinai toje aukštojoje mokykloje, kurioje suplanavę anksčiau.

Priekaištus dėl vėlyvo rezultatų paskelbimo per spaudos konferenciją išsakiusiems studentams viceministras savo ruožtu aiškino, kad studentai turėtų džiaugtis, kad nevyks priėmimas į nekokybiškas studijas.

„Ar Lietuvos studentų sąjunga galvoja, kad geriau platus pasirinkimas, bet nekokybiškų studijų?“ – klausė G. Viliūnas.

SKVC teigimu, dėl ribojimų vykdyti priėmimą pirmakursių labiausiai turėtų mažėti vadybos, ekonomikos, komunikacijos, edukologijos krypčių studijose.

Vadovaujantis Mokslo ir studijų įstatymu nuo 2018 metų kovo 1 dienos Lietuvos aukštosios mokyklos gali vykdyti tik akredituotų krypčių studijas.

Detalų riboto akreditavimo studijų krypčių sąrašą rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA