Širdininkai galės ramiau apsipirkti „Lidl“ parduotuvėse | Kas vyksta Kaune

Širdininkai galės ramiau apsipirkti „Lidl“ parduotuvėse

Organizatorių nuotr.

Visose 35-iose „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvėse Lietuvoje, tarp jų – ir šešiuose Kauno prekybos centruose, vasarį įrengti išoriniai automatiniai širdies defibriliatoriai, skirti gaivinti žmogų staigios mirties atveju. Šis prietaisas padeda atkurti širdies ritmą dar iki atvykstant medikams. Juo gali naudotis kiekvienas, net ir neturintis medicininio išsilavinimo.

Kaip rašoma „Lidl“ pranešime, didelių susibūrimų vietose, tokiose kaip oro uostai, geležinkelio ar autobusų stotys, prekybos centrai, greitoji medicinos pagalba dažniausiai kviečiama dėl sutrikusio širdies ritmo – kai žmogus netenka sąmonės, jam prasideda traukuliai. Defibriliatorius sureguliuoja širdies skilvelių virpėjimą ir pavojus gyvybei stipriai sumažėja – panaudojus šį aparatą per pirmas tris minutes, 75 proc. atvejų žmogus atsigauna.

Pasak „Lidl Lietuva“ centrinės tarnybos vadovo, valdybos nario Mariaus Kybarto, trečiadienį drauge su kolegomis pristačiusio naujuosius įrenginius, per vasario mėnesį defibriliatoriai įrengti visuose tinklo prekybos centruose. „Sumontavome moderniausius, automatinius prietaisus, kad užtikrintume maksimalų saugumą“, – sakė M. Kybartas.

Defibriliatorių dėžutėse, pakabintose matomose ir lengvai prieinamose parduotuvių vietose, įrengti GSM moduliai. Atidarius dėžutę, automatiškai skambinama Bendrosios pagalbos centro (BPC) numeriu 112 išsikviesti pagalbą. Pasak „Lidl Lietuva“ darbų saugos vadovo Povilo Medelio, automatinis prietaisas su GSM ryšiu sutaupo laiko ir leidžia susitelkti į gaivinimą.

„Priklijavus elektrodus prie nukentėjusiojo kūno, automatinis defibriliatorius įvertina širdies darbą ir pirmosios pagalbos teikėjui lietuviškai duoda instrukcijas, ką daryti. Jei reikalinga, prietaisas šoką suteikia pats – nereikalingi jokie papildomi mygtukų paspaudimai. Prireikus atlikti dirbtinę plaučių ventiliaciją, defibriliatorius diktuoja ritmą, kokiu greičiu, kiek kartų paspausti, kiek kartų įpūsti ir kiek ilgai pūsti orą“, – pasakojo P. Medelis.

Nors širdies defibriliatoriumi naudotis nesudėtinga, „Lidl“ parduotuvių vadovaujantys darbuotojai privalomai apmokomi, kaip juo gaivinti nukentėjusįjį ir tinkamai suteikti pirmąją pagalbą.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad „Lidl“ parduotuvės Kaune veikia A. Juozapavičiaus pr. 127, Baltų pr. 10, K. Baršausko g. 66, Savanorių pr. 315, Šiaurės pr. 1A ir Veiverių g. 146.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktorė Lina Balaišytė „Kas vyksta Kaune“ pridūrė, kad teisės aktai privaloma tvarka įrengti defibriliatorius komercinėse ar valstybinėse susibūrimo vietose nenumato. Kai kurios privačios bendrovės, taip pat biudžetinės, viešosios įstaigos yra įsirengusios šiuos pirmosios pagalbos prietaisus savo iniciatyva.

„Tai labai sveikintina ir gražu. Kiek diskutuojame su Kauno greitosios medicinos pagalbos (GMP) stotimi, kuo defibriliatorių daugiau, tuo įstaigų darbuotojams ir lankytojams saugiau“, – džiaugėsi L. Balaišytė. Jos žiniomis, nemažai defibriliatorių yra „Ikea“ sandėliuose Kauno rajone. Dėl pačios „Ikea“ parduotuvės Jonavos g. pašnekovė tikra nebuvo. Taip pat nemažas prietaisų tinklas yra bankuose ir privačiose įstaigose.

„Bandome inicijuoti defibriliatorių įrengimą savivaldybės institucijose, tačiau ryžto mažoka – viskas atsiremia į finansus. Defibriliatoriai reikalauja nuolatinės priežiūros – baterijų keitimo, patikrų“, – aiškino L. Balaišytė.

Tiesiogiai su Kauno GMP stotimi sujungti 5 defibriliatoriai. Jie įrengti autobusų ir geležinkelio stotyse, prekybos centre „Akropolis“, Rotušės aikštėje esančiame restorane „Sadutė“ ir Laisvės alėjoje veikiančiame restorane „Miesto sodas“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA