Tinkamas atliekų tvarkymas – kiekvieno kauniečio pareiga | Kas vyksta Kaune

Tinkamas atliekų tvarkymas – kiekvieno kauniečio pareiga

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Rudenį Kaune paskelbta atliekų surinkimo modernizavimo pradžia: pradėti masiškai montuoti pusiau požeminiai atliekų konteineriai, kurių iki metų pabaigos mieste bus įrengta daugiau kaip 1,5 tūkstančio.

Pirmosios aikštelės su tokio tipo konteineriais jau įrengtos Vilijampolėje, Šilainiuose, darbai tęsiami Eiguliuose ir Dainavoje. Planuojama, kad iki 2018 metų pabaigos Kaune su žemėje įkastais konteineriais bus įrengtos 466-ios tokios konteinerių aikštelės.

Patogesnė eksploatacija

„Konteineriai įrengiami net 1,6 metro po žeme (antžeminė dalis 1,2 metro). Atliekos kaupiamos po žeme, nesklinda nemalonus kvapas, mažiau sąlygų plisti infekcijoms, bakterijoms. Žemės šaltis stabdo bakterijų plitimą. Tad vasarą atliekos neges, žiemą neužšals“, – apie tokio sprendimo naudą sako šią veiklą aptarnaujančios bendrovės „Kauno švara“ direktorius Dalius Tumynas.

Pastačius minėtus konteinerius, taupoma vieta – daugiau atliekų talpinama po žeme. Vienas naujas 5 kubinių metrų „Molok“ konteineris atstoja net 55 vienetus konteinerių, kurių vieno talpa – 120 litrų.

Požeminiai konteineriai/ R. Tenio nuotr.

Gyventojai prašomi atkreipti dėmesį ir siekiant nesukurti papildomos taršos pereinamuoju laikotarpiu, vietose, kur dar nėra pilnai įrengti naujieji konteineriai, ar, kol nėra įrengtos aikštelės aplink juos, atliekų šalinimui rinktis senojo tipo konteinerius.

Bendrovės „Kauno švara“ specialistai pastebi, kad vietose, kur jau įrengti naujieji konteineriai, šiukšlių išėmimas tapo paprastesnis, tylesnis, nes į konteinerio betoninę kapsulę dedamas daugkartinis maišas iš polipropileno, jį šiukšliavežė iškelia su kranu ir išpila atliekas.

Taip pat naujų konteinerių naudojimas padeda užtikrinti didesnę švarą ir higieną.

Tačiau bendrovė „Kauno švara“ atkreipia gyventojų dėmesį į tai, jog atliekų tvarkymas – ne tik atliekų tvarkytojo rūpestis.

Kad aplinka atrodytų švaresnė ir tvarkingesnė, kai visame mieste bus įrengtos tokio tipo atliekų šalinimo aikštelės, priklausys ir nuo kiekvieno iš mūsų. Tvarką ir švarą lems tai, ar vartotojai tinkamai tvarkys savo atliekas, kaip aktyviai ir atsakingai jas rūšiuos.

Pagal šiuo metu galiojančias Kauno miesto savivaldybės komunalinių atliekų taisykles, atliekų turėtojai privalo rūšiuoti šias atliekas:

  • Pakuotes, pakuočių atliekas ir antrines žaliavas (popierių, kartoną, stiklą, plastiką, metalą, kombinuotų pakuočių atliekas);
  • Biologiškai skaidžias (žaliąsias) atliekas;
  • Didžiąsias atliekas;
  • Statybos griovimo atliekas;
  • Tekstilės atliekas;
  • Elektros ir elektroninės įrangos atliekas;
  • Buityje susidarančias pavojingas atliekas;
  • Mišrias (likusias po pirminio rūšiavimo) komunalines atliekas;
  • Naudotas padangas;

Įspėjama, kad komunalinių atliekų turėtojams draudžiama išmesti bet kokias atliekas gatvėse, aikštėse, skveruose, parkuose, kitose viešose vietose ir kitur, palikti bet kokias atliekas šalia konteinerių.

„Kauno švara“ primena:

  • Papildomai už išvežamas antrines žaliavas mokėti nereikia. Ši paslauga kauniečiams – nemokama. Tad gyventojai prašomi būti atsakingais ir įsigilinti į tinkamas atliekų tvarkymo rekomendacijas. Atliekų, kurias galima mesti į pakuočių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo konteinerius, sąrašas pateikiamas čia.
  • Jeigu pakuočių atliekų matmenys netinka pakuočių atliekų surinkimo konteineriams, jas reikia susmulkinti arba tvarkyti kaip didžiagabarites atliekas. Didžiagabaričių atliekų priėmimo ir antrinių žaliavų rūšiavimo aikštelių sąrašas pateikiamas čia.

Iš gyventojų didžiagabaritės atliekos priimamos NEMOKAMAI.

Gyventojų pastabos ir pasiūlymai priimami NEMOKAMU KOKYBĖS TELEFONU 8 800 00111 (surinkus numerį spausti 2).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA