Kauniečiai šaltyje: kaip rengiasi ir išjudina automobilius? | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai šaltyje: kaip rengiasi ir išjudina automobilius?

R. Tenio nuotr.

Dieną oro temperatūrai krentant iki -10 laipsnių ir daugiau, o naktį – vietomis iki -20 laipsnių, kauniečiai pasidalino, kaip pakelia šaltį jie ir jų transporto priemonės. Vieni jau susidūrė su problemomis ir turėjo progą puse lūpų pakeiksnoti žiemą, o kitiems besispardanti ledinė viešnia nesukelia jokių nepatogumų.

Štai Tomo automobiliui šalčiai nebaisūs. „Kuriasi iš pusės pasukimo. Kaip prižiūri, taip turi“, – auksinę automobilistų (ir ne tik jų) taisyklę įvardijo kaunietis.

Jos, rodosi, ne visai prisilaiko Žygimantas: „Akumuliatorius naujas, dvi žvakės mirusios – variklis užsikuria, susipurto ir važiuojam.“ Tuo tarpu Martyno teigimu, su benzininiais automobiliais tokiu oru nėra jokių problemų.

Kitas kaunietis įvardijo silpnąsias dyzelinio motoro vietas, kurioms atsisakius planuota kelionė gali neįvykti. „Kol purkštukai ir pašildymo žvakės nestreikuoja, tol užkuriam…“ – teigė Mindaugas.

Aušra sakė, kad automobilį užkūrė, o vyrui savojo – ne. Čia pat šmaikštus kaunietis pareiškė, kad oro temperatūra jam nė motais, kadangi turbodyzelinio variklio perprogramuotu valdymo bloku neužkuria nei šilto, nei šalto.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad dyzelinas ir benzinas skirtingai reaguoja į šaltį. Benzinas pamažu virsti savotiškais drebučiais pradeda esant maždaug 40 laipsnių šalčiui. Dėl to mažai tikėtina, kad eksploatuodami benzininį automobilį kada nors susidursite su kuro tiekimo problemomis, kylančiomis būtent dėl žemos temperatūros.

Tuo tarpu paprastas dyzelinas stingti gali pradėti orui atšalus „vos“ iki -8 laipsnių ir visiškai nustoti tekėti kuro linijomis esant 15-20 laipsnių šalčiui. Žinoma, įvairūs priedai stingimo tašką nuleidžia iki -20, -25 laipsnių ar net žemiau – užsipylę žiemai pritaikyto dyzelino turėtumėte išvengti didelių bėdų. Taip pat protinga šaltu oru kuro baką laikyti apypilnį – didesnis skysčio kiekis užšąla lėčiau, o taip pat neleidžia kauptis kondensatui.

Kalbant apie tinkamą aprangą, Kęstas juokavo, kad nuo šalčio vos batus užkuria į kiemą išeiti, o pagalvojęs apie pečiaus kūrimą išvis prapliko. „Štai jums ir šaltis“, – konstatavo vyras.

Antanas davė pragmatišką patarimą: „Sausi šilti batai, sausos švarios kojinės, pora marškinėlių, striukė ir eini į lauką.“ O Giedrė kliovėsi jau šiuolaikinio folkloro dalimi tapusia taisykle ir siūlė psichologinį susidorojimą su šalčiu – pasak kaunietės, nėra blogo oro, tik bloga apranga, arba nuotaika prasta. „Įsijungi šypseną ir nesvarbu tas oras“, – siūlė mergina.

Miestiečiai nevengė ir aštresnio humoro: Manto teigimu, su dabartine valdžia seniai jokie šalčiai nebaisūs, Martynas sakė iki pavasario nekišiantis nosies į kiemą, o Konstantinas tiesiog nukirto, kad nei saugos, nei ką, ir laikosi visai gerai.

Visgi saugotis tikrai verta, kadangi nušalusi oda, gilesni audiniai ar viso kūno atšalimas – ne juokai. Medikai itin šaltu oru lauke rekomenduoja praleisti kuo mažiau laiko, o visgi ruošiantis eiti iš namų sočiai ir kaloringai pavalgyti, nepamiršti užsidėti kepurės ir avėti tinkamo dydžio batus.

Svarbu prie kūno dėvėti natūralių audinių – medvilnės ar vilnos – drabužius, kadangi sintetinė medžiaga neleidžia išgaruoti drėgmei, o atvėsusi ši šaldo ir organizmą. Specialistai primena neiti laukan išgėrus alkoholio, nes jis plečia kraujagysles ir skatina atiduoti šilumą. Tuo pačiu, sutrikusi koordinacija ir sumažėjęs šalčio pojūtis gali paskatinti elgtis neatsargiai, užmigti lauke – tai itin pavojinga.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, savaitgalį ir ateinančią savaitę šaltis iš Kauno dar nesitrauks. Sekmadienio ir pirmadienio naktį prognozuojamas 15-16 laipsnių šaltis, dieną – 9-11 laipsnių. Pūs šiaurės vėjas, bus giedra.

Antradienį, papūtus rytų vėjui, laukite šalčiausios kitos savaitės nakties – termometrų stulpeliai turėtų kristi iki -21, dieną tvyros 13 laipsnių šaltis. Trečiadienį ir ketvirtadienį dangų aptraukus debesims, naktį temperatūra bus kiek aukštesnė – 13-16 laipsnių šalčio. Dieną pakils iki 10-12 laipsnių šalčio, gali iškristi ir kelios snaigės.

Detalią orų prognozę rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA