Estijos tyruose nusileido netikėtas Vasario 16-osios paštas iš Kauno | Kas vyksta Kaune

Estijos tyruose nusileido netikėtas Vasario 16-osios paštas iš Kauno

Asmeninio archyvo nuotr.

Rašydami, kodėl Lietuvoje gera gyventi, rišdami laiškelius prie heliu pripildytų balionų ir dieną prieš valstybės atkūrimo šimtmetį leisdami juos į dangų Kauno mokyklos-darželio „Šviesa“ auklėtiniai nė nenumanė, kad patriotinis krovinys nuskries daugiau kaip 400 kilometrų.

Apie nepaprastą žinią „Kas vyksta Kaune“ pirmiausia informavo skaitytojas, pasidalinęs estų internetinio naujienų portalo nuoroda. Ji nuvedė į kelių sakinių naujieną – pranešama, kad Sirje Nestor miškelyje netoli namų rado žalių balionų ryšulį su Lietuvos vaikų mintimis apie tėvynę.

„Kas vyksta Kaune“ pavyko susisiekti su pačia Sirje, su vyru gyvenančia apie 17 km nuo Võru miesto ir 70 km nuo Valgos – kadangi moteris angliškai nekalba, įvykį nupasakojo jos dukra Reilika. Pašnekovės teigimu, penktadienį jos tėvai išėjo pasivaikščioti.

„Mano mama ir tėtis penktadienio vakarą susiruošė pasivaikščioti į mišką ir visai šalia mūsų namų, maždaug už 200 metrų, pamatė kažką keisto. Priėję arčiau suprato, jog tai – balionai ir prie jų prikabinti laiškai“, – pasakojo mergina.

Pasak jos, tėvai iš pradžių pamanė, kad tai – vestuvininkų į dangų paleisti balionai, kurie visai atsitiktinai nusileido jų kieme.

„Tačiau žvilgtelėję į rastus laiškus iš arčiau, suprato, jog jie parašyti kitos šalies kalba. Todėl sugrįžę namo „Google“ paieškos sistemoje suvedė užrašytus raktinius žodžius: „Kauno mokykla-darželis „Šviesa“ ir suprato, jog radinys turi kažką bendro su mokykla ar vaikų darželiu. Tuomet mama į paieškos laukelį socialiniame tinkle „Facebook“ suvedė tuos pačius žodžius ir mokyklos paskyroje pamatė nuotraukas, kuriose užfiksuoti trijų spalvų balionus į padanges skraidinantys vaikai“, – dėstė Reilika.

Anot pašnekovės, jos mama atplėšė tik vieną iš laiškų su viltimi rasti adresą ir išsiųsti juos atgal siuntusiam asmeniui. Tačiau tuomet, kai ji socialiniame tinkle patalpino radinio nuotraukas, pažįstami pradėjo sakyti, esą šie laiškai atkeliavo ne šiaip sau – tai valstybės atkūrimo šimtmečio proga vaikų surašyti linkėjimai Lietuvai, pamąstymai, kodėl čia gera gyventi ir kitos mintys.

„Mama buvo išties nustebinta. Žinoma, nori sužinoti, kas nutiko kitiems balionams, – juokėsi Reilika, – ji atrašys tiems, kurie tuos balionus siuntė. Taip pat mama nori perduoti „Šviesos“ mokyklai ir jos auklėtiniams, kad ji labai džiaugiasi bei siunčia geriausius linkėjimus. Sveikina Sirje ir Lietuvos žmones. Tai – tikrų tikriausias stebuklas! Mamos žodžiais, būtų šaunu, jei tokias iniciatyvas kaip ši organizuotų daugiau žmonių“, – neslėpė džiugesio Reilika.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistams susisiekus su aprašyto įvykio sumanytojų – mokyklos-darželio „Šviesa“ direktorės pavaduotoja ugdymui Erika Vaideliene, paaiškėjo, jog tuntas balionų, pasiekęs Estiją, išties yra šios ugdymo įstaigos auklėtinių, jų tėvų ir bendruomenės šventinis ruošinys, pakilęs į dangų su 100 idėjų, skelbiančių, kodėl Lietuvoje gyventi gera.

„Vasario 15 dieną, vidurdienį, į padanges paleidome tris ryšulius geltonos, žalios ir raudonos spalvos balionų. Iš viso 125-kis. Šimtas iš jų buvo skirti Lietuvos atkūrimo šimtmečiui, o kiti dvidešimt penki – antrajai šventei – mokyklos jubiliejui paminėti. Į Estiją nuskriejo 41 žaliasis klajūnas. Džiugu, kad balionai jau turi naujus šeimininkus, kurie sužinojo, kodėl mūsų šalyje gyventi gera. Leisdami balionus, manėme, jog jie pasieks žmones Lietuvoje, bet pasirodo, ryšulys nukeliavo kur kas toliau“, – šyptelėjo E. Vaidelienė.

Tuo tarpu Reilika pridūrė, kad mama laiškus gali ir pasilikti, ir išsiųsti atgal, tačiau bet kokiu atveju ketina atrašyti „Šviesai“. Talinas-Helsinkis kursuojančio kelto restorane dirbančiai merginos mamai tai – net keliaguba šventė, mat šios savaitės pabaigoje jos gimtadienis, o šeštadienį, vasario 24 d. – taip pat ir Estijos Nepriklausomybės deklaracijos paskelbimo šimtmetis. „Tai tikrai nuostabus nutikimas, geriausias siurprizas ir dovana mano mamai“, – sakė mergina.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA