L. Kedienė su kaimyne sulaukė nuosprendžio dėl mažametės tvirkinimo | Kas vyksta Kaune

L. Kedienė su kaimyne sulaukė nuosprendžio dėl mažametės tvirkinimo

Kauno apylinkės teismo, BNS inf. 2018/02/15 16:29
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Kauno apylinkės teismas Laimutę Kedienę ir jos kaimynę Olgą Girdauskienę ketvirtadienį pripažino kaltomis dėl mažametės tvirkinimo. Garbaus amžiaus moterims teismas skyrė laisvės apribojimo bausmes.

Kaip teigiama Kauno apylinkės teismo pranešime, 74-erių L. Kedienei paskirta pusantrų metų laisvės apribojimo bausmę – ji taip pat įpareigota nuo 23 val. iki 6 val. būti namuose bei dalyvauti pusmetį trunkančioje elgesio pataisos programoje. Be to, per du mėnesius ji turės sumokėti 2014 m. Alytaus rajono apylinkės teismo paskirtą ir iki šiol nesumokėtą 941 eurų baudą.

67-erių pensininkei O. Girdauskienei teismas taip pat skyrė pusantrų metų laisvės apribojimo bausmę, kurią subendrino su prieš tai Kauno apylinkės teismo paskirta bausme ir skyrę galutinę dvejų metų laisvės apribojimo bausmę. Taip pat įpareigojo ją nuo 23 val. iki 6 val. būti namuose bei pusę metų dalyvauti elgesio pataisos programoje.

„Bausmės paskirtis yra ne tik nubausti asmenį, bet ir koreguoti jo elgesį“, – pažymi didelės apimties bylą išnagrinėjusi teisėjų kolegija.

Šioje baudžiamojoje byloje kaltinimai mažametės tvirkinimu buvo pareikšti ir 79-erių L. Kedienės vyrui Vytautui Kedžiui, tačiau byla jo atžvilgiu nutraukta suėjus senaties terminui.

Uždaruose posėdžiuose bylą išnagrinėjęs teismas nustatė, kad kaltinamieji savo namuose, girdint mažametei, vartojo vulgarius vyriško lytinio organo reikšmę turinčius žodžius, žmogaus seksualinę orientaciją ir seksualinį nukrypimą apibūdinančius žodžius. Be to, amoraliais išsireiškimais pasakojo nukentėjusiajai apie vyriškus lytinius organus, jų kišimą į burną ir kitas kūno vietas.

Teismas konstatavo, kad kaltinamieji atliko veiksmus, galinčius sukelti per ankstyvą mažametės domėjimąsi lytinėmis funkcijomis, nesveiką, iškreiptą santykių tarp lyčių įsivaizdavimą ir sutrikdyti fizinį bei psichologinį vystymąsi. Teismas pažymi, kad pastarieji mažametei pasakodami apie seksualinio pobūdžio tenkinimą intelektualiai tvirkino mažametę.

Nors kaltinamieji neprisipažino dėl jiems pateiktų kaltinimų, jų kaltė visiškai įrodyta byloje apklaustų liudininkų ir nukentėjusiųjų parodymais, rašytiniais bei kitais byloje surinktais įrodymais.

Bylą nagrinėjusi teisėjų kolegija, spręsdama klausimą dėl nukentėjusiosios pareikšto civilinio ieškinio, pažymėjo, kad nėra abejonių, jog mažametė patyrė stiprius neigiamus išgyvenimus, pažeminimą, stresą, nepatogumus, jautė baimę, buvo sutrikdytas jos normalus gyvenimas.
Šioje byloje pateiktas 2 mln. litų (579 tūkst. 240 eurų) tenkintas iš dalies: priteista nukentėjusiajai atlyginti 10 tūkst. eurų neturtinę žalą. Šią sumą kaltomis dėl mažametės tvirkinimo pripažintos L. Kedienė ir O. Girdauskienė turės sumokėti perpus.

„Teismas sutinka su ieškinyje nurodytais teiginiais, kad padarytų nusikaltimų pasekmės gali turėti neigiamos įtakos mažametės normaliam vystymuisi, brendimui bei asmenybės formavimuisi ateityje. Tačiau teismui nebuvo pateikta įrodymų – preliminarių specialistų vertinimų ir išvadų, kaip tai gali pasireikšti ateityje“, – akcentavo bylą nagrinėjusi teisėjų kolegija.

Nuosprendyje pažymima, kad teismas spręsdamas dėl neturtinės žalos atlyginimo atsižvelgė į kaltinamųjų amžių, sveikatos būklę, turtinę padėtį, teisminę praktiką tokio pobūdžio bylose.

Nukentėjusiajai priteistas lėšas uzufrukto teise (jeigu tėvų valdžia priklauso tik vienam iš nepilnamečio tėvų, vaiko turtą tvarko tik šis tėvas arba motina – red. past.) pavesta tvarkyti jos įstatyminei atstovei – motinai, įpareigojant ją šias lėšas naudoti tik vaiko interesams.

BNS primena, kad Laimos Stankūnaitės dukters tvirkinimu kaltinama ir mergaitės teta, buvusi laikinoji globėja Neringa Venckienė, bet jos atžvilgiu byla išskirta. Šiuo metu paskelbta buvusios parlamentarės N. Venckienės paieška.

2009 metų spalio 5 dieną Kaune nušautas į darbą vykęs teisėjas Jonas Furmanavičius. Tą pačią dieną prie namų nužudyta Violeta Naruševičienė. Prokurorai nustatė, kad žmogžudystes įvykdė garliaviškis Drąsius Kedys. Jis kaltino V. Naruševičienę leidus tvirkinti jo ir L. Stankūnaitės mažametę dukrą bei šios pusseserę, pačios V. Naruševičienės mažametę dukrą. J. Furmanavičių ir Andrių Ūsą kaunietis kaltino pedofilija. Visi teismai A. Ūsą išteisino.

Po žudynių besislapsčiusio D. Kedžio kūnas rastas 2010 metų balandį prie Kauno marių. Vėliau negyvas rastas ir A. Ūsas. Teisėsauga teigia, kad jie mirė nesmurtine mirtimi.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA