Kauniečiai vėl sunerimę – šalia miesto ratus suko sraigtasparnis | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai vėl sunerimę – šalia miesto ratus suko sraigtasparnis

Asociatyvi / VSAT nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ redakciją pasiekė žinia, kad apie 19.30 val. virš Kleboniškio miško kelis kartus praskrido sraigtasparnis. Kauniečiams tokia vakarinė veikla pasirodė neįprasta. Portalui pavyko išsiaiškinti, kad Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) orlaivis vykdė visiškai įprastus veiksmus.

Kaip „Kas vyksta Kaune“ informavo VSAT Aviacijos valdybos operatyvinis budėtojas, čia nebūta nieko neįprasto – paprasčiausiai palydėtas tranzitinis Rusijos Federacijos traukinys. Šie skrydžiai reguliarūs ir vyksta pagal nustatytą planą.

VSAT atstovaujantis Prevencijos skyriaus viršininkas Giedrius Mišutis detalizavo, kad traukiniai, vykstantys iš Sankt Peterburgo, Maskvos, per Lietuvą važiuoja į Kaliningrado sritį. Pagal supaprastinto tranzito schemą Rusijos piliečiai, kurie keliauja neišlipdami, taip yra kontroliuojami.

„Nustatinėjama kiekvieno traukinio sustojimo, sulėtėjimo priežastis. Tikslas – kad niekas neteisėtai neišliptų Lietuvos teritorijoje. Nuo senų laikų, kai įvesta Kaliningrado tranzito schemą, yra kontrolės priemonės – be to, kad pasienyje tikrinami dokumentai, sudaromi keleivių sąrašai, dalis bėginio transporto stebima iš oro. Tai vyksta metų metus, nuolat“, – sakė G. Mišutis.

VSAT sraigtasparnis kyla iš bazės Paluknio kaime, Trakų rajone – orlaivis pagal tranzito kelią tam tikroje vietoje prisijungia prie traukinio. „Žmonės ir sostinėje dažnai klausinėja, ką prie stoties darė VSAT sraigtasparnis – dažnai jiems pasirodo neįprasta tokia veikla“, – kalbėjo G. Mišutis.

Įprastai tranzitiniai Rusijos traukiniai įvažiuoja Kenos kaime, išvažiuoja Kybartuose, o Lietuvoje važiuoja ir pro Vilnių, Kauną. „Gal tiesiog labiau atkreipė gyventojų dėmesį, orlaivis kokį aštresnį viražą darė, paskrido kiek į šoną ar panašiai. Atkarpos, kuriomis lydimi traukiniai, priklauso nuo įvairių faktorių, VSAT galimybių. Lydėti 100 proc. būtų per didelė prabanga – tokius manevrus deriname su kitomis institucijomis, užduotimis, jaunų pilotų mokymais, nes tai nėra kažkoks ypatingas skrydis“, – teigė VSAT atstovas.

G. Mišutis patikino, kad jokie reikalavimai skraidant tokiu metu tikrai nepažeidžiami – visi skrydžiai suderinami su oro erdvę kontroliuojančiomis institucijomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA