#V100 Pasitikdami Vasario 16-ąją, Kauno kariai išskleidė milžinišką vėliavą | Kas vyksta Kaune

#V100 Pasitikdami Vasario 16-ąją, Kauno kariai išskleidė milžinišką vėliavą

R. Tenio nuotr.

Keli šimtai Kauno karių pirmadienio vakarą trumpam sustabdė eismą Vaidoto gatvėje – rankose nešdami milžinišką, net 250 metrų vilnijančią vėliavą, jie pasitiko Vasario 16-ąją.

Iškilminga eisena prasidėjo senojoje Panemunės Turgaus aikštėje ir tęsėsi iki šv. Mato gimnazijos, kur vyko oficiali renginio dalis. Priekyje žygiavo Karinių oro pajėgų orkestras, už jo – vėliavų grupė, toliau išsirikiavo Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono profesinės karo tarnybos kariai, Nuolatinės pradinės privalomosios karo tarnybos kariai bei KASP Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės kariai savanoriai.

Vėliavų grupė./R. Tenio nuotr.

Eisenoje dalyvavo ir šv. Mato gimnazijos bendruomenės nariai, įsisegę trispalvę į atlapą ir nešini balionais.

Gyventojai neslėpė susidomėjimo: vairuotojai išsitraukė telefonus ir puolė fiksuoti milžinišką vėliavą telefonais, prie namų langų prisišliejo buvusieji viduje, praeiviai sustabarėjo, su šypsena palydėdami karius ir stebėdamiesi: „Neįtikėtina!”.

KASP Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės kariai savanoriai./Rinktinės archyvo nuotr.

Prieš eiseną KASP Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės kariai šalia štabo išsirikiavo skaičiumi 100, simbolizuojančiu atkurtos Lietuvos valstybės šimtąjį gimtadienį. Šios rinktinės karius trumpai ir pakalbiname.

KASP Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės 203 pėstininkų kuopos intendantas vrš. Dainius Vilčinskas /R. Tenio nuotr.

Rinktinės vadas pulkininkas leitenantas Vidas Grunda teigė, kad šiuo metu rinktinėje (Kaunas, Raseiniai, Šakiai, Kėdainiai, Jonava, Kaišiadorys) yra 735 kariai, per paskutinius metus jų skaičius išaugo. „Tikslas, kad šioje rinktinėje būtų apie 1 tūkst. karių ir jie aktyviai lankytų pratybas. Pas mus tarnauja paties įvairiausio amžiaus ir profesijų kariai ir karės: džiugina, kad ateina daug jaunimo, o vyresniųjų tarpe turime tokių, kuriems netoli 60 m. Tėvynė, laisvė – svarbu visiems”, – sakė V. Grunda.

Kariai./R. Tenio nuotr.

Pasak jo, valstybės gimtadienis neatsiejamas nuo kariuomenės, o Vasario 16-oji visuomet buvo svarbi, ypač tada, kai švęsti valstybines šventes – drausta. „Pats iš paauglystės laikų prisimenu, kaip atvažiuodavo tikrinti, ar nešvenčiama Vasario 16-oji, o jei žmogus atsakydavo, kad švenčia gimtadienį – iškart patikrindavo gimimo datą. Vasario 16-oji yra reikšminga kiekvienam lietuviui, nesvarbu, kur jis bebūtų, o kariams – ypač. Kariai savanoriai daug prisidėjo prie laisvės kovų, mes to niekada nepamiršime“, – kalbėjo rinktinės vadas.

Beje, jis užsiminė, kad šįmet Vasario 16-oji jo šeimai bus ypatinga, nes sūnus tądien prisieks Lietuvos Respublikai. Jis šiuo metu studijuoja A. Stulginskio universitete ir paraleliai dalyvauja jaunesniųjų karininkų vadų mokymuose.

Lietuvos vėliavą savo aplinkoje naudoti V. Grunda ragino aktyviau. „Šiandien trispalvės dydis parodė galybę, bet net maža trispalvė vaiko rankose, ant kuprinės, automobilio ar kitų daiktų yra labai svarbi. Drąsiai kelkime vėliavas! Geltona, žalia, raudona – šios spalvos lietuviui visad širdy”, – kalbėjo V. Grunda.

Karinių oro pajėgų orkestras./R. Tenio nuotr.

Kitas renginio dalyvis, vėliavų grupėje žygiavęs 204 kuopos intendantas, vyr. seržantas Rolandas Skaisgirys pasakojo profesinės karo tarnybos kariu esantis jau 24 m., mena, kad giminėje buvo ne vienas partizanas.

Šįmet Vasario 16 -ąją pašnekovas su kariais minės ypatingai – visi kartu keliaus žiūrėti istorinį A. Juzėno filmą „Pelėdų kalnas”. „Dar 1992 m. buvau pašauktas šauktiniu, tas laikotarpis įėjo į istoriją: buvo atkuriama nepriklausoma Lietuva, atsikūrė Lietuvos kariuomenė. Tų įvykių sūkuryje patriotizmo užteko visiems. Džiugina, kad po 100 m. Vasario 16-oji išliko tokia svarbi visiems lietuviams, neblėsta entuziazmas švęsti, jaunimas aktyviai prisijungia“, – teigė R. Skaisgirys.

J. Vitkaus inžinerijos bataliono profesinės karo tarnybos kariai./R. Tenio nuotr.

Geriausia 2017 m. Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės kare savanore išrinkta 204 kuopos eilinė Birutė Bogdanaitė pasakojo KASP pajėgose tarnaujanti beveik 3,5 m. Veikli mergina šiuo metu dirba policijoje, neakivaizdžiai studijuoja teisę MRU universitete bei neakivaizdžiai mokosi Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre, gilinasi į žirgininkystės verslą. KASP veikloje dalyvauja aktyviai: su 204 kuopa pernai laimėjo geriausio rinktinės skyriaus varžybas, KASP sporto žaidynėse moterų penkiakovės ir ištvermės rungtyse iškovojo pirmąją vietą.

„Kare savanore esu, nes man rūpi. Man rūpi Lietuvos saugumas ne tik valstybės viduje (dėl to dirbu policijoje), tačiau ir valstybės sienų apsauga. Man rūpi, kokioje aplinkoje gyvena mano šeima, tad jei aš bent dalele galiu prisidėti prie saugumo užtikrinimo – taip ir padarysiu. Žinoma, yra ir kitų priežasčių: nuolatinis tobulėjimas, asmeninių savybių ugdymas, savęs išbandymas. Viską, ką aš išmokstu kariuomenėje, galiu panaudoti ir asmeniniame gyvenime. Išlipimas iš komforto zonos, mane žiauriai veža”, – portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo B. Bogdanaitė.

Milžiniškos vėliavos sulankstymas./R. Tenio nuotr.

Anot jos, per nuolatinį skubėjimą ir didžiulį gyvenimo tempą žmonės prislopino tokias vertybes kaip valstybė, namai, patriotizmas. „Vasario 16-ąją ir tuo laikotarpiu sukurta atmosfera mums visiems primena, ką reiškia turėti namus, ką reiškia turėti savo valstybę, ką reiškia būti laisviems. Man ji įkvepia patriotizmo, grąžina į apmąstymus, kad turime sustoti ir bent mintyse padėkoti už iškovotą laisvę ir už tai, ką dabar turime”, – įsitikinusi B. Bogdanaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA