Susipažinkite: specialios paskirties policijos automobiliai, kuriuos išvysime ir Kaune | Kas vyksta Kaune

Susipažinkite: specialios paskirties policijos automobiliai, kuriuos išvysime ir Kaune

„Kas vyksta Kaune“, DELFI inf. 2018/02/08 17:26

Jau netrukus į gatves išriedės 114 naujų specialiosios paskirties policijos automobilių – pirmieji Lietuvoje mobilūs mini komisariatai. Jais atvažiavę pareigūnai daugiau procesinių veiksmų galės atlikti įvykio vietoje.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis „Kas vyksta Kaune“ žurnalistams aiškino, kad perdarytais mikroautobusais bus patogiau atliekamos pareigūnų reagavimo funkcijos: jie vyks į iškvietimus, apklaus žmones, kad šiems nereikėtų važinėti į komisariatus, daugiau veiksmų galės atlikti įvykio vietoje.

„Kiek jų pasieks Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, tiksliai pasakyti negaliu, bet turėtų atsirasti apie 10-15. Automobiliai skirstyti komisariatams bus pradėti kovą, balandį jau turėtų būti išdalinti visi“, – sakė R. Matonis.

Sieks kuo daugiau nuveikti įvykio vietoje

Automobiliuose bus įrengtos mini areštinės, kuriose bus galima laikinai sulaikyti iki dviejų asmenų, apklausos erdvė, taip pat specialios nišos ginklams, neperšaunamoms liemenėms ar vadinamiesiems „ežiams“ (priverstinio automobilių stabdymo priemonėms) laikyti.

Visose transporto priemonėse bus ir elektros lizdai, kondicionieriai, specialus apšvietimas, vaizdo kameros viduje ir išorėje. Dirbti šiuose mobiliuose komisariatuose galės 3-4 pareigūnai.

„Mūsų tikslas – kiek įmanoma daugiau darbo atlikti įvykio vietoje. Tai patogiau tiek žmogui, tiek pareigūnams: vietoje surašomas protokolas, jis atspausdinamas, atiduodamas ir asmuo paleidžiamas. Anksčiau reikėdavo važiuoti į komisariatą ir prasižengėlį ar pareiškėją kelias valandas gaišinti. Aišku, tam tikrais atvejais – pavyzdžiui, kai žmonės sulaikomi – juos privaloma pristatinėti į komisariatus, bet didžiąją dalį nusižengimų bus galima įforminti vietoje.“, – pasakojo R. Matonis.

Minėti nusižengimai apima administracinius, viešosios tvarkos pažeidimus, kaip triukšmavimas, smulkios vagystės, kai žmogui tik surašomas protokolas. Žinoma, protokolus pareigūnai gali atspausdinti ir turimuose lengvuosiuose automobiliuose, bet mikroautobusai, anot Policijos departamento atstovo, suteikia daugiau veiklos universalumo: „Asmenį, tarkime, galima trumpam sulaikyti asmenybės nustatymui ir priėmus sprendimus paleisti. Dabar ir šiam procesui reikia vežti į policijos skyrių.“

Kasdien po tris automobilius

Lietuvos policijos departamento paskelbtą konkursą, kurio vertė – 4,9 mln. eurų, laimėjo netoli nuo Vilniaus įsikūrusi bendrovė „Altas komercinis transportas“. Primityviu skaičiavimu, viena transporto priemonė mokesčių mokėtojams atsieis 42 982 eurus.

„114 automobilių policijai mes pagaminsime mažiau nei per dešimt savaičių – suderinus gamybos procesą pro gamyklos vartus per dieną išvažiuos po tris automobilius. Tai yra geras rezultatas. Per tokį trumpą laiką pagaminti tokį didelį kiekį specializuotų automobilių mums leidžia praktinė patirtis, išplėtoti gamybos pajėgumai bei naudojamos inovacijos“, – teigė bendrovės generalinis direktorius Edvardas Radzevičius.

Įgyvendinant policijos užsakymą iš pradžių buvo pagamintas prototipas, o vėliau jo pagrindu ir kiti automobiliai. Gamyba vyksta šiam projektui parengtoje linijoje, į kurią kas tris valandas vienas automobilis įvažiuoja ir vienas išvažiuoja.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA