Virš Žaliakalnio sklaidysis debesys ir lydysis šokių salės parketas | Kas vyksta Kaune

Virš Žaliakalnio sklaidysis debesys ir lydysis šokių salės parketas

A. Aoyama nuotr.

Nors šeštadienis apniukęs, vienoje vietoje šiandien iki pat vakaro tvoks Kalifornijos saulė. Tik ne kokios infraraudonosios lempos ją spinduliuos, o žmonės, degantys gatvės šokiu. Apie šilčiausių šokėjų kuriamą ir kitus nepaprastai šildantį renginį „Funky Soul Connection“ (FSC) kalbėjomės su jo organizatoriumi Jurgiu Binkausku.

– Įsivaizduokime, kad esu praeivis, pirmą kartą girdintis žodį funk. Kas tai yra muzikoje ir šokyje?

Funk – tai muzikos stilius, emocija, gyvenimo būdas, kurį reikia pajausti, kad suprastum. Lengviausia būtų įsijungti bet kurį James Brown ar Parliament Funkadelic koncerto įrašą ir suvokimas ateis savaime.

Funkas, kaip išduoda renginio sandara, rangosi ne visuose gatvės šokio stiliuose. Kokie būtent bus atstovaujami FSC?

– FSC bus atstovaujami šokių stiliai, išpopuliarėję būtent funk bei disko muzikos šlovės amžiuje: waacking, locking, bboying (arba breikas) ir popping. Šių stilių šokėjai varžysis vienas prieš vieną pradedančiųjų ir pažengusiųjų kategorijose. Taip pat vyks ir komandinės 3 prieš 3 varžybos.

– Šie šokiai įsišakniję funko bei sielos žemėse, bet ir pakankamai skirtingi. Kokiais transformacijas minėtuose stiliuose patiria pagrindiniai renginio elementai, kokią nuotaiką, požiūrį spinduliuoja kiekvienas šokis?

Waacking išsiskiria ypatingu greičiu bei emocine ekspresija, bboying visada stulbina sprogstamąja energija ir balansu tarp meno bei sporto. Locking sugrąžina mus prie funko šaknų ir visados yra nuotaikingas, pramogą žiūrovui suteikiantis šokis, o popping stilius išsiskiria galimybe pasakoti istoriją pasitelkiant iliuzijas.

– Dėl ypatingos koncepcijos iš renginio eliminuoti du labai populiarūs gatvės šokiai. Ar dėl to neprarandama didelė dalis potencialių dalyvių? Kaip pasiryžai žengti organizacine prasme nuostolingą žingsnį?

– Koncepcija ir gimė nuolat galvojant apie šią eliminaciją. Tradiciškai tarp gatvės šokėjų populiariausias yra hip-hop šokių stilius. Visados organizuojant varžybas geriausi teisėjai yra vežami šiam šokiui, į jo kovas susirenka daugiausia dalyvių.

Tuo tarpu tokie stiliai kaip, pavyzdžiui, waacking, kuris sparčiai populiarėja ypač Kaune ir kurio šokėjos jau atstovauja Lietuvai užsienyje, nepaisant to, kad Lietuvoje atsirado prieš 5 metus, didesnio dėmesio nesusilaukia. Mano tikslas – pabandyti ištaisyti šią nelygybę ir duoti funk stiliaus šokėjams jų renginį.

– Kelintą kartą organizuojamas FSC ir ko šiai serijai pasimokei iš buvusio renginio?

– FSC vyksta antrąjį kartą. Per tą laiką, ypač padedant „Gamers“ studijai, spėjau padaryti nemažai kitų gatvės šokių turnyrų. Nusistačiau organizacinį braižą, kuriuo visada vadovaujuosi – tai padeda išlaikyti renginyje tvarką.

– Kaip bus vykdomos šokių kovos – kokiu principu šokėjai demonstruos įgūdžius ir bus išrinkti geriausi?

– Kaip jau minėjau, bus rengiamos dviejų lygių 1×1 bei pažengusiųjų 3×3 varžybos. Prieš šokių kovas visi dalyviai rodys savo improvizacinius gebėjimus teisėjams, kurie kiekvienai kategorijai atrinks po 8 geriausiai pasirodžiusius. Toliau varžybos vyks atkrentamuoju principu, teisėjams po kiekvienos kovos sprendžiant kas keliauja toliau, o kas iškrenta.

– Renginyje teisėjaus ir seminarus ves svečiai iš užsienio. Kas jie, kaip pavyksta prisikviesti į Lietuvą žmones iš visos Europos?

– Kiekvienam stiliui atstovauja po vieną teisėją, apie juos plačiau pasiskaityti galima renginio puslapyje. O apskritai, tai daug patirties turintys ir savo dalyką išmanantys šokėjai, laimėję ne vienas prestižines varžybas.

Šiam renginiui dėl organizuojamų seminarų stengiausi rinktis teisėjus ne tik pagal jų žinomumą, bet ir pagal turimas teorines žinias, pedagoginius įgūdžius. Kaip aš juos prikalbinau, na… tegul tai liks tarp manęs ir jų (juokiasi).

– Ar bus ir dalyvių iš kitų šalių? Kiek jų ketina atvykti ir kiek šokėjų susirinks iš užsienio?

– Turime užsiregistravusių dalyvių iš Jungtinės Karalystės, Latvijos, Estijos, Lenkijos. Tikslaus kiekio nurodyti negaliu, nes gatvės šokėjai turi įprotį registruotis paskutinę akimirką.

– Nemažą reikšmę gatvės renginio sėkmei turi jį vedančio žmogaus charizma ir muziką paduodančio žmogaus takelių selekcija. Kas ves ir gros FSC?

– Prie mikrofono stos MC Beep – tai daug patirties turintis gatvės šokių renginių vedėjas, taip pat – vienas iš geriausių Lietuvos beatboxerių (vokalo perkusininkų – „Kas vyksta Kaune“), Lietuvos Beatbox čempionato organizatorių.

Už pulto stosiu aš pats kartu su draugu iš Vilniaus – DJ ED-EE. Esame paruošę ypatingą selekciją, kuri atspindės visas funko potekstes.

– Ar žiūrovams už renginį reikia mokėti? Jei ne eurus, tai ką atsinešti?

– Žiūrovams įėjimas nemokamas, todėl su savimi tereikia atsinešti gerą nuotaiką ir nusiteikimą palaikyti dalyvius.

– Kur vyks FSC? Ar manai, kad tai – optimali vieta būtent tokio tipo sielingam sambūriui?

– FSC vyks „Gamers“ šokių studijoje, įsikūrusioje Žemaičių g. 31, šalia Kristaus Prisikėlimo bažnyčios. Studija puikiai tinka tiek seminarams, tiek renginiui dėl savo jaukios erdvės bei patogios vietos.

– Šioje arenoje esi ne naujokas – atšokai ir atvedei daug renginių. Ar planuoji tęsti FSC ir kokias dar idėjas laikai vidinėj odinės striukės kišenėj?

– Jei atvirai, suorganizuotų renginių nebeskaičiuoju, nes skaičių jau pamečiau (juokiasi). Šio sezono planuose turiu breiko festivalį „Strictly Breakin’“ kuris vyks balandžio pabaigoje. Taip pat gegužę jau 5 metus iš eilės bendradarbiausiu su festivaliu „Naktinis Krepšinis“ padėdamas jiems organizuoti gatvės šokių varžybas, o paskui, manau, toliau suksiu kitus renginius.

– Kokia gatvės šokių kultūros padėtis Kaune? Ar pakanka šios veiklos iniciatorių ir norinčių jais sekti?

– Mano žiniomis, Kaune be manęs ir „Gamers“ šokių studijos, gatvės šokių kovos tėra organizuojamos festivalio „Kaunas Jazz“, o net ir jų metu prie pulto stoviniuoja tie patys veidai (juokiasi).

Iniciatorių mažai, nes tai nėra pelninga veikla. Šokių kovos dažniausiai „eina į minusą“, tačiau, mano įsitikinimu, kol yra šokėjų, tol turi būti ir renginiai, kuriuose jie gali pasireikšti. Todėl renginius, kas benutiktų, planuoju organizuoti tol, kol bus bent vienas žmogus, norintis dalyvauti.

Žiūrovai į renginį kviečiami nuo 15 val., bet didžiausią karštį šokių kovos pasieks apie 20 val.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA