Iš pradžių projektas, dabar – oro sąlygos: šviesoforo įjungimas užtruks | Kas vyksta Kaune

Iš pradžių projektas, dabar – oro sąlygos: šviesoforo įjungimas užtruks

R. Tenio nuotr.

Nors dalis eismo reguliavimo įrenginių mieste stovi jau kurį laiką, pėsčiųjų vargų jie nepalengvina. Šviesoforo judrioje Jonavos gatvėje įjungimo procesas virto tikru biurokratiniu epu. Projektas „Energijos skirstymo operatoriui“ (ESO) teiktas tris kartus, bet lempos dar nedega – automobiliai skuodžia.

Ženklai vairuotojams menkai terūpi

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi kaunietė klausdama, kada bus įjungtas naujas pėsčiųjų šviesoforas, esantis prie Jonavos g. 254A pastato. Ji sakė čia per gatvę einanti kiekvieną vakarą, o įveikti plačią važiuojamąją dalį neveikiant eismo reguliavimo įrenginiui tampa tikru iššūkiu.

„Vairuotojams nė motais, kad ten kelio ženklu pažymėta perėja, jei šviesoforas neveikia. Jeigu ir praleidžia pirmoje juostoje, turiu stoti viduryje gatvės, nes antra juosta nematydamos manęs pralekia kokios trys mašinos paeiliui“, – pasakojo Raminta.

Mieste šviesoforus eksploatuojančios įmonės „Kauno gatvių apšvietimo“ Eismo valdymo skyriaus viršininkas Žilvinas Sukackas teigė, kad aptariamas šviesoforas iš jų pusės paruoštas naudojimui, tačiau yra kažkokių keblumų su naujos įrangos projektu.

„ESO dar neatvedė elektros. Mums yra elektra – jungiklį paspaudžiame ir viskas sukasi“, – vilkinimo priežasčių ieškoti kitur netiesiogiai skatino Ž. Sukackas.

„Kauno gatvių apšvietimo“ atstovas pridūrė, kad Jonavos gatvėje, prie 172 pastato, stovi ir dar vienas naujas šviesoforas. Pašnekovo teigimu, jis gali būti įjungtas dar šią savaitę – belikęs finalinis dokumentų tvarkymas. Daugiau šioje gatvėje šviesoforų, kurie dar neeksploatuojami, nėra.

Projektas neatitiko sąlygų

Susisiekus su Kauno miesto savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėju Pauliumi Keru, jis tvirtino turįs nedarbingumą ir konkrečios situacijos komentuoti negalįs.

„Pagal įprastą procedūrą, užbaigus objektą per tam tikrą laiką atliekamos patikros, Valstybinė energetikos inspekcija išduoda pažymą ir ESO organizuoja elektros pajungimą. Jeigu kilo kokių problemų, jos eksploatavimo pradžią, aišku, gali nukelti“, – kalbėjo P. Keras.

Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Mindaugas Augustaitis sakė, kad šviesoforas visiškai įrengtas, tik projektuotojas padarė klaidų – projekte kažkas neatitiko ESO keliamų sąlygų.

„Vyksta projekto korekcijos, tada ESO samdys savo rangovus, atves elektros įvadą ir šviesoforas bus įjungtas. Tai, manau, gali užtrukti iki 3 mėnesių“, – ilgoką terminą įvardijo M. Augustaitis.

Grąžintas taisyti du kartus

Savaitės pradžioje ESO atstovė ryšiams su visuomene Akvilė Adomaitytė teigė, kad aptariamo šviesoforo projektas pirmąkart derinimui buvo pateiktas gruodžio 6 d. Jis, anot pašnekovės, turėjo nemažai trūkumų – nurodžius, ką reikia pataisyti, pakoreguotas projektas iš miesto atėjo sausio 15 d.

„Visgi didžioji dalis ESO teiktų klaidų ištaisytos nebuvo. Jos pakankamai esminės – kiek žinau, projektas nebuvo suderintas su Nacionaline žemės tarnyba. Savivaldybė turi trūkumus pašalinti ir vėl siųsti projektą ESO. Mano žiniomis, projektą Kauno savivaldybė rengia ne pati, o per įmonę „Krašto projektai“, – informavo A. Adomaitytė.

Pasak jos, tik gavę tvarkingą projektą ESO įjungimą padaro labai greitai. Vis tik, procesą vilkino nesuderinti dokumentai. „Paprastai su atsakingomis institucijomis suderinti, kad projektas atitiktų visus teisės aktus yra rangovo, šiuo atveju – „Krašto projektų“ atsakomybė“, – sakė A. Adomaitytė.

Trečias kartas nemelavo

Kaip kalbėjo šviesoforo projektą rengusios įmonės „Krašto projektai ir partneriai“ vadovas Jurgis Kildišius, projektą grąžinę ESO darbuotojai davė pastabų, paprašė papildyti schemas.

„Visų netikslumų, deja, iš pirmo karto pataisyti nepavyko. Nacionalinės žemės tarnybos leidimas jau gautas. Antru kartu dar prašė įžeminimą pakeisti, kai kuriose vietose pridėti betono. Įvykdžius reikalavimus, projektas vėl atiduotas elektros tinklus administruojančiai įmonei“, – sakė J. Kildišius.

Vakar ESO jam atrašė, kad projektas bus peržiūrėtas eilės tvarka, tai turėtų būti padaryta greitu metu. Dabar ESO beliko atlikti savo darbų dalį.

„Matote, jiems patikrinus projektą buvo duota daug pastabų, nemažai teko derintis. Parašė pastabose, kad medžiagos būtų panaudotos pagal jų įkainius, o peržvelgus ESO rekomenduojamą sąrašą, aiškėja, kad tokių kainų nėra. Ir sukiesi kaip išmanai. Kitąkart prašėme keisti projekto sąlygas, nes pagal jų prašymą neišėjo padaryti“, – dėstė „Krašto projektų ir partnerių“ vadovas.

Penktadienį A. Adomaitytė patvirtino, kad projektas ESO pateiktas trečią kartą ir galiausiai atitinka visus reikalavimus – yra tvirtinamas ir atiduodamas darbininkams. Visgi Ramintai vaikščiojant nauja perėja dar kurį laiką teks pavargti.

„Planuojama šviesoforą prijungti prie tinklo iki vasario pabaigos tik dėl oro sąlygų. Matome, kad ateinančią savaitę prognozuojamas nemažas šaltukas – tokiais orais negalime kasti“, – sakė ESO atstovė.

Anot jos, jeigu orai būtų kitokie, greičiausiai prijungimas truktų porą savaičių, o dabar planuojama tai padaryti vasario pabaigoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA