Ekstremali situacija Šilutės rajone: pirštu beda į Kauno hidroelektrinę | Kas vyksta Kaune

Ekstremali situacija Šilutės rajone: pirštu beda į Kauno hidroelektrinę

BNS 2018/02/01 21:24
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šilutės valdininkams svarstant, kad Kauno Algirdo Brazausko hidroelektrinė (HE) galėjo prisidėti prie Rusnės potvynio, jos operatorius tvirtina, kad jėgainė veikia įprastu režimu ir papildomo vandens į Nemuną neišleido.

Šilutės savivaldybės vyriausiasis specialistas civilinei saugai Arvydas Gorodeckas teigė, kad Kauno HE veikla galėjo turėti įtakos Rusnėje prasidėjusiam potvyniui, tačiau tai nebuvo pagrindinis veiksnys.

„Tai gali būti viena iš priežasčių. Jeigu ne ledų sangrūdos, tai viskas normaliai ir išteka. Kai dabar į marias ištekėjimas yra absoliučiai minimalus, tai kiekio padidėjimas išsipila į lankas“, – kalbėjo A. Gorodeckas.

Anot jo, Kauno HE valdanti bendrovė „Lietuvos energijos gamyba“ niekada nepraneša apie papildomo vandens nuleidimą iš Kauno marių, todėl Rusnė nespėja pasiruošti papildomo kiekio antplūdžiui. Dėl šios priežasties A. Gorodeckas tvirtina, kad užtektų Kauno HE pranešti apie papildomus vandens kiekius, kad rusniškiai būtų įspėti.

A. Gorodeckas argumentuoja, kad sausio 29 dieną per Kauno HE į Nemuną buvo paleista daugiau nei įprastai vandens. Tokią išvadą jis susidarė matydamas Nemuno vandens stočių duomenis.

Vis dėlto „Lietuvos energijos gamybos“ gamybos direktorius Darius Kucinas aiškino, kad dabar Kauno mariose vandens lygis neviršija kritinių ribų, kai reikėtų atidaryti perteklinio vandens nuleidimo pralaidas.

„Nors elektrinės baseinas – marios – nėra pritaikytas sukaupti dideliems vandens kiekiams potvynio metu, esant tokiam vandens kiekiui nėra poreikio atidaryti pralaidas. Tad joks papildomas vandens kiekis per pralaidas nėra numetamas“, – teigė D. Kucinas.

Anot jo, už Kauno HE esančioje santakoje Neris įneša daug vandens į Nemuną, o pakeliui link Rusnės Nemunas susirenka vandenį ir iš kitų mažesnių upių.

„Šilutės apylinkes užliejantis vanduo susirenka ir iš kitų upių baseinų rajonų, todėl vandens kiekis, pratekantis Nemunu ties elektrine, sudaro tik dalį Šilutės apylinkes semiančio potvynio. Skaičiai gali būti labai įvairūs, bet per elektrinę pratekantis vandens kiekis yra kelis kartus mažesnis, negu tas, kuris susirenka Šilutėje“, – tvirtino D. Kucinas.

Jis pridūrė, kad informaciją apie Kauno HE darbą gauna Hidrometeorologijos tarnyba ir Vidaus vandens kelių direkcija, kai to prašo, tačiau iš esmės duomenys apie elektrinės darbą yra nevieši, nes jos pagaminta elektra prekiaujama biržoje. Anot D. Kucino, civilinės saugos specialistai nėra prašę informacijos apie elektrinės darbą.

Per pastarąsias pora parų smarkiai pakilus Nemuno vandeniui, Šilutės rajone dėl potvynio paskelbta ekstremali situacija. Trečiadienio vakarą vandens lygis ant kelio į Rusnę siekė 105 centimetrus. Automobiliai nebekeliami, gyventojus perkelia amfibija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA