Nepraeikite pro šalį: eilėmis apipintas, bet primirštas slėnis Kaune (nuotraukų galerija) | Kas vyksta Kaune

Nepraeikite pro šalį: eilėmis apipintas, bet primirštas slėnis Kaune (nuotraukų galerija)

R. Tenio nuotr.

Žiemą žemę apgaubus baltam sniego patalui itin magiška pasivaikščioti po įvairius miesto kampelius. Retkarčiais taip gera ne tik įkvėpti šaltuko, bet ir pajusti po kojomis girgždant sniegą. Su portalo skaitytojais dalijamės galbūt šiek tiek primirštos, bet ne mažiau nuostabios Kauno vietos – poeto Adomo Mickevičiaus slėnio vaizdais.

Istorija byloja, kad baigęs universitetą A. Mickevičius buvo paskirtas mokytojauti Kauno apskrities mokykloje. Į šį miestą jis atvyko 1819 m. rudenį.  Darbą mokykloje poetas vadino vieninteliu atpildu, nes veikla grysta mokinių meile, o tokio pobūdžio darbas – naudingas.

1821 m. žiemą, praėjus metams po poeto mamos mirties, jis išgyveno skaudžią dramą – mylimoji ištekėjo už turtingo grafo. Širdyje susikaupusius jausmus A. Mickevičius  aprašė Kaune dramoje „Vėlinės“.

Kaune poetas sukūrė ir daug baladžių, romansų. Jo kūryba neatsiejama nuo jaunatviško, nepripažįstančio kompromisų protesto prieš turtingųjų ir galingųjų savivalę, dilemos.

Įdomu tai, kad A. Mickevičius mėgo lankytis Kauno Ąžuolyne ir Girstupio upelio slėnyje, sėdėti ant akmens. Poetas slėnį, plytintį Kauno Ąžuolyno pakraštyje, greta Radvilėnų plento, vadino gražiausiu pasaulyje. Nuo 1823 metų ši vieta vadinama A. Mickevičiaus vardu. Taip pakrikštyti slėnį esą nusprendė poeto bičiuliai. O ant akmens, kuriame puikavosi poeto inicialai „A. M.” iškalti ir metai – „1823”. Dabar šis akmuo pripažintas saugomu.

Slėnyje – prižiūrėti medžiai, yra suolelių, čiurlenantis Girstos upelis bei tyliai rymantis tiltelis tarsi laukiantis, kol ant jo pasivaikščiojimui susitiks biučiuliai ar įsimylėjėliai.

Tačiau vieta – gerokai primiršta miesto gyventojų, o ką jau kalbėti apie atvykstančiuosius pasižvalgyti po Kauno apylinkes turistus.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ fotografo fotoaparato objektyvas užfiksavo kerinčio grožio žiemiškus šio slėnio vaizdus. Kviečiame skaitytojus žvilgtelėti į sustabdytas žiemiškas akimirkas, o po to galbūt ir atrasti laisvą minutę tikram pasivaikščiojimui gražiausiomis eilėmis apipintoje vietoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA