Auditas Rumšiškėse nieko gero nežada – pradedamas tyrimas | Kas vyksta Kaune

Auditas Rumšiškėse nieko gero nežada – pradedamas tyrimas

BNS 2018/01/26 16:51
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Rumšiškių liaudies buities muziejaus veikloje atlikus auditą nustatyta pažeidimų ir neefektyvaus turto naudojimo. Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson nurodė pradėti tyrimą dėl muziejus darbuotojų galimų darbo pareigų pažeidimų.

Kultūros ministerija skelbia, kad ministerijos auditoriai nustatė teisės aktų pažeidimų, susijusių su valstybės turto naudojimu ir veiklos organizavimu, taip pat rasta įvairių trūkumų, keliančių abejonių dėl finansų kontrolės ir skaidrumo, nepakankamo viešo intereso gynimo.

„Audito metu konstatuota, kad muziejaus pastatai-eksponatai neapdrausti, tačiau kai kurie išnuomoti verslininkams pagal ilgalaikes arba trumpalaikes nuomos sutartis. Jiems patikėta lengvatinėmis sąlygomis organizuoti edukacinius užsiėmimus muziejaus lankytojams bei atlikti kitas funkcijas, kurios yra priskirtos muziejui“, – teigiama pranešime.

Kritikos išsakyta ir dėl Rumšiškėse kasmet vykstančio muzikos festivalio „Granatos Live“. Praėjusių metų vasarą festivalio metu sudegė du Lietuvos liaudies buities muziejaus pastatai, bet organizatoriams šiemet jį vėl leista čia rengti.

Ministerija pažymi, kad neretai nesudaroma jokių sutarčių, kuriose būtų apibrėžta atsakomybė už objektams padarytą žalą ar nustatyti nuompinigiai už visą nuomos laiką, kompensacija už sunaudotą elektrą ar vandenį.

Kaip pavyzdys pateikiamas vienos organizacijos vakarėlis, kuris rengtas be sutarties ar finansinių įsipareigojimų, į muziejaus teritoriją nemokamai leista įvažiuoti beveik pusšimčiui automobilių. Tuo metu muziejaus lankytojai turi mokėti 20 eurų įvažiavimo mokestį už automobilį.

Lietuvos liaudies buities muziejus – vienintelis etnografijos muziejus šalyje, pristatantis sumažintą Lietuvą – šalies etnografinius regionus. Jo ekspoziciją sudaro įvairūs gyvenamieji ir ūkiniai pastatai (150 vienetų), perkelti iš įvairių Lietuvos etnografinių regionų. Juose eksponuojama tam tikram laikmečiui būdingų buities daiktų ir įvairios įrangos kolekcija. Muziejų kasmet aplanko daugiau nei 90 tūkst. lankytojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA