Burnos priežiūra nėštumo metu: ką reikėtų žinoti? | Kas vyksta Kaune

Burnos priežiūra nėštumo metu: ką reikėtų žinoti?

Organizatorių nuotr.

Laukiantis kūdikio itin svarbu tinkamai rūpintis dantimis, nes vykstant hormoniniams pokyčiams didėja tikimybė susirgti dantenų uždegimu, periodonto ligomis, atsirasti dantų ėduoniui. Sveiki dantys, prižiūrėta burnos ertmė turi nemažai įtakos būsimo kūdikio sveikatai.

Apie dantų priežiūrą prieš nėštumą ir jo metu pasikalbėjome su Kauno odontologijos klinikos „Denticija“ vaikų odontologu Nerijumi Zaku.

Ką apie datų gydymą turėtų žinoti nėštumą planuojančios ar jau besilaukiančios moterys?

Nėščiosios ar planuojančios nėštumą turi apsilankyti pas odontologą profilaktinei apžiūrai. Negydomi dantys lemia didelę organizmo intoksikaciją, pastovų diskomforto jausmą, nuskausminamųjų vartojimą, kurie tik prislopina skausmą, bet priežasties nepašalina. Geriausia dantis būtų išsigydyti prieš pastojant, bet jei jau taop nutiko, kad laukiatės – kreipkitės į odontologus kuo skubiau.

Bendradarbiaujame su gydytojais ginekologais ir pritariame jų nuomonei, kad kiekviena nėščioji privalo reguliariai tikrintis dantų būklę, o pajutus danties skausmą, gydymo neatidėlioti. Visgi, didžiausias procedūras rekomenduojame atlikti prieš nėštumą arba 13–21 nėštumo savaitės metu.

Ar skiriasi burnos priežiūra prieš nėštumą ir jo metu?

Iš esmės ne. Besilaukiančioms moterims privaloma dantis valytis 2 kartus per dieną mažiausiai 3–4 minutes stengiantis išvalyti kiekvieną danties paviršių. Šepetėlis turi būti minkštas, taip sumažinama dantenų kraujavimo, gingivito (dantenų uždegimo) rizika. Tai yra dažniausiai pasireiškiantis burnos gleivinės pakitimas nėštumo periodu. Be to, tikslinga skalauti skysčiais, pagamintais nealkoholiniu pagrindu.

Kokį maistą rekomenduotumėte valgyti nėščiajai, norinčiai išvengti dantų ir dantenų problemų?

Informacijos dėl mitybos rasti yra lengva tiek spaudoje, viešose publikacijose ar netgi forumuose, skirtuose nėščiosioms ir auginančioms mažuosius. Visgi tikslinga remtis pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis ir kritiškai vertinti pateiktą turinį, kuris turi būti nepriklausomas ir nešališkas. Akcentuojame sveiką mitybą, reikiamą papildymą būtinaisiais mikroelementais ir vitaminais nėštumo metu. Maistas turi būti subalansuotas, gamintas namuose. Idealiu atveju reikėtų dažniau maistą ruošti vandens garuose, bent 5 kartus per dieną valgyti daug daržovių ir vaisių.

Užkandžiauti tinkamiausia morkomis arba obuoliais taip siekiant pagerinti natūralų dantų apsivalymą po maisto, tai turi būti išugdoma ir vaikams, turintiems pieninį sąkandį. Reikėtų vengti daug druskos turinčio maisto, (rekomenduojame per dieną neviršyti 5 g druskos kiekio), greitai paruošiamo ir šaldyto maisto. Be to, reikėtų mažinti pridėtinio cukraus, saldintų arbatų bei gaiviųjų gėrimų, atsisakyti karvės pieno, kuris maistiniu požiūriu ir kalcio kiekiu yra prastai vertinamas.

Daug mitų yra paplitę dėl vegetarinės ir veganinės mitybos. Teigiama, jog gali pritrūkti baltymų bei geležies. Visgi remiantis medicinine literatūra bei nepriklausomais sistemingais tyrimais, pateikiami rezultatai yra priešingi – laikantis tokios mitybos principų rodikliai išlaikomi normos ribose bei dantų struktūra yra mažiau pažeidžiama.

Vaikams rekomendacijos yra iki 6 mėnesių tik maitinimas mamos pienu, kurį galima tęsti ir iki antrųjų vaiko gyvenimo metų. Svarbu, jog tada būtina po maitinimo išvalyti burnos ertmę nuo maistinių likučių ir minkštų apnašų, kuriose gali kauptis bakterijos, o jų išskirtos rūgštys pažeisti dantų emalį. Siekiant to išvengti, vaikui prieš miegą arba po maitinimo naktį, reikia pakartoti dantų išvalymą, kadangi miego metu sumažėjęs seilėtekis lemia spartesnį dantų gedimą, jeigu tam yra palanki terpė dėl pasilikusių apnašų. Mitybos planą rekomenduojame sudaryti asmeniškai, be to, jį visada galima koreguoti kartu su šeimos gydytoju bei dietologu.

Kokius vitaminus ir mineralus nėščiosios turėtų vartoti papildomai?

Dauguma būsimų mamų domisi papildomų vitaminų arba papildų vartojimu. Visada pateikiame rekomendacijas, tačiau šeimos gydytojas arba gydytojas ginekologas individualiai turėtų sekti nėščiųjų savijautą. Norint pastoti vienareikšmiškai rekomenduojame 3 mėnesius gerti nėščiosioms skirtus vitaminus, turinčius folio rūgšties. Dėl papildomų mineralų (pvz., magnio) reikia ištirti individualiai. Nėščiąją prižiūrintis gydytojas turi sekti nėščiųjų kalcio rodmenis, nes jo perteklius taip pat gali veikti neigiamai.

Kūdikio besilaukianti moteris nenori eiti pas odontologą. Kuo ji rizikuoja?

Nėštumo metu pasikeitęs imuninis atsakas ir atidėtas dantų gydymas ypač padidina riziką vystytis stiprioms odontogeninėms infekcijoms. Visa tai kenkia tiek motinai, tiek vaikui. Būtina gydančiam personalui laiku diagnozuoti galimas problemas ir suteikti tinkamą gydymą nuo pat pradžių.

Individualios studijos teigia, jog esant danties skausmui ir nesikreipiant į gydymo įstaigą bei tuo metu ilgą laiką vartojant tik skausmui malšinti skirtus vaistus, padidėja rizika pažeisti kepenis ir komplikuoti būklę. Nėštumo metu gydytojai ginekologai dažniau skiria nuskausminamuosius negu endodontologai, kadangi pastarieji gali pašalinti danties skausmą vieno vizito metu kartu pašalindami ir jo priežastį.

Pasidalykite patarimais, kaip prižiūrėti dantis nėštumo metu:

1. Laikykitės pastovaus dantų priežiūros režimo. Dantis valykite bent du kartus per dieną minkštu šepetėliu. Kruopščiai nuvalykite dantų paviršių toje vietoje, kur jie siekiasi su dantenomis. Nepamirškite siūlo tarpdančiams valyti!

2. Kovokite su rytinio pykinimo padariniais. Skrandžio sultys, likusios ant dantų paviršiaus, gali pažeisti dantų emalį. Jeigu vėmėte, išsiskalaukite burną vandeniu arba burnos skalavimo skysčiu tuoj pat, kai tik galėsite.

3. Pasitikrinkite dantis pas odontologą. Jis turėtų įvertinti jūsų burnos būklę ir profesionaliomis priemonėmis nuvalyti dantų apnašas. Tai geriausias būdas nustatyti ir išvengti periodonto ligų.

4. Venkite saldumynų, didelio kiekio druskos.

5. Valgykite sveikus maisto produktus. Nėštumo metu svarbu valgyti subalansuotą maistą. Turėtumėte pakankamai gauti kalcio, vitamino A, C ir D, taip pat baltymų bei fosforo.

6. Meskite rūkyti.

Kilo klausimų? Norite pasikonsultuoti?

Registruokitės čia arba kreipkitės į mus:
Vytauto pr. 14, Kaunas
Mob. tel. +370 671 96979
El. paštas: denticija@kaunodenticija.lt
Facebook: www.facebook.com/kaunodenticija/
www.kaunodenticija.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA