Kaune bus persodinami inkstai ir iš kitų miestų donorų | Kas vyksta Kaune

Kaune bus persodinami inkstai ir iš kitų miestų donorų

BNS 2018/01/23 12:54
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Atsiradus inkstų donorui šalies gydymo įstaigose, nuo šiol inkstai transplantacijai turės būti gabenami ne tik į Vilniaus Santaros, bet ir į Kauno klinikas – tai turėtų leisti pastarajai įstaigai atlikti daugiau persodinimų.

Kaip BNS informavo Nacionalinis transplantacijos biuras, šiuos pakeitimus numato sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos prieš dvi savaites pasirašytas įsakymas dėl mirusio žmogaus audinių ir organų paėmimo ir paskirstymo.

Juo nustatyta, kad atsiradus potencialiam donorui ne Vilniaus ir ne Kauno gydymo įstaigose, inkstai turės būti vežami paeiliui tiek į Kauno, tiek į Santaros klinikas. Iki šiol tokiu atveju organai persodinimui būdavo gabenami tik į sostinę. Abiejuose centruose inkstų transplantacijos atliekamos iš mirusio ir iš gyvo donoro.

Jei donorai bus paruošiami pačiose minėtose Vilniaus ir Kauno klinikose, transplantacijos, kaip ir iki šiol tokiu atveju, bus atliekamos vietoje.

Transplantacijos biuro duomenimis, šiuo metu inkstų persodinimo Lietuvoje laukia 161 žmogus. Pernai iš viso atliktos 77 inkstų transplantacijos: 28 Kaune ir 49 Vilniuje, iš jų – 6 paėmus inkstus iš gyvų donorų.

Pasak biuro, įsakymas patikslintas atsižvelgus į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) korupcijos rizikos analizės išvadas. Jose nurodyta, kad inkstų donorystė praktiškai neatitinka teisės aktų, bet „remiantis suinteresuotų subjektų tarpusavio susitarimais“, o tai mažina procedūros skaidrumą.

Šiemet Lietuvoje jau atliktos septynios inkstų transplantacijos, viena jų – paėmus inkstą iš gyvo donoro. Keturios procedūros atliktos Kaune, nes donorai buvo šio miesto ligoninėje, dvi – Vilniuje, kai donorai buvo šio miesto ligoninėje.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) gruodžio pabaigoje suvienodino ir kaulų čiulpų transplantacijos reikalavimus Santaros ir Kauno klinikoms – tai taip pat leis Kauno klinikose atlikti daugiau procedūrų nei iki šiol. Seimo Antikorupcijos komisija nusprendė kreiptis į STT, kad ši įvertintų pakeitimus, taip pat procedūrų kainą. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas yra pripažinęs, jog ankstesnė 2016-aisiais patvirtinta kaulų čiulpų persodinimo tvarka diskriminavo Kauno klinikas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA