Keičiasi studentų požiūris į nusirašinėjimą | Kas vyksta Kaune

Keičiasi studentų požiūris į nusirašinėjimą

BNS 2018/01/23 12:22
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos studentų sąjungos (LSS) vykdyta studentų apklausa parodė, kad nusirašinėjimas yra šiek tiek mažiau paplitęs nei prieš dvejus metus. Tai pat paaiškėjo, kad dažniausiai studentai nesutaria dėl komandinio darbo pasidalinimo ir autorystės.

Praėjusių metų gegužės ir birželio mėnesiais elektroniniu būdu apklausus 1071 studentą, paaiškėjo, kad paruoštukų naudojimą paplitusiu ar greičiau paplitusiu laiko 39 proc. respondentų. 2015 metais taip manė 44 proc., 2013 metais – 54 proc. apklaustų studentai.

Nusirašinėjimą per atsiskaitymus nuo kitų studentų paplitusiu ar greičiau paplitusiu reiškiniu laiko 37 proc., 2015 metais – 40 proc., 2013 metais – 46 proc. respondentų.

Pasak LSS, tyrimas parodė, kad labiausiai paplitusi nesąžininga veika – atliekant komandinį darbą vienas ar keli grupės nariai neatlieka savo darbo dalies. Kad tai yra paplitę, mano 30 proc. respondentų, dar 25 proc. mano, kad ši veika yra greičiau paplitusi.

20 proc. respondentų laiko paplitusia praktika ir dar 20 proc. greičiau paplitusia praktika, kad užduotys ar atsakymai sužinomi dar prieš atsiskaitymą (pavyzdžiui, iš anksčiau jas sprendusių studentų).

29 proc. studentų mano, kad jų bendramoksliai dažnai naudoja kitų asmenų darbą ar ištraukas nenurodydami tikrojo autoriaus. 23 proc. studentų teigia, kad paplitęs ar greičiau paplitęs tyrimo duomenų išgalvojimas (neatliekamas ar nepilnai atliekamas laboratorinis darbas, apklausa ar kitas tyrimas, o duomenys išgalvojami). 21 proc. respondentų mano, kad paplitęs ar greičiau paplitęs rašto ar kito darbo pirkimas ir pateikimas kaip savo.

Kaip skelbia LSS, antradienį pristatomu tyrimu „Akademinio sąžiningumo indeksas“ siekiama įvertinti akademinio nesąžiningumo paplitimą Lietuvos aukštosiose mokyklose bei įvertinti sąžiningumo pokytį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA