Nustatytas nelegalių cigarečių Kaune paplitimas | Kas vyksta Kaune

Nustatytas nelegalių cigarečių Kaune paplitimas

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

2017 m. IV-ąjį ketvirtį atliktas tuščių pakelių tyrimas rodo, kad 24,9 proc. cigarečių Kaune yra nelegalios. Tai – vienas didžiausių neteisėtų rūkalų rodiklių tarp visų tirtų miestų ir 5,3 proc. daugiau nei šalies vidurkis, kuris 2017 m. IV-ąjį ketvirtį siekė 19,6 proc.

Skaičiuojama, kad per metus dėl nelegaliai į Lietuvos rinką įvežtų cigarečių šalies biudžetas galėjo prarasti daugiau nei 60 mln. eurų nesurinkto akcizo.

Didžiausias augimas per pastaruosius 5 metus

Tyrimo duomenimis, 85 proc. neapmokestintų cigarečių Lietuvą pasiekė iš Baltarusijos – šioje kaimyninėje šalyje pagamintos cigaretės sudarė 16,8 proc. visų Lietuvoje surūkomų cigarečių. Nors nuo 2010 m. nelegalių tabako gaminių dalis susitraukė daugiau nei dvigubai, nuo 2016 m. vėl fiksuojamas nelegalių cigarečių dalies augimas. 2017 m. jis siekė 2,1 proc. ir buvo didžiausias nuo 2012 m.

Lietuva išlieka tarp daugiausia nelegalių cigarečių vienam gyventojui suvartojančių valstybių Europos Sąjungoje (ES). Į šį sąrašą taip pat patenka kitos ES rytinio pasienio rinkos – Latvija, Lenkija, Rumunija, be to, šalys, kuriose tabako gaminių kaina yra labai aukšta – Didžioji Britanija, Airija.

Lietuvoje didžiausia kontrabandinių cigarečių dalis fiksuota Kėdainiuose, kur beveik pusė (49 proc.) visų pakelių buvo atgabenti iš trečiųjų šalių. Nelegalių cigarečių taip pat daug Radviliškyje (26 proc.), Kaune (24,9 proc.), Šiauliuose (24,7 proc.) Panevėžyje (22,6 proc.) ir Marijampolėje (20,5 proc.).

Augantis akcizas didina kontrabandos riziką

Nuo 2018 m. kovo 1 dienos minimalus akcizo tarifas cigaretėms didės apie 5,4 proc., o kombinuotas akcizų tarifas – apie 6,7 (iki 96 eurų už 1 tūkst. cigarečių). Cigarečių pakelis dėl to vidutiniškai gali pabrangti apie 12 euro centų. Minimalus akcizas, taikomas Lietuvoje parduodamam cigarečių pakeliui, pasieks 1,92 eurus.

„Nelegalaus tabako gaminių kiekis vėl išaugo ir jau užima beveik penktadalį rinkos. Lietuva, didinanti akcizus cigaretėms daugiau nei reikalauja ES, skatina gyventojus atsigręžti į nelegalią tabako rinką ir mažinti lėšų, surenkamų į biudžetą iš akcizo. Net 1 proc. išaugantis nelegalios tabako rinkos dydis valstybės biudžetui kainuoja apie 3 mln. eurų“, – pažymi Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos vykdantysis direktorius Arnas Marcinkus.

Anot A. Marcinkaus, didžioji dalis cigarečių į Lietuvą ir toliau atkeliauja iš Baltarusijos „Grodno Tobacco“ gamyklos. „Net 15,7 proc. visų suvartojamų cigarečių Lietuvoje arba 96 proc. visų nelegalių cigarečių atkeliauja iš šios netoli Lietuvos sienos įsikūrusios gamyklos. Tyrimas taip pat parodė, kad būtent šių cigarečių rinkos dalis didėja panašiu santykiu, kuriuo auga kontrabandos mastai Lietuvoje“, – sako jis.

Reikia mažinti pakantumą kontrabandai

Lietuvos laisvosios rinkos instituto šešėlinės ekonomikos tyrimų vadovo Vytauto Žukausko teigimu, Lietuvos mokesčių politika dar neišmoko šešėlio pamokų.

„Kuo labiau apmokestini legalias prekes, tuo labiau išpopuliarėja nelegalios. Aukštas šešėlio lygis Lietuvos cigarečių rinkoje yra geras to pavyzdys. Mokesčiai, t. y., akcizai ir PVM sudaro net 80 proc. cigarečių pakelio kainos. Pagal vidutinį pragyvenimo lygį legalių cigarečių įperkamumas Lietuvoje yra vienas mažiausių Europoje. Tai ir lemia, kad nemaža gyventojų dalis ieško pigesnių alternatyvų – kontrabandinių cigarečių“, – aiškina V. Žukauskas.

Tuščių pakelių tyrimą bendrovė „Nielsen” atliko dvidešimtyje Lietuvos miestų, neapimant kaimiškų vietovių. Tyrimo metodologija yra suderinta su ES Kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF). Jis reguliariai atliekamas visoje ES ir pateikia apytikrius neapmokestintų tabako gaminių paplitimo mastus konkrečiose valstybėse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA