Nebūkite apgauti. Patikrinkite, ar pardavėjas yra parduodamo daikto savininkas | Kas vyksta Kaune

Nebūkite apgauti. Patikrinkite, ar pardavėjas yra parduodamo daikto savininkas

Organizatorių nuotr.

Nusipirkau automobilį, bet kai norėjau perregistruoti savo vardu paaiškėjo, jog automobilis priklauso lizingo bendrovei, nes pardavėjas jo dar nėra išsipirkęs, sumokėjęs vos kelias įmokas. Pardavėjas dingo, neatsiliepia, nežinau ką daryti.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

LR Baudžiamojo kodekso 182 straipsnis (sukčiavimas) numato baudžiamąją atsakomybę tam, kas apgaule savo ar kitų naudai įgijo svetimą turtą ar turtinę teisę, išvengė turtinės prievolės arba ją panaikino. Apgaulė, kaip šios nusikalstamos veikos padarymo būdas, turi būti nustatoma visais atvejais. Teismų praktikoje išskiriami šie apgaulės kriterijai: 1) objektyvios tiesos iškraipymas; 2) tikslas – suklaidinti nukentėjusįjį (lemti nukentėjusiojo klaidą); 3) tyčia – kaltininko suvokimas, kad jis sąmoningai pateikia objektyvios tikrovės neatitinkančią informaciją. Apgaulei taikomas esmingumo kriterijus, t. y. suklaidinimas turi turėti lemiamą įtaką asmens apsisprendimui dėl turto perdavimo kitam asmeniui. Apgaulė sukčiaujant naudojama turint tikslą suklaidinti turto savininką, valdytoją ar asmenį, kurio žinioje yra turtas, o pastarieji dėl suklydimo, suklaidinti apgaulės, savanoriškai patys perleidžia turtą ar turtinę teisę kaltininkui manydami, kad šis turi teisę jį gauti, arba panaikina jo turtinę prievolę. Apgaulė reiškiasi minėtų asmenų suklaidinimu pateikiant suklastotus dokumentus, pranešant neteisingus duomenis, pakeičiant daiktų savybes ir pan. Asmuo gali būti suklaidinamas dėl bet kokių aplinkybių ar faktų, susijusių su turto, turtinės teisės perleidimu kaltininkui arba su jo turtinės prievolės išvengimu ar jos panaikinimu (dėl turto vertės, jo savybių, kaltininko asmenybės, jo įgaliojimų ar ketinimų ir pan.).

Jūsų pateikta situacija rodo, kad pardavėjo atlikti neteisėti veiksmai Jūsų atžvilgiu galimai atitinka nusikalstamos veikos (sukčiavimo) požymius, kadangi pardavėjas pateikdamas tikrovės neatitinkančius faktus, t.y. kad jis yra teisėtas automobilio savininkas, esmingai suklaidino jus tokiu būdu įtakodamas Jūsų apsisprendimą perleisti jam Jums priklausančias pinigines lėšas. Šis suklaidinimas laikytinas esminiu, nes jis susijęs su svarbiausiomis aplinkybėmis, lėmusiomis Jūsų apsisprendimą perleisti pinigus, t.y. Jūs visą laiką tikėjote, jog pinigai bus skirti nuosavybės teisei į automobilį įgyti, kai tuo tarpu paaiškėjo, kad asmuo (pardavėjas) gavęs sulygtą automobilio pirkimo – pardavimo kainą nėra parduoto daikto savininkas ir negali juo disponuoti (perleisti nuosavybės teisių).

Pažymime, kad ši nusikalstama veika padaroma tik esant tiesioginei tyčiai, t. y. kai kaltininkas suvokia, kad apgaule esmingai suklaidinęs nukentėjusįjį ar kitą asmenį neteisėtai ir neatlygintinai savo ar kitų naudai įgyja svetimą turtą ar turtinę teisę, išvengia turtinės prievolės arba ją panaikina, numato, kad dėl jo veiksmų nukentėjusysis patirs turtinę žalą, ir to nori bei siekia. Iš pateiktos situacijos, tiesioginė tyčia pardavėjo veikoje akivaizdi, kadangi pardavėjui turėjo būti puikiai žinoma, kad jis nuosavybės teisių į automobilį neturi ir kad nuosavybės teisės priklauso lizingo bendrovei. Tyčinius veiksmus įrodo ir pardavėjo veiksmai, t.y. kad jis nuo Jūsų šiuo metu slapstosi, siekdamas išvengti atsakomybės. Todėl esant pagrindui manyti, jog buvo padaryta nusikalstama veika, numatyta LR BK 182 straipsnyje, siūlome Jums kreiptis į policijos pareigūnus su pareiškimu dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo pardavėjo atžvilgiu.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151 arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA” Kaune.

 Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt
Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA