Šventinio periodo pabaigą Kaune tradiciškai pažymės Trijų Karalių eisena | Kas vyksta Kaune

Šventinio periodo pabaigą Kaune tradiciškai pažymės Trijų Karalių eisena

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šiandien Lietuvoje minima Trijų Karalių šventė. Šventinius periodo pabaigą pažyminti diena kauniečius pakvies susiburti Kasparo, Merkelio ir Baltazaro pasveikinimui, kuri atneša žinią – didžiosios žiemos šventės jau baigėsi, laikas kibti į darbus.

Kauniečių ir miesto svečių nuo 13 valandos laukia jau tradicine tapusi šventinė Trijų Karalių eisena. Kasparas, Merkelis ir Baltazaras, nešini žibintais ir karališkomis dovanomis, keliaus nuo S. Daukanto gatvės Laisvės alėja, Vilniaus gatve į Rotušės aikštę, kur 14:30 valandą prasidės teatralizuotas koncertas „Trys Karaliai atkeliavo – visas svietas uždainavo“.

Susirinkusius žiūrovus sveikins ir linksmins folkloro ansambliai „Kupolė“, „Žaisa“, „Alda“, „Jotija“, „Piliarožė“, „Sodyba“, „Dailingė“, „Sodailio“. Trys Karaliai laimins ir iškilmingai paskelbs, kad prasidėjo Lietuvos valstybės atkūrimo 100-čio metai, primins, kad jau baigiasi kalėdojimo laikas, metas vėl kibti į darbus.

Šiai progai paminėti Kauno kultūros centre „Tautos namai” taip pat vyks nemokamas koncertas. Savo dainas dovanos Kauno kultūros centro „Tautos namai“ mišrus choras „Gintaras“, Kauno mišrus choras „Leliumai“. Daugiau apie renginį skaitykite čia.

Kviečia atsisveikinti ir su eglutėmis

Baigiantis švenčių laikui, Aplinkos ministerija kviečia gyventojus nupuoštas kalėdines eglutes panaudoti tikslingai, o ne mesti į komunalinių atliekų surinkimo konteinerius ar atsikratyti jomis bet kur, rašoma Aplinkos ministerijos interneto puslapyje.

Kauno savivaldybė pateikia daugiau negu 40 vietų, kuriose stovi specialūs konteineriai nupuoštoms eglutėms ir šakoms. Vietų sąrašą galite rasti čia.

Apie Tris Karalius

Trys Karaliai – sausio 6 d. švenčiama šventė, kuria tradiciškai pasibaigia kalėdinis laikotarpis arba saulės sugrįžimo minėjimai, rašoma „Wikipedia“.

Sausio 6-oji mūsų krašte nuo seno vadinta: Krikštais, Atarašais, vėliau – Trimis Karaliais. Ši diena laikoma 13 dienų trunkančio kalėdinio švenčių laikotarpio, vadinamo „tarpkalėdžiais“, „tarpušvenčiais“, „šventvakariais“, „vaišėmis“, pabaiga. Astronomiškai šis laikotarpis sutampa su Saulės „stovėjimo“ laiko pabaiga. Vadinamasis Saulės „stovėjimas”, tai laikas, kai dienos trukmė beveik 2 savaites pastebimai nesikeičia, nes Saulė virš horizonto kasdien keliauja vis tą patį trumpiausią kelią. O sausio 6-ąją įgudusi akis jau gali pastebėti dienos Saulės kelio pailgėjimą pagal Saulės tekėjimo ir laidos vietos pasikeitimą arba pagal žvaigždynų padėtį.

Krikščionybės laikais paplito paprotys ant durų bažnyčioje pašventinta kreida parašyti pirmąsias trijų karalių vardų raides: +K+M+B (Kasparas, Merkelis, Baltazaras). Kiekvienam karaliui skirtas kryželis prieš jo vardą, reiškia išminčiaus šventumą. Pačioje pradžioje kryželiai būdavo rašomi virš kiekvienos raidės, taip sujungiant kryžių ir karūną.

Vėliau žmonės ėmė ženklinti savo namų durų staktas, tikėdami, kad užrašius šias raides namai bus apsaugoti nuo piktųjų dvasių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA