Kauno barų savininkai apie naujus alkoholio ribojimus: nesąmonė | Kas vyksta Kaune

Kauno barų savininkai apie naujus alkoholio ribojimus: nesąmonė

delfi.lt 2018/01/05 21:23
Asociatyvi nuotr.

Šis penktadienio vakaras studentų sostine vadinamame Kaune, atrodo, bus kiek ramesnis nei įprastai. Norintiems į pasilinksminimus įtraukti alkoholio abiturientams ir pirmųjų kursų studentams gali tekti pasilikti namuose arba ieškoti kitokių pramogų.

Tai pirmasis šių metų savaitgalis po alkoholio kontrolės įstatymų pakeitimų įsigaliojimo. Nuo šiol alkoholiu prekiaujančios įstaigos svaigiuosius gėrimus gali parduoti tik asmenims nuo 20 metų ir privalo tikrinti visų jaunesnių nei 25 m. pirkėjų, norinčių įsigyti alkoholio, dokumentus.

Naikins barų kultūrą

Naujosios alkoholio kontrolės įstatymo pataisos neišvengiamai palies ir Kauno barus. Iki šiol ketvirtadienių ir penktadienių vakarais daugumoje Laisvės alėjoje bei senamiestyje įsikūrusių barų laisvą staliuką rasti buvo pakankamai sunku. Barų savininkai ir darbuotojai prognozuoja, kad 2018 metais lankytojų skaičius, nors ir nežymiai, bet sumažės.

Prieš porą metų duris atvėręs sidro baras „ 2½ obuolio“ – vienintelis tokios specializacijos baras Kaune, todėl ir jaunesnių klientų, norinčių vakarą praleisti su silpnesniais alkoholiniais gėrimais, čia netrūkdavo. Vienas baro savininkų Mindaugas Juodgudis patikino, kad įstatymų tikrai laikysis ir jaunesniems nei 20 m. asmenims alkoholio neparduos, tačiau vyras neslėpė prognozių, kad klientų dėl tokių pataisų tikrai praras. „Toks ribojimas – nesąmonė. Abejoju, ar tai sumažins alkoholio vartojimą. Juokingiausia, kad pagaliau atsigavusią barų kultūrą norima vėl sužlugdyti ir skatinti buitinį alkoholizmą. Manau, namuose žmonės išgeria žymiai daugiau nei viešumoje“, – pastebėjimais dalijosi M. Juodgudis. Pasak jo, dėl sumažėjusių klientų kiekio baruose gali pakilti kainos.

Kyla klausimų

„Atsipūtusio gyvenimo“ filosofiją propaguojantis pačioje Kauno senamiesčio širdyje įsikūręs baras „Yzybar“ taip pat žada laikytis visų naujų reikalavimų. Nors gana didelę lankytojų auditorijos dalį iki šiol sudarė 18-mečiai ir 19-mečiai, „Yzybar“ barmenas Dovydas Mikalauskas nemano, kad dėl pakitimų baro lankomumas stipriai nukentės. „Įsileisime visus, tik 18 m. neturintis jaunimas barą turi palikti iki 22 val., kaip ir numatyta įstatymuose, o 18-mečiai ir 19-mečiai gali likti ir ilgiau, tačiau, negalėdami įsigyti alkoholio, manau, išeis patys. Tie, kurie norės išgerti, bandys tai padaryti namuose, prašys, kad gėrimų nupirktų vyresni draugai“, – pasakojo D. Mikalauskas.

Nors įstatymo pataisos galioja tik kelias dienas, „Yzybar“ kolektyvui jau spėjo iškilti su alkoholio pardavimu susijusių klausimų. „Net ir dabar pastebėjome, kad jaunimas bando apeiti įstatymą. Ateina kompanijos žmonių, kuriose yra vienas 20-metis, ir jis bando nupirkti alkoholio visiems jaunesniems draugams. Iki šiol mums nėra aišku, ar tokioje situacijoje pardavus svaigiųjų gėrimų būtų baudžiamas baras, ar perkantis asmuo. Galvojame, ar su tuo kovoti, ar už tai mūsų niekas nebaus“, – svarstė barmenas.

Studentų ypač pamėgto baro „Blue orange“, kauniečiams geriau žinomo kaip „BO“, vadovė Vaida Diliūtė tikisi nemažo nealkoholinio alaus pardavimų augimo. „Man nelabai patinka alkoholio ribojimo įstatymai, nes jie riboja žmogaus pasirinkimo laisvę, o žmogus turėtų galėti pats pasirinkti. Tačiau įstatymai yra įstatymai, turėsime jų laikytis“, – kalbėjo baro vadovė. „BO“ lankytojų auditorija prasideda nuo 19 m. – dažniausiai vakarus bare leidžia pirmakursiai ar vyresni studentai. Nors, pasak V. Diliūtės, pataisos barą palies, tačiau lankytojų sumažėti neturėtų. „Turime platų asortimentą, nealkoholinių gėrimų, todėl jaunesni žmonės galės išsirinkti kažką tinkamo“, – sakė ji.

Studentai pastebi spragų

Kur kas labiau nei barų savininkai naujomis pataisomis pasipiktinę studentai. Iki šiol patys galėję pasirinkti, kokiais būdais linksmintis, jaunesni studentai turės arba atsisakyti su alkoholiu susijusių pramogų, arba ieškoti būdų, kaip „apeiti“ įstatymą. Vytauto Didžiojo universitete pirmame kurse studijuojanti 19-metė Julija pastebėjo, kad įstatyme yra nemažai spragų, todėl nustoti vartoti alkoholį studentė neketina. „Anksčiau tikrai tekdavo lankytis baruose. Būtent į juos ir užsukdavome išgerti vieno kito bokalo alaus. Manau, retas jaunuolis namuose neturi alkoholio atsargų, todėl 19-mečiams neturėtų kilti problemų kartas nuo karto išgerti dar iki 20 gimtadienio“, – mintimis dalijosi Julija. Baruose mergina nustoti lankytis nežada. Kartais ji ten užsuka tiesiog pasilinksminti, pabūti su draugais, o ne išgerti. Vis dėlto pirmakursė neslepia, kad barų duris tikriausiai varstys rečiau.

Pataisas kritikuoja ir pirmakursis Kauno technologijos universiteto studentas Paulius. Jam iki tol, kol vėl galės įsigyti alkoholinių gėrimų, teks palaukti dar beveik metus. „Kadangi nesu vakarėlių liūtas ar labai didelis alkoholio mėgėjas, manęs stipriai tai nepaliečia, tačiau labai tikėjausi, kad 18-mečiams ir 19-mečiams bus padarytos išimtys. Vis tik kartais su draugais švenčiam ir gimtadienius, ir šiaip organizuojame renginius, po kurių norisi atšvęsti arba tiesiog savaitgalį ramiai su draugų kompanija pasėdėti bare“, – pasakojo Paulius. Studentas mano, kad iki šiol nepilnamečiai rado būdų, kaip išgerti, todėl ir 18 ir 19 m. jaunuoliai jų tikrai suras.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA