Pasipiktinusio skaitytojo pasiūlymas: meskite kalėdines eglutes į griovį (papildyta surinkimo vietomis) | Kas vyksta Kaune

Pasipiktinusio skaitytojo pasiūlymas: meskite kalėdines eglutes į griovį (papildyta surinkimo vietomis)

LR Aplinkos ministerijos nuotr.

Pasibaigus didžiosioms metų šventėms, dažniausiai po sausio 6-osios, Trijų karalių dienos, nupuošiamos ir namuose jaukumą kūrusios žaliaskarės. Eglutės, pagamintos iš dirbtinių medžiagų, sudedamos atgal į pakuotę ir paliekamos laukti kito šventinio laikotarpio. O, štai, žmonėms, kurie savo namuose puošė, natūralias miško žaliaskares, tenka galvoti, kur tinkamai jas išmesti. Portalo skaitytojas, norėjęs nubyrėjusią eglutę išmesti anksčiau, sako susidūręs su dilema šiuo klausimu.

Neleido išmesti

„Gruodžio 30 d. į „Kauno regiono atliekų tvarkymo centro“ didelių gabaritų ir pavojingų atliekų priėmimo aikštelę, esančią Kuršių gatvėje, atvežiau išmesti visai nudžiūvusią kalėdinę eglutę. Mane pasitiko asmuo su segtuvu ir pakeltu tonu paaiškino, kad į konteinerį su užrašu „Mediena“ sudžiūvusi žaliaskarė be spyglių negali būti metama. Nors pernai į tą patį konteinerį kitas darbuotojas leido kalėdinę eglutę išmesti“, – pasakojo kaunietis Gediminas.

Pasak skaitytojo, kai minėtas darbuotojas buvo paprašytas prisistatyti, tai padaryti jis esą atsisakė ir toliau pakeltu tonu dėstė savo pareigas darbe. Esą po to, kai prisistatyti pastarasis buvo paprašytas dar du kartus, šis parodė savo segtuvą su spaudu, kuriame parašyta „Povilas Šidlauskas“. Pasak Povilo, eglutės džiūsta tik po Trijų karalių,  teigė su problema susidūręs kaunietis.

„Taigi, jei Povilas Šidlauskas, šeštadienį dirbęs Kuršių atliekų priėmimo aikštelėje, ir kalbėjęs pakeltu tonu bei tokiu elgesiu tarsi nurodęs, kad kalėdinę eglutę mesti į griovį yra geriau nei į pustuštį medienos atliekų konteinerį, buvo blaivus, tai „Kauno regiono atliekų tvarkymo centro “ vadovams būtina pagalvoti apie personalo kaitą ir tobulinti teikiamų paslaugų kokybę“, – karčių žodžių negailėjo portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas.

Neradęs išeities, paliko prie buitinių atliekų konteinerio

Kaunietis Gediminas, negalėjęs palikti atvežtos nudžiūvusios žaliaskarės Kauno RATC priklausančioje atliekų priėmimo aikštelėje, neneigia neradęs kitos išeities, kaip tik palikti kalėdinę eglutę šalia buitinių atliekų konteinerio.

„Toks minėto darbuotojo poelgis yra nesuvokiamas protu. Kam skirta ši aikštelė, jei ne atliekoms išmesti? „Kauno regiono atliekų tvarkymo centrui“ puikiai tiktų šūkis: „Meskite kalėdines eglutes į griovį!““, – teigė pašnekovas.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai apie kaunietį užklupusią problemą papasakojo ir Viešosios įstaigos „Kauno regiono atliekų tvarkymo centro“ ekologei Jurgitai Baziliauskienei.

„Darbuotojas suklydo. Nėra nustatytos datos, kada galima atvežti išmesti kalėdinę eglutę, o kada – ne. Po didžiųjų metų švenčių mieste pastatomi specialūs konteineriai žaliaskarėms pašalinti. Taip pat galima jas atvežti į Žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę, esančia Nemajūnų gatvėje 15 A. Tokio pobūdžio konteineriai atsiras ir mūsų įstaigai priklausančiose atliekų priėmimo aikštelėse, žmonių tikrai neišvarysime“, – kalbėjo ekologė.

Pasak J. Baziliauskienės, pagrindinis vežimo išmesti nudžiūvusias žaliaskares bumas prasideda po Trijų karalių dienos. „Tokie atvejai, koks nutiko kauniečiui, – pavieniai“, – sakė ji.

Nupuoštos eglutės – namams šildyti

Baigiantis švenčių laikui, Aplinkos ministerija kviečia gyventojus nupuoštas kalėdines eglutes panaudoti tikslingai, o ne mesti į komunalinių atliekų surinkimo konteinerius ar atsikratyti jomis bet kur, rašoma Aplinkos ministerijos interneto puslapyje.

Vienas iš būdų – jas nugabenti į žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles. Šių aikštelių adresai nurodyti Aplinkos apsaugos agentūros tinklalapyje. Kita galimybė – pasinaudoti nupuoštų eglučių surinkimo akcijomis.

Aplinkos ministerija ragina visas savivaldybes organizuoti tokias akcijas. Informacijos apie eglučių surinkimo vietas bus galima rasti savivaldybių arba regioninių atliekų tvarkymo centrų tinklalapiuose.

Penktadienį, sausio 5 d., daugelyje šalies miestų prasidės tradicinė akcija „Kalėdinė eglutė – namų šilumai“. Prie daugiabučių namų, prekybos centrų ir kitose žmonių susibūrimo vietose bus pastatyti specialūs šios akcijos lipdukais pažymėti didelės talpos konteineriai, skirti nupuoštoms eglutėms. Akcija vyks iki sausio 15-osios. Gyventojų prašoma į šiuos konteinerius nemesti jokių kitų atliekų. Surinktos eglutės bus perdirbtos ir virs ekologišku kuru, skirtu gyventojų būstams šildyti, arba kompostu.

Papildyta Kauno miesto savivaldybės pateiktu sąrašu:

Kuriose vietose Kaune išmesti kalėdines eglutes?

Eglutes ir eglių šakas galima išmesti šiose vietose:

Centro seniūnija:

1. Prie automobilių stovėjimo aikštelės „Žemyn upe“/Kauno pilis.

2. Prie Kęstučio gatvės ir Vytauto prospekto sankirtoje esančios automobilių stovėjimo aikštelės

3. Perkūno al. prie Nr. 4 aikštelė

Šilainių seniūnija:

1. Rasytės g. 32 (prie konteinerio).

2. Baltų pr. 77 (prie konteinerio).

3. Kuršių g. 10 (prie konteinerio).

4. Baltijos g. tarp Nr. 64 ir Nr. 70 (prie konteinerio).

5. Naujakurių g. prie Nr. 33, Nr. 35 (prie konteinerio).

6. Šarkuvos g. tarp Nr. 23 ir Nr. 27 (prie konteinerio).

7. Baltų pr. tarp Nr. 3 ir Nr. 5 (prie konteinerio).

8. Baltijos g. 4 (prie konteinerio).

Vilijampolės seniūnija:

1. Sąjungos aikštė prie turgelio.

2. Varnių g. 43 prie konteinerio.

3. Raudondvario pl. 200.

Aleksoto seniūnija:

1. Vinčų g. 2 (aikštelė).

2. Antanavos g. 9, prie gyvenamojo namo

3. V. Čepinskio g. 4, prie gyvenamojo namo

Šančių seniūnija:

1. Aikštelė už prekybinių kioskų A. Juozapavičiaus pr. / Norvegų g. sankirta.

2. Aikštelė tarp Prancūzų g. Nr. 81 (PC „Rimi“) ir Prancūzų g. Nr. 95.

Panemunės seniūnija:

1. Pamiškės g. aikštė (autobusų stovėjimo)

2. Vaidoto g. senojo turgaus aikštėje

3. J. Borutos g. 8 prie aikštelės

Dainavos seniūnija:

1. Prie Dainavos parko šalia konteinerio V. Krėvės pr. 99 namo

2. Prie Draugystės parko automobilių stovėjimo aikštelės Kovo 11-osios g. 92.

3. Draugystės g. 9E (prie konteinerio).

4. V. Krėvės pr. 31 (prie konteinerio).

Eigulių seniūnija:

1. P. Lukšio g. prie Čečėnijos aikštės.

2. Ukmergės g. 15, prie aikštelės

3. Geležinio Vilko g. 20, prie gyvenamojo namo

4. V. Landsbergio-Žemkalnio g. 6, aikštelės

5. Sukilėlių pr. 76, prie aikštelės

6. Ašigalio g. 25, prie gyvenamojo namo

7. Žeimenos g. 62, prie gyvenamojo namo

Žaliakalnio seniūnija:

1. Prie Zanavykų turgaus (automobilių stovėjimo aikštelėje, Darbininkų g./Zanavykų g. sankryža).

2. Prie KTU inžinerijos licėjaus (S. Lozoraičio g./Kelmų g. sankirta).

3. J. Žemgulio g. 9, šalia tranfarmatorinės

4. Perkūno al./Ąžuolyno g. sankirtoje

Petrašiūnų seniūnija:

1. R. Kalantos g. 137 (prie konteinerio).

2. Marių g. 4/Stoties g. 18 (prie konteinerio).

Gričiupio seniūnija:

1. M. Riomerio g. 1, prie kavinės „Nibrė“.

2. K. Baršausko g. prie PC „Molas“.

3. Kovo 11-osios g. prie Girstučio kultūros centro .

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA