Viena įstaiga sujungė penkias Kauno poliklinikas: augs algos ir trumpės eilės | Kas vyksta Kaune

Viena įstaiga sujungė penkias Kauno poliklinikas: augs algos ir trumpės eilės

Asociatyvi / Š. Kubiliaus nuotr.

Kauno savivaldybė užbaigė svarbų etapą reformuodama miestui priklausančias poliklinikas. Nuo metų pradžios Dainavos, Šilainių, Kalniečių, Centro ir Šančių poliklinikų valdymą apjungė naujai įsteigta viešoji įstaiga „Kauno miesto poliklinika“. Mažesnis biurokratinis aparatas ir efektyvus valdymas leis kasmet sutaupyti bent po 1 mln. eurų, kurie bus skirti atlyginimų didinimui. Pacientų taip pat laukia nemažai naujovių.

Pasak VšĮ „Kauno miesto poliklinika“ direktoriaus Pauliaus Kibišos, nuo sausio 2 dienos pradėjęs veikti naujas juridinis vienetas – ilgo ir kruopštaus darbo rezultatas bei rimtas profesinis pasistūmėjimas į priekį, padėsiantis pagerinti pacientų aptarnavimo kokybę.

„Nuolat susiduriu su klausimu, kaip greičiau patekti pas gydytoją? Pacientai nuolat skundžiasi, jog nėra paisoma jų lūkesčių, o valandos, praleistos prie gydytojo kabineto durų, yra sunkiai pateisinamos. Visų miesto poliklinikų sujungimas ne tik padės išspręsti esamas problemas, bet ir leis užtikrinti profesionalesnį gydymą ir kokybiškesnį pacientų aptarnavimą“, – teigė „Kauno miesto poliklinikos“ vadovas.

„Poliklinikos turi orientuotis į savo pagrindinę funkciją – gydymą. Optimizavus jų valdymą, vietoj penkių administracijų liko viena. Tai padės užtikrinti skaidrų ir efektyvų valdymą, leis motyvuoti medikus didesniais atlyginimais. Tam kasmet bus skiriama iki 1 mln. eurų sutaupytų pinigų“, – akcentavo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Trumpesnis kelias

Artimiausiu metu visos poliklinikų medicininės informacinės sistemos bus sujungtos į vieną bendrą sistemą – saugų ir greitą VPN (virtualus privatus tinklas) tinklą, kuris leis visoms poliklinikoms tarpusavyje keistis duomenimis.

„Tokiu būdu poliklinikos interneto puslapyje klientai matys visus 750 Kauno miesto poliklinikos gydytojų, kuriuos galės filtruoti pagal lokaciją ir specialybę – ar jis nori lankytis Šilainių, Dainavos ar kitoje poliklinikoje. Jei anksčiausiai vizitą pas gydytoją norimoje poliklinikoje bus galima atlikti tik po savaitės, pacientas galės peržiūrėti kitų tos srities gydytojų užimtumą kitose įstaigose ir rinktis tą polikliniką, kurioje ši paslauga gali būti suteikiama greičiau. Todėl atsiras galimybė gydymą rinktis ne tik pagal lokaciją, bet ir pagal gydytojo užimtumą“, – aiškino P. Kibiša.

Penkios poliklinikos šiuo metu aptarnauja pusę Kauno miesto gyventojų. Pacientai, kurie dabar gydosi tik Dainavos poliklinikoje, galės atlikti tyrimus ir konsultuotis bet kurioje kitoje miesto poliklinikoje, nes kiekvienoje vietoje bus galima pasiekti jam atliktų tyrimų medžiagą. Informacinė sistema suteiks pranašumų ir patiems gydytojams. Kiekvienas galės pamatyti paciento gydymo istoriją, taip bus greičiau komunikuojama ir paprasčiau perduodama reikiama informacija.

„Norime atrodyti kukliai, tvarkingai, bet labai profesionaliai, dirbti tik su gera įranga, turėti tik gerus gydytojus, profesionaliai tvarkytis su pacientų eilėmis ir svarbiausia – kurti malonią aplinką“, – sakė viešosios įstaigos vadovas.

Taupys lėšas, kels atlyginimus

Poliklinikų sujungimas leis ženkliai sumažinti administracijoje dirbančių žmonių skaičių ir poliklinikoje atliekamų nemedicininių funkcijų krūvį.

„Iki sujungimo poliklinikose buvo 265 nemedicininio personalo darbuotojai. Nuo kovo 1 dienos jų sumažės apie 40 proc. – iki 157“, – teigė VšĮ „Kauno miesto poliklinika“ vadovas P. Kibiša.

Šis administracijos darbuotojų ir aptarnaujančio personalo sumažinimas bei kitos priemonės įstaigai leis per metus sutaupyti po 1 mln. eurų, kurie bus skirti medikų bei kitų specialistų atlyginimų kėlimui. Pasak P. Kibišos, sujungimo efektas pasijus ir kitoje srityje: „Visos poliklinikos perka labai panašias paslaugas ir įrangą. Kai poliklinikos viską perka atskirai, jos moka vieną kainą. Sujungus poliklinikas atsirado didesnė derybinė galia su tiekėjais“.

Pradedant reformą miesto poliklinikų veiklą ir rezultatus analizavo jungtinė komanda, kurią sudarė savivaldybės, poliklinikų, ligoninių ir kitų organizacijų atstovai. Atlikta analizė parodė, jog optimaliausias būdas užtikrinti skaidresnį ir efektyvesnį poliklinikų valdymą, didesnius atlyginimus medikų personalui ir kokybiškas bei prieinamas paslaugas pacientams – įstaigų administracinio aparato mažinimas ir nemedicininių paslaugų atsisakymas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA