D. Grybauskaitė: premjero siūlymas atnaujinti komisiją su Rusija yra neatsakingas | Kas vyksta Kaune

D. Grybauskaitė: premjero siūlymas atnaujinti komisiją su Rusija yra neatsakingas

BNS 2018/01/04 16:08
Archyvas / R. Tenio nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė premjero Sauliaus Skvernelio siūlymą atnaujinti dvišalės tarpvyriausybinės komisijos su Rusija veiklą pavadino neatsakingu. Anot šalies vadovės, su agresiją demonstruojančia rytų kaimyne palaikyti dvišalius diplomatinius santykius yra neįmanoma.

„Svarbiausi strateginiai energetikos, transporto ar prekybos klausimai sprendžiami pasitelkus ir ES institucijų svorį. Todėl šiuo metu gaivinti dvišalę „komisijų“ veiklą nėra tikslinga ir nacionalinio saugumo požiūriu neatsakinga“, – pareiškė prezidentė.

Pasak jos, dvišaliai aukščiausio lygio politiniai kontaktai gali vykti su draugiškus santykius demonstruojančiomis šalimis. „Tuo tarpu Rusija laužo tarptautinės teisės normas, vykdo agresyvią karinę, informacinę ir kibernetinę politiką kaimynių adresu. Būtų naivu įsivaizduoti, kad su šia šalimi įmanomi ekonominiai santykiai, atsieti nuo politikos. Rusija visada naudojo energetiką, prekybą ir kitus instrumentus kaip politinio spaudimo ir įtakos didinimo priemonę kitoms šalims. Mūsų ligšiolinė patirtis tai tik patvirtina“, – sakė prezidentė.

Jos poziciją BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba. Tai prezidentė išsakė praėjus kelioms valandoms po to, kai premjeras S. Skvernelis pareiškė, kad šešerius metus nesirinkusi Lietuvos ir Rusijos tarpvyriausybinė komisija galėtų atnaujinti savo veiklą.

Politinius kontaktus su Maskva atnaujinti pasiūlęs ministras pirmininkas teigia, kad Lietuvos ir Rusijos dialogas galėtų apimti prekybos ryšius, energetikos, vežėjų, žemės ūkio, transporto klausimus, lietuvių mokytojų situaciją Karaliaučiaus krašte.

Paskutinį kartą ministrų vadovaujama komisija Lietuvoje posėdžiavo 2011 metų spalį. Pasak diplomatų, dar vienas svarstymas atnaujinti komisiją buvo 2013 metais, bet tuomet nuspręsta, kad Rusijos pozicija dėl koncernui „Gazprom“ nepalankios dujų rinkos reformos ir traukinių tikrinimo yra nepriimtina, ir komisija nesusirinko.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA