Premjeras apie medikų protestus: nemanau, kad tokie klausimai sprendžiami aikštėse | Kas vyksta Kaune

Premjeras apie medikų protestus: nemanau, kad tokie klausimai sprendžiami aikštėse

BNS 2018/01/03 18:25
R. Tenio nuotr.

Daliai medikų ketvirtadienį planuojant protesto akciją, premjeras Saulius Skvernelis pabrėžia, kad nepatenkinti daromais sprendimais yra tik dalis medikų. Jis taip pat sako, kad protesto akcijos rengėjų keliami klausimai nesprendžiami protestais.

„Turime paradoksą, kad jeigu imtume nuo praeitų metų liepos 1 dienos iki gegužės 1 dienos Vyriausybė pakėlė ir numačiusi 28 proc. atlyginimų kėlimą. Akcija yra galimas nuomonės išreiškimas, bet mes matome ir kas šiandien vyksta viešojoje erdvėje – tai yra politinė akcija, politinis pareiškimas tam tikras, nemanau, kad šitie klausimai sprendžiasi aikštėse“, – Vyriausybėje žurnalistams trečiadienį teigė premjeras.

Ji pabrėžia, kad Vyriausybė su dalimi medikų bendruomenės „sutaria iš esmės dėl visų klausimų“.

„Rytoj yra, matyt, noras tam tikroms politinėms jėgoms parodyti, kad jos yra šalyje“, – apie būsime akciją kalbėjo S. Skvernelis.

Premjeras aiškino, kad konkrečiai gydytojams rezidentams yra pažadėtas socialinių garantijų didinimas prijungiant prie darbo užmokesčio stipendijas, kad socialinės išmokos būtų skaičiuojamos nuo didesnės sumos. Tai numatoma reglamentuoti per 2018 metus.

Be to, anot S. Skvernelio, svarstoma rezidentams „suteikti daugiau galimybių vykdyti tiesiogines gydytojo funkcijas savarankiškai“.

„Tie dalykai yra darbotvarkėje, jie sprendžiami, diskutuojami tiek Seime, tiek čia, Vyriausybėje, ir mes darome sprendimus“, – sakė S. Skvernelis.

Reikalaudami geresnių sąlygų rezidentams ir kitų reformų sveikatos apsaugos srityje medikai ketvirtadienį rengia protesto akciją Vilniuje. Ja sako norintys atkreipti visuomenės ir politikų dėmesį į Lietuvos medikų masinę emigraciją dėl socialinių ir ekonominių priežasčių. Savivaldybė yra išdavusi leidimą susirinkti iki 1 tūkst. akcijos dalyvių.

Gruodžio viduryje Vyriausybė ir dalis medikų bendruomenės susitarė dėl algų kėlimo 20 proc. nuo 2018 metų gegužės bei siekio, kad 2020 metais gydytojų vidutinis atlyginimas sudarytų tris vidutines algas, slaugytojų – pusantro vidutinio darbo užmokesčio. Medikų sąjūdžio lyderiai šio susitarimo nepasirašė reikalaudami, kad gydytojų algos būti didinamos nuo sausio 30 procentų.

Gydytojų rezidentų algos 10 proc. didėja jau nuo sausio. Sveikatos apsaugos ministerijos skaičiavimu, jaunesniojo rezidento alga dėl to augs nuo 390,5 euro iki 463,75 euro, o vyresniojo rezidento alga – nuo 497 eurų iki 530 eurų. Rezidentai taip pat gauna stipendijas, kurios siekia apie 364 eurus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA