Kur šventiniame šurmulyje pradingo V. Matijošaičio Broškė? | Kas vyksta Kaune

Kur šventiniame šurmulyje pradingo V. Matijošaičio Broškė?

BERTA BANYTĖ 2018/01/01 08:15
Kauno m. savivaldybės nuotr.

Pasibaigus Ugninio Gaidžio metams, 2018-aisiais valdžia perduota naujam šeimininkui – Geltonajam Žemės Šuniui. Tačiau sparčiai besikeičiantis Kaunas, regis, aplenkė net Naujuosius metus ir dėmesiu keturkojus pamalonino gerokai anksčiau nei tik sausio 1-ąją.

Prieš kurį laiką surengtoje šventinėje fotosesijoje fotoaparato blykstės dėmesiu mėgavosi ne tik Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis su savo komandos nariais, bet ir kai kurių iš jų augintiniai. Tiesa, tarp trijų keturkojų, pozavusių objektyvui, nebuvo matyti mero kalaitės – karaliaus Karolio spanielių veislės Broškės.

Pastaroji V. Matijošaičio gyvenime užima itin svarbią vietą – teko girdėti, jog namie šunytė miega ant specialiai jai nupirktų kilimų, kartu su Kauno meru keliaudavo į darbą, komandiruotes ar Kauno valstybinę filharmoniją paklausyti simfonijų. Kartą miesto meras žiniasklaidos atstovams teigė, jog, jei tik galėtų, skirtų Broškę Kauno vicemere.

Tačiau kur šventiniame šurmulyje pradingo V. Matijošaičio Broškė, kad bendroje komandos nuotraukoje jos nematyti? – pasiteiravome. „Deja, dalyvauti fotosesijoje mero augintinė Broškė tą dieną negalėjo – buvo užsiėmusi“, – atsakydamas į klausimą šyptelėjo V. Matijošaičio patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Grigalevičius.

Pasak T. Grigalevičiaus, neslepiamas mero dėmesys ir rūpestis augintine tarsi užliejo ir kitus jo komandos narius. „Daugelio iš mūsų gyvenime augintiniai užima labai svarbią vietą. Be to, Kauno miesto savivaldybė yra draugiška gyvūnams“, – kalbėjo pašnekovas.

Ypatingą išskirtinumą ištikimiausiems žmogaus draugams – šunims šiemet dedikavo patys Geltonojo Žemės Šuns metai, tad portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai nusprendė pasidomėti visais trimis nuotraukoje drauge su šeimininkais – Kauno miesto vicemerais Simonu Kairiu ir Povilu Mačiuliu bei V. Matijošaičio patarėju ryšiams su visuomene T. Grigalevičiumi fotosesijoje pozavusiais keturkojais.

Tenka slėpti sužadėtinės šlepetes

Miesto vicemeras S. Kairys mitelšnaucerių veislės šunytės Pamelos draugija namuose mėgaujasi jau metus ir keturis mėnesius. Pasak jo, keturkoję teko vykti pasiimti į kaimyninės Lenkijos sostinėje Varšuvoje esantį veislyną, nes Lietuvoje tokios nebuvo. Paklaustas apie kalaitės Pamelos charakterį, S. Kairys sakė, jog Šnaucerio veislės šunų būdas labai geras – namie kaip katė, lauke – vilkas. Įdomu tai, kad ši veislė yra arčiau vilko nei vilkšunis, pasakojo vicemeras.

Kauno m. vicemeras S. Kairys su šunyte Pamela / asm. archyvo nuotr.

„Mitelšnauceriai – labai aktyvūs šunys, mėgsta būti lauke. Tačiau būdama namie šunytė tampa tikra prielipa. Didžiausias Pamelos pomėgis – gulėti man ant krūtinės vakare, kai žiūrime televiziją. Jai svarbu būti šalia, prisiglausti“, – atviravo S. Kairys.

Tačiau išdaigas keturkojė taip pat mėgsta krėsti. „Yra apgraužusi ką tik sudėtų medinių laiptų namuose kampą, praėjusiais metais perkando kalėdinę eglę puošusią girliandą. O pavasarį „nuskynė“ ką tik sužydėjusias tulpes – liko tik žali stagarai. Kažkodėl negalime atpratinti Pamelos ir nuo Deimantės (aut. past. S. Kairio sužadėtinė Deimantė Liubinaitė) šlepečių gadinimo. Tekdavo jas keisti kas antrą savaitę, nes vis pamiršdavome paslėpti“. – prisiminė vicemeras.

Vėžlį buvo ištikusi identiteto krizė

Mitelšnaucerio veislės kalaitė nėra vienintelė augintinė S. Kairio namuose – šeimininko dėmesiu ji dalijasi su sausumos vėžliu Petru. Tačiau gyvūnai stengiasi vienas kito nepastebėti ir problemų nekelia, tikino politikas.

„Juokingiausia buvo tuomet, kai prieš keletą metų veterinaras suabejojo vėžlio lytimi. Sakė, jog čia – patelė. Petrui buvo identiteto krizė. Tačiau neilgai trukus pasidomėjau išsamiau, išsiaiškinau – manau, tai – patinas. Dabar jau viskas gerai. Nors, prisipažinsiu, auginant roplius visada nelengva, ypač, kai kas nors jiems nutinka ir tenka konsultuotis su specialistu. Tai – visiškai kitoks gyvūnas nei šiltakraujai. Tačiau nuo tada, kai įsigijau vėžlį, sukaupiau pakankamai žinių, dabar apie roplius galėčiau papasakoti daug“, – šyptelėjo S. Kairys.

Pamanė, kad apvogė butą

Kauno vicemero P. Mačiulio kasdienybę jau dvejus metus papildo ir savo buvimu praskaidrina Labradoro retriveris vardu Filipas. Tai – vienintelis augintinis politiko namuose, tačiau jis prasitaria, jog ateityje norėtų auginti dar keletą šunų.

Kauno m. vicemeras P. Mačiulis su žmona ir šuneliu Filipu / asm. archyvo nuotr.

Kalbėdamas apie savo keturkojo pomėgius P. Mačiulis sakė, kad Filipas itin mėgsta kasti duobes. Tai – savotiškas jo darbas ir jis jį atlieka puikiai, šyptelėjo pašnekovas.

„Didžiausią šunybę Filipas iškrėtė dieną iki mano ir Birutės vestuvių. Atsikėlęs anksti ryte ir atėjęs į svetainę nustėrau – galvojau, kad apvogė butą: grindys  pilnos žemių, mėtėsi gėlės, išvartyti vazonai. Tai buvo Filipo darbas, kuris naktį iš nuobodulio nusprendė „persodinti“ gėles“, – prisiminimais apie augintinio išdaigas dalinosi P. Mačiulis.

P. Mačiulio šuo Filipas / asm. archyvo nuotr.

Kauno vicemeras prisipažįsta, jog ant Filipo tiesiog neišeina išeina pykti – šunelis esą moka nutaisyti tokį nusibaudusio žverelio veidą ir iš gėdos nuleisti akis.

Mėgsta eiti ir į veterinarijos kliniką, ir į Kauno savivaldybę

V. Matijošaičio patarėjo ryšiams su visuomene T. Grigalevičiaus namuose taip pat karaliauja dvejų metų lygiaplaukė retriverė Šarka, atkeliavusi iš veislyno Čekijoje. „Šios veislės šunys yra aktyvūs, šeimyniški, labai draugiški ir imlūs auklėjimui. Tai buvo pagrindinės priežastys, kodėl su žmona Brigita rinkomės būtent šios veislės šunį“, – sakė jis.

T. Grigalevičius su šunyte Šarka / asm. archyvo nuotr.

Pasak T. Grigalevičiaus, Šarka tiesiog dievina Agility sporto treniruotes ir varžybas. Šunytė kartu su jo žmona per savaitę bent kelis kartus sportuoja „Nasrų“ šunų sporto klube. Keturkojė taip pat mėgsta ilgus pasivaikščiojimus gamtoje, maudynes vandenyje, taškymąsi balose ir dūkimą su kitais šunimis.  V. Matijošaičio patarėjas ryšiams su visuomene, prasitarė, jog Šarkai taip pat labai patinka eiti į darbą – arba  į veterinarijos kliniką, kur dirba žmona Brigita, arba pas jį į Kauno miesto savivaldybę.

Katė negali atleisti už tai, kad namuose apsigyveno šuo

Bendra erdve namuose lygiaplaukė retriverė dalijasi su kate Mice. T. Grigalevičiaus teigimu, kalaitės ir katės santykių negalima įvardyti kaip konkurencingų. „Šarka nori draugauti su Mice, o ji vis dar negali mums atleisti už tai, kad jos namuose apgyvendinome šunį. Per pastaruosius dvejus metus jų santykiai iš labai įtemptų virto šiek tiek įtemptais. Tikiuosi ir labai noriu, kad ilgainiui abu augintiniai taptų gerais draugais“, – šyptelėjo pašnekovas.

„Bene didžiausia augintinės Šarkos gyvenimo aistra yra maistas. Su tuo esą susijusios ir jos planuojamos šunybės. Kartą šunytė slapčia suėdė mano gimtadieniui skirtą medaus tortą, svėrusį du kilogramus.  Taip pat yra nugvelbusi uošvio šaltieną bei sugraužusi daugybę buities daiktų“, – keturkojės išdaigas šypsodamasis vardijo T. Grigalevičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA