Nuo šiandien – nauja pensijų indeksavimo tvarka | Kas vyksta Kaune

Nuo šiandien – nauja pensijų indeksavimo tvarka

delfi.lt 2018/01/01 17:55
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Nuo 2018 m. sausio 1 d. socialinio draudimo pensijos bus perskaičiuojamos pagal naujas pensijų apskaičiavimo taisykles ir indeksuojamos atsižvelgiant į darbo užmokesčio fondo pokyčius.

Numatoma, kad jos bus indeksuojamos apie 7 proc. Dėl indeksavimo ir dėl perskaičiavimo, kuris bus atliekamas iki rugsėjo mėnesio, vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu, skaičiuojama, turėtų didėti apie 29 eurus. Be to, nuo 2018 m. bus pradėtas indeksuoti ir našlių pensijų bazinis dydis, todėl bazinio dydžio našlių pensijos taip pat didės jau nuo 2018 m. sausio 1 d.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad visais atvejais pensijos didės individualiai: daugiau socialinio draudimo stažo įgijusiems asmenims didėjimas bus ryškesnis, mažiau – mažesnis.

Apie 7 proc. bus indeksuojamos ir netekto darbingumo (invalidumo), našlaičių, maitintojo netekimo, ištarnauto laiko pensijos, kompensacijos už ypatingas darbo sąlygas. Nuo šiandien 7 procentais didėja visos nukentėjusiųjų asmenų valstybinės pensijos. Šios pensijos mokamos už praėjusį mėnesį, todėl padidėjusios pensijos gavėjus pasieks vasarį.

Nauja ir tai, kad nuo sausio 1 d. teisę gauti antrojo laipsnio valstybinę pensiją įgis daugiavaikiai tėčiai (įtėviai), išauginę 5 ir daugiau vaikų, kai nėra daugiavaikės motinos (įmotės) arba kai daugiavaikė motina (įmotė) neatitinka Lietuvos Respublikos valstybinių pensijų įstatyme nustatytų antrojo laipsnio valstybinės pensijos skyrimo sąlygų. Taip pat nustatyta sąlyga, kad antrojo laipsnio valstybinė pensija daugiavaikiam tėvui gali būti skiriama tik tuo atveju, jeigu daugiavaikei motinai nebuvo paskirta antrojo laipsnio valstybinė pensija.

Nuo 2018 metų sausio 1 dienos įsigalioja naujas – 130 eurų – bazinis šalpos pensijos dydis. Dėl to šalpos išmokos (priklausomai nuo išmokos rūšies ir gavėjų kategorijos) padidės nuo 9 eurų (šalpos našlaičių pensija) iki 40,5 eurų (šalpos neįgalumo pensija netekusiems 100 proc. darbingumo iki 24 metų). Šalpos senatvės pensija padidės nuo 100,8 eurų iki 117 eurų.

Šalpos išmokas gauna daugiau nei 60 tūkst. asmenų. Tai – našlaičiai, neįgalūs vaikai, nuo vaikystės neįgalūs suaugę asmenys, kiti neįgalieji ir senatvės pensijos amžių sukakę asmenys, kurie neįgijo stažo socialinio draudimo pensijai gauti.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA