Daug kam bus naujiena: kodėl mandarinus būtina pakišti po karštu vandeniu? | Kas vyksta Kaune

Daug kam bus naujiena: kodėl mandarinus būtina pakišti po karštu vandeniu?

delfi.lt 2017/12/27 18:54
/ DELFI nuotr.

Mandarinų kvapas daugeliui asocijuojasi su šventiniu laikotarpiu. Mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, kad šis vaisius ne tik skaniai kvepia ir džiugina ryškia spalva, bet ir yra naudingas sveikatai. Tiesa, prieš valgant mandariną reikia ir kai ką žinoti.

Ypač naudingi moterims

V. Kurpienė sako, kad mandarinų sezonas paprastai trunka nuo lapkričio iki sausio mėnesio. Dėl šios priežasties šis vaisius dažnai vadinamas Kalėdų apelsinu. Tačiau kai kurių medžiagų, anot jos, mandarinuose yra net daugiau negu kur kas ilgiau derančiuose apelsinuose.

„Pavyzdžiui, antioksidantų. Flavanoidai: narigeninas, nariginas, hesperetinas, ksatinai bei liuteinai – jų yra kelis kartus daugiau nei apelsinuose. Tai reiškia, kad šios medžiagos puikiai saugo mūsų organizmą nuo lėtinių ligų atsiradimo ir stiprina mūsų sveikatą“, – sako V. Kurpienė.

Mandarinuose gausu ir antioksidanto hesperidino, kalba pašnekovė. Ši medžiaga, anot jos, skatina kolageno gamybą. Tai esą itin naudinga moterų odai – ji būna ir skaistesnė, ir stangresnė.

„Šildymo sezono metu tai dar svarbiau, nes sausas oras tiesiog akivaizdžiai blogina odos situaciją, o mes turime skanų išsigelbėjimą nuo šios bėdos. Žinoma, reikia atsiminti, kad skysčių kiekis irgi svarbus“, – aiškina V. Kurpienė.

Vitaminų šaltinis

Pašnekovė teigia, kad 4-iuose mandarinuose (200 g) yra:

88 proc. vitamino C dienos normos. Anot V. Kurpienės, tai – vienas reikšmingiausių natūralių antioksidantų, kuris yra būtinas ne tik žiemą, bet ir visus metus. Taip pat šis vitaminas stiprina imunitetą ir padeda geriau pasisavinti geležį.

8 proc. vitamino B6 dienos normos. Šis vitaminas padeda virškinti baltymus, gerina smegenų veiklą ir padeda subalansuoti lytinių hormonų veiklą, teigia ji.

Reikėtų nepamiršti ir Folio rūgšties – 4-iuose mandarinuose yra 8 proc. dienos normos. Mitybos specialistė pabrėžia, kad ši medžiaga naudinga organizmo augimui ir vystymuisi. Taip pat jos reikėtų vartoti ir nėščioms moterims, mat Folio rūgštis padeda išvengti kūdikio nervinio vamzdelio defektų.

Taip pat 4-iuose mandarinuose yra ir 8 proc. Kalcio dienos normos. „Jis stiprina kaulus, raumenis, sąnarius bei suteikia dantims tvirtumą. Taip pat padeda sulieknėti. Didesnis kalcio vartojimas daro poveikį mažesniam riebalų kaupimui organizme ir spartina medžiagų apykaitą“, – kalcio naudingąsias savybes vardija V. Kurpienė.

Šis vaisius yra ir magnio šaltinis. Jis palaiko normalų širdies ritmą, apsaugo nuo aterosklerozės (liga, kai dėl arterijų sienelėse besikaupiančių riebalų ir kalcio, susidaro opėjančios ir randėjančios plokštelės), stiprina imunitetą, kalba pašnekovė.

Prieš valgant reikėtų kai ką žinoti

V. Kurpienė sako, kad mandarinai yra apdorojami pesticidais ir vašku. Nors šios medžiagos apsaugo vaisius nuo gedimo, kai kurie pesticidai gali būti ir kenksmingi. Dėl šios priežasties prieš valgant mandariną V. Kurpienė rekomenduoja jį pirmiausia nuplauti vandeniu.

„Vienas dažniausiai taikomų pesticidų – imazalilas. Ši medžiaga gali būti kenksminga žmonėms, todėl imazalilo naudojimas yra ribojamas. Būtina gerai nuplauti vaisius po karštu vandeniu prieš vartojimą. Žinoma, galima rinktis ekologiškus vaisius, kurie nėra apdorojami pesticidais“, – sako mitybos specialistė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA