Kūčių išvakarėse Kaune – jautriausius klausimus gvildenanti, V. Bareikio režisuota pjesė | Kas vyksta Kaune

Kūčių išvakarėse Kaune – jautriausius klausimus gvildenanti, V. Bareikio režisuota pjesė

G. Matiuko nuotr.

Itin aktyiai šį sezoną pradėjęs teatro judėjimas „No theatre“ tęsia netikėtumų ciklą. Pristatęs jau net tris premjeras Vilniuje, „No Theatre” vieną jų atveža ir į Kauną.

Šį šeštadienį teatro mylėtojams Kaune pristatomas ilgai lauktas, Lietuvoje iki šiol dar nestatytas spektaklis „Būtis nr. 2“. Žinomo dramaturgo I. Vyrypajevo pjesė, pripažinta tarptautiniu mastu, labai savita teatro kalba gvildena jautriausius klausimus ir pretenduoja tapti teatro klasika. Iššūkio statyti šią pjesę ėmėsi režisierius Vidas Bareikis. Spektaklis dar repeticijų laikotarpiu patraukė Pietų Korėjos tarptautinio teatro festivalio atstovų dėmesį ir sulaukė pagyrų.

„Būtyje nr. 2” klasikinį teatro „būti ar nebūti“ veikiau keičia klausimas „tikėti ar netikėti?“. Tikėti ar netikėti, žiūrovui tenka apsispręsti nuo pat pradžių – I. Vyrypajevas teigia, jog pjesę parašė ne jis pats, o šizofrenija serganti moteris Antonina Velikanova, kuri ir yra pagrindinė spektaklio veikėja. Tikėti tuo ar ne, yra tik pirmasis klausimas, kurį greitai keičia kitas, gyvenimo tikėjimo klausimas „Ar yra kažkas daugiau?“.

Bandydama į jį atsakyti, moteris leidžiasi į netikėtą dialogą su Dievu, kurį vis tragikomiškai pertraukia pranašas Jonas. Visi pjesės personažai yra netipiniai – tiek Dievas, tiek ir pranašas Jonas, kurie primena žmones iš kasdienio pasaulio ir provokuoja žiūrovą kiekvieną minutę. Pasak vieno iš pjesės veikėjų, „jeigu tu tiki Dievu, tai nereiškia, kad ir Dievas tiki tavimi“, todėl atsakymų į amžinus klausimus teks ieškoti iš naujo.

„Pats I. Vyrypajevas yra minėjęs, jog teatras yra „čia ir dabar“, jis padeda žmogui drauge su kitais pažiūrėti į gyvenimą iš skirtingų pusių, vis kitu kampu, kažką pajusti ir suprasti kartu. Tai visiškai sutampa su mūsų teatro matymu. Teatras turėtų kalbėti dabartiniam žiūrovui suprantama kalba, kartais – ypač paprasta, kartais – ypač gilia ir jautria, kartais – iššaukiančia, net jei kalbame apie amžinus klausimus. Todėl „Būtis nr. 2” neatsitiktinai tapo mūsų pirmuoju šio sezono spektakliu“, – sako režisierius V. Bareikis.

I. Vyrypajevas teigia, jog meno tikslas – padėti žmogui pažinti save ir pasaulį, o į vidinius klausimus mes atsakome „ne tiesiog intelektualiai, o jausmingai“. Išankstinę spektaklio premjerą mačiusiųjų žiūrovų teigimu, „Būtis nr. 2” – spektaklis, kuris „tave įtraukia nuo pirmųjų sekundžių, įmeta į kovą tarp tavo paties logikos ir jausmų, ir galiausiai prasieina ir per protą, ir per širdį“.

„Būtis nr. 2“ – jau šį šeštadienį, gruodžio 23 dieną, 19 val. Kauno kultūros centre, Tautos namai, Kęstučio g. 1. Bilietus platina – bilietai.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA