Seimo įsikišimas: ėmėsi projektų dėl kelių Kauno universitetų sujungimo | Kas vyksta Kaune

Seimo įsikišimas: ėmėsi projektų dėl kelių Kauno universitetų sujungimo

BNS 2017/12/19 14:21
Asociatyvi / Roko Tenio nuotr.

Seimas antradienį ėmėsi siūlymų dėl Vytauto Didžiojo, Lietuvos edukologijos ir Aleksandro Stulginskio universitetų sujungimo, taip pat – Lietuvos sporto universiteto prijungimo prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU).

Nutarimo projektams pritarta po pateikimo, toliau juos svarstys Seimo Švietimo ir mokslo komitetas, ir vėliau parlamentas balsuos dėl nutarimų priėmimo.

Vienu projektu numatyta, kad trys Kauno universitetai būtų sujungiami į „plačios aprėpties Vytauto Didžiojo universitetą, vykdantį mokslinius tyrimus ir studijas humanitarinių, socialinių, fizinių, menų, biomedicinos, technologijos ir žemės ūkio mokslų srityse“.

Šio susijungimo siekia patys universitetai. Projektą lydinčiame Vytauto Didžiojo universiteto rektoriaus Juozo Augučio rašte Seimo prašoma nutarimą priimti iki 2018 metų vasario mėnesio, o reorganizavimo sąlygų aprašą ir naują VDU statutą patvirtinti iki balandžio 15-osios, kad 2018 metais būtų galima vykdyti priėmimimą į jau pertvarkytą aukštąją mokyklą.

Tuo tarpu kitam sprendimui, Lietuvos sporto universitetą reorganizuoti prijungiant prie LSMU, Sporto universiteto bendruomenė prieštarauja.

LSU Senato pirmininkas, buvęs universiteto rektorius Albertas Skurvydas laikosi pozicijos, kad Lietuvos sporto mokslas gali būti vystomas tik autonomiškame universitete, šį siekį esą palaiko LSU darbuotojai, Senatas ir Taryba, daugiau kaip 30 miestų ir rajonų savivaldybių, sporto šakų federacijų, Europos sporto universitetų bei įvairių sporto organizacijų vadovai bei kiti socialiniai partneriai.

Praėjusią savaitę, tarybai pareiškus nepasitikėjimą rektoriumi Aivaru Ratkevičiumi, jis atsistatydino iš pareigų.

Komentuodama situaciją, kai LSU bendruomenė priešinasi planui jungti šią aukštąją mokyklą su LSMU, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė yra sakiusi, kad Seimas gali nuspęsti aukštąsias mokyklas jungti ir be jų sutikimo.

Vyriausybėje lapkritį patvirtintas visų universitetų pertvarkos planas. Įgyvendinus Vyriausybės siūlomas valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano įgyvendinimo priemones, 14 valstybinių universitetų persitvarkytų į 9.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA