Merginą nuo dešimties mušeikų su draugais išgelbėjęs karys: nėra kada bijoti, reikia veikti | Kas vyksta Kaune

Merginą nuo dešimties mušeikų su draugais išgelbėjęs karys: nėra kada bijoti, reikia veikti

Eil. E. Leikauskas su KASP vadu pulkininku A. Jasinsku/Asmeninio archyvo nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune” jau rašė, kad penktadienio vakarą Kaune fiksuotas smurto atvejis prieš mažametę – grupė jaunuolių užsipuolė vieną. Paaiškėjo, kad merginą išgelbėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Dariaus ir Girėno apygardos 2-ojoje rinktinėje tarnaujantis karys savanoris eil. Eligijus Leikauskas su draugais šauliais.

Policijos departamento duomenimis, gruodžio 15 d. 18 val. 40 min. Kaune, Karaliaus Mindaugo pr., dešimt jaunuolių sumušė mažametę (g. 2004 m.). Nukentėjusioji pristatyta į ligoninę, kur po apžiūros, nenustačius gydymo reikalaujančių sužalojimų, išleista į namus. Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 140 str. 3 d. (fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas, už tai baudžiama bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 2 metų.

Paaiškėjo, kad merginą iš užpuolikų smūgių išgelbėjo penki draugai: Lietuvos kariuomenės karys savanoris, tarnaujantis LK KASP Dariaus ir Girėno apygardos 2-ojoje rinktinėje, 208 kuopoje, eilinis Eligijus Leikauskas (19 m.), šaulys, studentas; jis padėjo paauglei kartu su kitais jaunaisiais šauliais: Laurynu Kairiu, Mangirdu Barzduku, Ugne Kučkovaite bei Greta Gulbinaite.

E. Leikauskas pasakojo, kad penktadienį su draugais vaikščiojo Nemuno saloje, vaikinas jau skubėjo, nes vakare, 19 val., turėjo prisistatyti į štabą bei vykti į karines pratybas. Vaikiną portalas „Kas vyksta Kaune” pakalbino iškart po pratybų, praleistų miške nemiegojus dvi paras.

„Su draugais penktadienio vakarą vaikščiojome Nemuno saloje, staiga draugė Greta suriko: „Mergaitė viena guli ant žemės ir ją muša!”. Įvykis vyko prie tinklinio aikštelės. Nieko nelaukęs sparčiu žingsniu pradėjau eiti link jaunimo grupuotės, o jie visi iškart išsilakstė. Prieš vieną visi drąsūs, ir dar merginą? Beje, pastebėjau, kad mušeikos buvo panašaus amžiaus kaip ir auka. Mergaitė atsikėlė ir atbėgo link manęs, sumušta, buvo spardyta į galvos sritį, visas veidas ištinęs, skundėsi, kad skauda galvą. Liepiau draugui Mangirdui iškviesti policiją ir greitąją, o pats paėmiau mergaitę ant rankų ir nunešiau į „Žalgirio” arenos aikštelę laukti tarnybų. Netrukus atvyko policija, po to greitoji. Medikai mergaitę išsivežė”, – pasakojo E. Leikauskas. Paskui vaikinas išskubėjo į karines pratybas.

Draugai spėjo pastebėti, kad užpuolikų tarpe buvo keli vaikinai, o likusios – merginos.

„Masė žmonių puolė vieną – kaip tai atrodo?! Būčiau pagavęs mušeikas, tačiau man pirmiausiai rūpėjo mergaitės gyvybė ir kuo greičiau ją pristatyti medikams, o anie iškart išsilakstė, bus pareigūnų darbas surasti. Gėdinga mušti merginą ir dar grupei pulti vieną… Tai nieko bendro su vyriškumu neturi, silpna ir žema tai daryti. Net neabejoju, kad kiekvienas karys skubėtų padėti užpultam žmogui, mes privalome ginti piliečius”, – sakė pusantrų metų KASP tarnaujantis E. Leikauskas.

Jis džiaugėsi, kad įvykį pastebėjo draugė Greta, kitu atveju nežinia kaip būtų baigęsi užpultai merginai.

Pasiteiravus, kas vos pastebėjus įvykį dėjosi kario galvoje jis atviravo: „Baimės nebuvo, automatiškai pamačius skriaudžiamą žmogų bėgau padėti. Negali likti abejingas!”, – teigė Eligijus Leikauskas.

KASP vadas pulkininkas Arturas Jasinskas prisimena su Eligijumi susipažinęs dar jam esant jaunuoju šauliu. „Mačiau šiame karyje ryžtą, nekantrumą ir norą tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose, tarnauti Lietuvai, ją ginti. Negalvojau, kad pirma proga ginti Lietuvą jam pasitaikys būtent šioje situacijoje, bet jis Ją gynė. Išgirdęs jo pavardę pranešant apie šį įvykį net nenustebau, tik pajutau pasididžiavimą kariu ir piliečiu!”, – sakė A. Jasinskas.

KASP Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės vyriausiasis puskarininkis viršila Raimundas Gresius apie karį E. Leikauską irgi atsiliepė gerais žodžiais: „Stipriausios jo savybės – ištvermė, pagarba, pasiaukojimas, meilė savo šaliai ir šalies žmonėms, tikėjimas, ir kas svarbiausiai šiais laikais – jokio verkšlenimo kaip blogai gyventi. Jis yra savo šalies ir tautos patriotas, aš didžiuojuosi, kad toks karys yra mūsų rinktinėje. Dalyvauja visose kuopos ir rinktinės pratybose, taip pat KASP žaidynėse atstovavo vadovybės komandą. Kitaip tariant – aš juo pasitikiu kare”, – teigė R. Gresius. Beje, 208 kuopos kuopininkas viršila Dainius Zinevičius paminėjo, kad Eligijus ketina stoti į profesinę karo tarnybą ir tiki, kad bus puikus karys: „Motyvuotas, pažangus, daug pasieks.”

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai portalą „Kas vyksta Kaune” pirmadienį informavo, kad atlieka ikiteisminį tyrimą dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo, pirminiais duomenimis, galimai kilus konfliktui tarp nepilnamečių, kuriame dalyvavo apie 10 asmenų ir buvo smurtauta prieš trylikametę. Pareigūnai tikslina įvykio aplinkybes, atlieka procesinius ikiteisminio tyrimo veiksmus. Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros Ketvirtojo skyriaus prokurorė Sigita Blum.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA