Keičiasi pensijų tvarka – apsaugos nuo politikų sprendimų | Kas vyksta Kaune

Keičiasi pensijų tvarka – apsaugos nuo politikų sprendimų

BNS 2017/12/18 11:47
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Nuo 2018 metų pradžios keičiant pensijų apskaičiavimo tvarką, žmonių pensijos augs, joms nedarys įtakos politiniai sprendimai, teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

„Pensininkų atskirtis, kuri kasmet auga, turėtų nebegilėti. Užtikrinsime, kad pensijos augtų kartu su darbo užmokesčio fondu, kuris bent jau per keletą metų planuoja ženkliai augti. Nuo šiol pensijos nebeturėtų priklausyti nuo politikų valios, politikams bus surištos rankos daryti pokyčius tiek teigiama prasme, kai norisi politinių dividendų, tiek neigiama prasme, kai ištinka krizė ir norisi sutaupyti pinigų senolių sąskaita“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė L. Kukuraitis.

Pasak „Sodros“ direktoriaus Mindaugo Sinkevičiaus, pensijų augimą užtikrins nuo kitų metų pradžios visa apimti pradedamas taikyti jų indeksavimas, taip pat perskaičiavimas pagal apskaitos vienetų (taškų) metodą.

„Paskutinį kartą tokio masto pasikeitimas pensijų vyko maždaug prieš 20 metų (…). Keičiasi pati pensijų apskaičiavimo tvarka: anksčiau mes turėjome pensijas sudarytas iš trijų dalių – pagrindinės dalies, priedo už stažą ir papildomos dalies, tai dabar lieka dvi dalys – bendroji, kuri priklausys nuo stažo, ir individualioji, kuri priklausys nuo žmogaus sumokėtų įmokų“, – spaudos konferencijoje sakė M. Sinkevičius.

Pensijų indeksavimo koeficientą lems septynerių metų darbo užmokesčio fondo pokyčio aritmetinis vidurkis. Pavyzdžiui, indeksuojant pensijas 2018 metų pradžioje, vidurkiui apskaičiuoti naudojami 2014–2020 metų rodikliai arba jų prognozės, indeksavimo koeficientas bus 6,94 procento.

Dėl indeksavimo kitų metų pradžioje pensijos visiems vidutiniškai padidės 21 euru, o dėl perskaičiavimo – sukaupusiems ilgą draudimo stažą – vidutiniškai 9 eurais. Iš viso vidutinė senatvės pensiją, turint būtinąjį stažą, kitąmet padidės 30 eurų iki 332 eurų. Nuo kitų metų pradžios bus indeksuotos ir netekto darbingumo (invalidumo) pensijos, našlaičių, našlių pensijos.

Pasak M. Sinkevičiaus, kitąmet pensijos bus ne tik indeksuojamos, bet ir perskaičiuojamos – bus nustatyta esamos pensijos vertė apskaitos vienetais (taškais). Dėl to daugiau nei 30 metų stažą turintys pensininkai taip pat sulauks didesnės pensijos.

Patys taškai yra susieti su šalies vidutinio darbo užmokesčio verte. Uždirbus dvylika vidutinių darbo užmokesčių per metus, bus įgytas vienas taškas, uždirbus mažiau – proporcingai mažesnė taško dalis. O daugiau uždirbus ir sumokėjus daugiau socialinio draudimo įmokų bus įgyta daugiau taškų, tačiau nustatyta didžiausia riba – 5 taškai (60 vidutinių darbo užmokesčių, apie 3,3 tūkst. eurų į rankas per mėnesį) per metus.

„Taškų sistema bus gerokai aiškesnė – žmonės žinos, kiek taškų turi sukaupę, ir jiems bus paprasčiau suprasti bei įvertinti, kokio dydžio pensijos, priklausomai nuo savo pajamų, jie galės tikėtis“, – tvirtino M. Sinkevičius.

Taško pirminę vertę – 3,05 euro – nustatė Vyriausybė. Nuo kitų metų pradžios, po indeksavimo, ji bus 3,27 euro. Taško vertė ir bazinės pensijos rodiklis bus indeksuojami kasmet. Indeksuotų pensijų senjorai sulauks jau sausį, o vasarį, planuojama, dirbantieji galės aiškiai matyti, kokias teises į senatvės pensiją jie jau yra įgiję.

Šiuo metu didinamas ne tik vyrų ir moterų pensinis amžius, kuris 2026 metais visiems bus vienodas ir pasieks 65 metus, bet nuo 2018 metų ilginamas ir būtinasis stažas senatvės pensijai, dabar siekiantis 30 metų. Jis didės po pusę metų kasmet, kol 2027 metais pasieks 35 metus. Minimalus stažas pensijai lieka 15 metų.

Pasak M. Sinkevičiaus, pensijų sistemos pokyčiai vyks visus ateinančius metus. Sausį „Sodra“ apskaičiuos ir išmokės indeksuotas pensijas senjorams, vasarį ir kovą į apskaitos vienetus (taškus) turėtų būti perskaičiuotos visų dirbančių gyventojų pajamos – šią informaciją jie galės rasti „Sodros“ asmeninėje paskyroje gyventojui. Nuo gegužės, gavus visą informaciją apie 2017 metų draudžiamąsias pajamas, bus pradedamos perskaičiuoti visų senjorų pensijos, kurios taip pat bus perskaičiuojamos į taškus.

Visiems pensininkams pensijos bus perskaičiuotos iki rugsėjo – jie apie tai bus informuojami laiškais, o kartu su pirma dėl perskaičiavimo į taškus padidinta pensija gaus ir nuo metų pradžios priskaičiuotą nepriemoką, mat perskaičiuota pensija galios nuo 2018 metų pradžios.

Pensijų indeksavimui „Sodros“ kitų metų biudžete numatyta 170 mln. eurų, o perskaičiuotoms pensijoms – dar 59 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA