Žalos atlyginimas patyrus traumą dėl slidžių pramogų centro grindų | Kas vyksta Kaune

Žalos atlyginimas patyrus traumą dėl slidžių pramogų centro grindų

Organizatorių nuotr.

Lankiausi pramogų centre, eidama koridoriumi nepastebėjau ką tik išplautų grindų, paslydau ant šlapios dangos ir pargriuvau. Pargriuvusi patyriau sužalojimą – susilaužiau dešinės rankos stipinkaulį. Išplauta grindų zona nebuvo aptverta jokiais įspėjamaisiais ženklais perspėjančiais, kad grindys yra šlapios ir slidžios. Traumos padariniams šalinti prireikė operacijos, taip pat po patirtos traumos ilgą laiką reguliariai privalėjau lankytis pas gydytojus dėl rankos tvarsčių pakeitimo, gydytojų konsultacijų. Norėčiau sužinoti ar galiu reikalauti iš pramogų centro savininko man padarytos žalos atlyginimo.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Jūsų minėtoje situacijoje pramogų centro savininkas yra atsakomybės subjektas pagal Civilinio kodekso 6.266 straipsnio 1 d., kuri norodo jog žalą, padarytą dėl pastatų, statinių, įrenginių ar kitokių konstrukcijų, įskaitant kelius, sugriuvimo ar dėl kitokių jų trūkumų, privalo atlyginti šių objektų savininkas (valdytojas), jeigu neįrodo, kad buvo šio kodekso 6.270 straipsnio 1 dalyje numatytos aplinkybės.
Pastato valdytojas nesiėmė pakankamų priemonių paslydimo rizikai sumažinti, taip pat nesiėmė pakankamų prevencijos priemonių incidento rizikai sumažinti bei apriboti grindų slidumą įvairiomis aplinkybėmis. Pramogų centro savininkas nevykdė tinkamai įstatymais ir kitais teisės aktais nustatytų pareigų – užtikrinti patalpų tinkamą saugumą, kad būtų išvengta nelaimingų atsitikimų. Būtent dėl nepakankamo pramogų centro veikimo Jums buvo padaryta žala.

Pramogų centrui (visuomenei paslaugas teikiančiam privačiam juridiniam asmeniui) yra keliami didesni rūpestingumo ir atidumo reikalavimai, siekiant užtikrinti žmonių saugumą lankantis pastato patalpose, ir pramogų centro valdytojui, atsižvelgiant į pastate esančių grindų paviršiaus sąlygas (sausas, šlapias, apledėjęs, poliruotas), turėjo pareigą nustatyti standartus slidumui įvertinti ir atitinkamai imtis apsauginių ar atsargumo priemonių: kontroliuoti įspėjamųjų ženklų pastatymą akivaizdžiai matomose judėjimo vietose, pasirūpinti papildomais kilimėliais ar panašiai.

CK 6.246 straipsnio 1 dalyje įtvirtinta bendro pobūdžio pareiga elgtis atidžiai ir rūpestingai suponuoja pareigą statinio valdytojui, atlikti ne tik formalią statinio priežiūrą, bet užtikrinti ir pačiame statinyje saugią aplinką dėl jame esančių grindų paviršiaus, o nagrinėjamu atveju būtent dėl nepakankamo pramogų centro veikimo vykdant minėtą pareigą Jums buvo padaryta žala.

Jūsų minėtoje situacijoje egzistuoja priežastinis ryšys tarp statinio valdytojo nepakankamo veikimo bei atsiradusių pasekmių, kaip tai nustato CK 6.247 straipsnis – Jūs paslydote ant pramogų centro slidžių grindų ir susižalojote. Remiantis minėta aplinkybe, pramogų centro valdytojui atsirado pareiga atlyginti Jums padarytą žalą.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151 arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA” Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA