Nustebsite sužinoję: ne visi lietuviai yra vien tik Lietuvos patriotai (vaizdo įrašas) | Kas vyksta Kaune

Nustebsite sužinoję: ne visi lietuviai yra vien tik Lietuvos patriotai (vaizdo įrašas)

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Su portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojais dalinamės tvirto benduomeniškumo pavyzdžiu, gyvuojančiu taip netoli kiekvieno iš mūsų. Kai kurie tautiečiai sako: „Esu Lietuvos patriotas“. Tačiau, tikėtina, jog nustebsite, nes yra ir išimčių – lokalių patriotų. Būtent taip save vadina aleksotiškiai.

Nuo seno žinoma, jog Aleksotas – tai Kauno miesto dalis, plytinti kairiajame Nemuno krante, atsiradusi dar 1408 metais kunigaikščiui Vytautui dovanotoje girioje, byloja istoriniai šaltiniai. Vakaruose Aleksotą supa Marvelė, pietuose – Kazliškiai, o rytuose – Freda. Su kitu Nemuno krantu šią miesto dalį jungia Vytauto Didžiojo tiltas. Būtent pastarasis – Aleksotą vienija su Kauno senamiesčiu.

Jono Jakūno kurtame vaizdo įraše, kuriame su nūdiena susipina dalis Aleksoto praeities, sunku nepastebėti bene svarbiausio aspekto, kuris čia itin gajus – bendruomeniškumo. Aleksote gyvena apie 20 tūkst. gyventojų. Šioje miesto dalyje veikia keturios benruomeninės organizacijos, tarp kurių ir seniausia – Aleksoto bendruomenės centras, šiemet atšventęs 15-ka gyvavimo metų. Čia organizuojama daugybė renginių, kaip sako, bendruomenės centro nariai – bent po vieną per savaitę. Tikėtina, jog tai prisideda prie tokio artimo bendruomeniškumo jausmo sukūrimo ir išlaikymo ne vienerius metus.

Aleksotas from Jonas Jakūnas on Vimeo.

„Benruomenė organizavo įvairius reidus, talkas, renginius.  Visa tai prisideda prie to, kad čia gyventi būtų įdomu, saugu ir švaru. Mes vienas kitą mylime, labai gera atmosfera“ – neslepia Aleksoto gyventojai.

Lėktuvai ir Aleksotas taip pat neatsiejami vienas nuo kito – čia įrengtas S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo pakilimo takas. Šioje miesto dalyje galima pamatyti įspūdingo grožio kaskadas, Jiesios piliakalnį, dar vadinamą Napoleono kalnu. bei, žinoma, apžvalgos aikštelę, kuri, kaip sako aleksotiškiai, yra viena gražiausių Kauno mieste.

„Lietuviams garbė, jei Lietuva nuskamba pasaulyje gražiai. Jeigu – Kaunas, tai visada labai malonu – taip gerai „užkabina, o „Žalgiris“ laimėjo! O, Kaune – Aleksotas. Jeigu Aleksote kas nors gerai įvyko, pasisekė, tai tada didžiuojiesi savo teritorija – nebūtinai globaliai, bet – lokaliai didžiuojiesi. Patriotas – gal jis – nuvalkiotas žodis, bet aš – Aleksoto patriotas“, – džiugesio balse neslepia Aleksoto bendruomenės centro tarybos narys Ramūnas Navickas.

Kviečiame portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojus žvilgtelėti į tai, kokie gyvenimo purslai verda Aleksote. Galbūt šis pavyzdys įkvėps su šalia esančiais bendrauti dar artimiau kartu kuriant gražesnius tarpusavio santykius.

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA