Kauno valdžia nusitaikė į mokyklas: laukia daug permainų, kurios patiks ne visiems | Kas vyksta Kaune

Kauno valdžia nusitaikė į mokyklas: laukia daug permainų, kurios patiks ne visiems

Kas vyksta Kaune inf. BNS 2017/12/11 14:31
Portalo „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Dvejose Kauno mokyklose ketinama vykdyti pertvarka įbaugino moksleivių tėvus. Šie nustebo išgirdę apie norimus atlikti pakeitimus, apie kuriuos esą iš anksto nebuvo žinoma, nes apie sumanymą, pasak jų, paskelbta gana spontaniškai. Mokesleivių tėvų teigimu, jei sprendimas būtų priimtas, vaikus tektų lydėti į gerokai toliau įsikūrusią mokyklą, kuri negana to yra ir ne itin saugiame mikrorajone.

[galerija kiek=”4″]

Apie pakeitimus tinkamai neinformavo

„Esu pirmokės mama. Mano dukra lanko Kauno Jono Žemaičio-Vytauto progimnaziją. Šių metų gruodžio 5 dieną mokykloje įvyko susitikimas su Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus atstovais, kurie pateikė informaciją apie planuojamą mokyklos prijungimą prie Kauno Bernardo Brazdžionio mokyklos. Apie šį susitikimą mokyklos bendruomenė nebuvo informuota, nors technines priemones tam turi – mokykla naudoja Tamo dienyną, kuriame galima skelbti bendrąją informaciją. Mano žiniomis, Kauno miesto savivaldybės ilgalaikiame plane dėl mokyklų tinklo pertvarkymo 2016-2020 m. mūsų mokykla nebuvo minima. Tačiau staiga, kovo mėnesį, įvyko pirminio plano pakeitimas, apie jį mes nieko nežinojome“, – pasakoja kaunietė.

Pasak moters, atstumas tarp mokyklų yra nemažas – viena iš jų įsikūrusi Radvilėnų plente, o kita – Partizanų gatvėje. Be to, esą viskas vyksta pernelyg skubotai ir paslapčiomis, todėl kyla įtarimų. Vienas iš pagrindinių norimo vykdyti pakeitimo argumentų yra galimai nepakankamas mokinių skaičius Kauno Jono Žemaičio-Vytauto mokykloje-daugiafunkciame centre. Nors iki pilno mokyklos sąstato užpildymo esą trūksta 22 mokinių, vadinasi, 9 procentų lyginant su bendru mokinių skaičiumi.

„Ar tai – pakankama priežastis svarstyti mokyklos uždarymo klausimą? Tiesa, girdėjau kalbas, jog dar vienas argumentas – finansiniai mokyklos rūpesčiai. Tačiau ar tai tikrai tiesa – nežinau“, – sako pirmokės mama.

Per mažai laiko pateikti vieningą poziciją

Kaip jau minėta, mokyklos bendruomenė, teigia kaunietė, apie ketinimus vykdyti pakeitimus mokyklose informuota ne iš anksto – gruodžio 5 dieną. O tėvams pateikti savo poziciją Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus atstovams leista tik iki gruodžio 8 dienos. Viešas pastarojo klausimo svarstymas numatytas šiandien, gruodžio 11 d., 16 val. Per tokį trumpą laiką tiesiog neįmanoma suformuluoti ir pateikti vieningą poziciją, teigia tėvai.

Baiminasi dėl nesaugios aplinkos vaikams

Jų teigimu, pateiktame atsakomajame rašte teigiama, jog finansinė mokyklos skola po truputį mažėja, nes viskas vyksta pagal planą – taip, kaip turėtų vykti. „Kauno Bernardo Brazdžionio mokykla be jau minėto tolimo atstumo yra įsikūrusi ir pakankamai nesaugiame mikrorajone – greta yra įsikūrę bendrabučiai. Kiek žinau, niekas neleis savo vaikams eiti į Kauno Bernardo Brazdžionio mokyklą. Savo dukrą taip pat užrašyčiau į kokią nors kitą mokymo įstaigą. Neseniai Kauno Jono Žemaičio-Vytauto mokykloje-daugiafunkciame centre įvyko ir mokytojų susirinkimas. Jie paruošė raštą Kauno miesto savivaldybei. Dėl mokyklų apjungimo iš benfruomenės nepasisako niekas“,  – tikina kaunietė.

Pasak moters, mokinių tėvai ir mokytojai nenori, jog esama situacija pasikeistų ir įvyktų perversmas. „Mūsų mokyklėlė yra maža, jos aplinka – saugi. Keliauti taip toli būtų išties nesaugu. Bendruomenėje yra tėvų su regėjimo negalia. Jiems tai taip pat būtų didžiulis pasikeitimas, tai apsunkintų gyvenimą. Jaučiamės taip, kad tarsi mums už nugaros yra daroma pertvarka, apie kurią nesužinos plačiosios visuomenės dalis“, – tikina pirmokės mama.

Mokyklos direktorė: „Niekas nevyksta slapčia“

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai susisiekė su Kauno Jono Žemaičio-Vytauto mokyklos-daugiafunkcinio centro direktore Dalia Valintėliene. „Mokyklos taryba Kauno miesto savivaldybei pateiks raštą. Tačiau mūsų bendruomenė jaučiasi ne visai saugi dėl mokyklos prijungimo prie Kauno Bernardo Brazdžionio mokyklos, nes perspektyva ne itin aiški – ar išliksime, ar ne. Tėvai taip pat nerimauja dėl vaikų saugumo – Taikos prospekte, per kurį jiems tektų eiti, itin intensyvus eismas“, – sako ji.

D. Valintėlienės teigimu, proceso eiga tikrai nevyksta slapčia. Mokyklos bendruomenė esą apie viską yra informuota elektroniniame dienyne, projektas yra viešas. „Ir aš apie ketinamas apjungti mokyklas sužinojau ne iš anksto, informaciją radau Kauno miesto savivaldybės portale“, – teigia Kauno Jono Žemaičio-Vytauto mokyklos-daugiafunkcinio centro direktorė.

Mokyklos prijungimas – neišvengiamas reiškinys

Pasikalbėjome ir su Kauno Bernardo Brazdžionio mokyklos direktore Danguole Deobald. „Mūsų mokykla tikrai nesipriešina šių dviejų mokomųjų įstaigų jungimui. Turime daugiau ploto nei mokinių. Todėl į Kauno Jono Žemaičio-Vytauto mokyklos-daugiafunkcinio centro prijungimą žvelgiame kaip į neišvengiamą reiškinį. Apie Kauno miesto savivaldybės mokyklų tinklo pertvarkymo 2016-2020 m. planą žino visų miesto mokyklų vadovai. Tačiau nežinoma, kada kuri nors mokykla į planą pateks. Apie tokį reiškinį kalbėta jau anksčiau“, – kalbėjo pašnekovė.

Tai – ne vienintelis atvejis Kaune

Savivaldybė nuo kitų metų rugsėjo 1-osios planuoja reorganizuoti penkias mokyklas, jos bus prijungiamos prie kitų įstaigų, bei du vaikų darželius, rašo BNS.

Kauno Tito Masiulio jaunimo mokyklą ir Kauno jaunimo mokyklą planuojama prijungti prie Kauno suaugusiųjų mokymo centro, Jono Žemaičio-Vytauto mokyklą–daugiafunkcį centrą – prie Kauno Bernardo Brazdžionio mokyklos, Antano Smetonos gimnaziją – prie Gedimino sporto ir sveikatinimo gimnazijos, Vandos Tumėnienės ugdymo centrą – prie Kovo 11-osios gimnazijos.

Lopšelį-darželį „Eglutė“ ruošiamasi prijungti prie „Nemuno“ mokyklos-daugiafunkcio centro, 6-ąjį lopšelį-darželį – prie Kauno Aleksandro Puškino gimnazijos, ši ir iki šiol įgyvendino ikimokyklinį ugdymą. Tiek lopšelis–darželis, tiek A. Puškino gimnazija yra skirti tautinėms mažumoms.

Taip pat planuojama, kad Kauno Jurgio Dobkevičiaus progimnazija ir Kauno Jono Jablonskio gimnazija nuo 2019 metų rugsėjo pirmosios vykdys dvikalbį ugdymą, o nuo 2020 metų rugsėjo įgyvendins tarptautinio bakalaureato programas, nes didėja grįžtančių ir atvykstančių iš užsienio šeimų su vaikais.

„Pagrindiniai motyvai yra du – tai mokinių skaičius ir mokinio krepšelio lėšų trūkumas“, – pertvarką BNS paaiškino savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika. Jo atsakymą perdavė Kauno miesto savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius.

Jo teigimu, mokyklų reorganizavimas vykdomas vadovaujantis Vyriausybės nutarimu patvirtintomis Mokyklų, vykdančių formaliojo švietimo programas, tinklo kūrimo taisyklėmis, o savivaldybių sprendimų galimybės dėl to, pasak V. Mažeikos, yra ribotos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA