Smurto atvejis Laisvės alėjoje: kaip reagavo aplinkiniai? | Kas vyksta Kaune

Smurto atvejis Laisvės alėjoje: kaip reagavo aplinkiniai?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Pirmadienį, po vidurdienio, Laisvės alėjos praeiviai regėjo smurto atvejį: vyras stumdė ir kumščiais talžė moterį, ši kelis kartus net suklupo ir baimindamasi dar didesnio vyro įtūžio išraiškų – nubėgo į viešojo transporto stotelę, kur būriavosi žmonės. Kaip reagavo aplinkiniai?

Per parą – 15-20 pranešimų apie smurtą

Nors šįkart tai buvo Kauno policijos ir Kauno apskr. vyrų krizių centro rengtas socialinis eksperimentas, o smurto sceną vaidino Nacionalinio Kauno dramos teatro aktoriai, tačiau remtasi realybe – kasdien Kauno apskrityje fiksuojama 15-20 smurto artimoje aplinkoje atvejų, o šįkart nuspręsta patikrinti, kaip visuomenė reaguoja į smurtą viešoje vietoje. Performansas – tai baigiamasis tarptautinės akcijos „16 dienų be smurto” etapas, kurio metu siekta, kad visuomenė neliktų abejinga, stebėta aplinkinių reakcija bei elgesys. Sureagavusiems žmonėms iškart prieita ir paaiškinta, kad tai socialinė akcija.

Smurto atvejis Laisvės alėjoje./R. Tenio nuotr.

Gindama auką net sulaužė skėtį

Aplinkiniai į inscenizuotą smurtą reagavo skubiai: praeiviai ėmė žodžiais mokyti vyrą ir ragino liautis smurtauti, tikino skambinsiantys 112. Mušamai ir spiegiančiai moteriai bėgant į viešojo transporto stotelę, čia pasitiko gausesnis žmonių būrys: viena moteris ėmė stabdyti vyrą, stuktelėjo su skėčiu jam į nugarą ir net sulaužė skėtį. „Gyniau moterį, kaip dėjau tam smurtautojui – tai net  sulaužiau skėtį! Na kaip atrodo: gatvėje muša moterį?!”, – emocingai kalbėjo praeivė.

Kita moteris ragino visus aktyviai reaguoti: „Smurtas blogai, jis niekada nepateisinamas. Jei kiekvienas bent po truputį reaguotų į smurtą – jo nebeliktų. Bet jeigu muša, o praeiviai eina ir nueina – tai ką padarysi?”, – retoriškai klausė kaunietė.

Ginant auką, praeivė sulaužė skėtį./R. Tenio nuotr.

Kitas vyras priėjo prie smurtautojo ir liepė tučtuojau liautis bei buvo pasirengęs imtis fizinio sustabdymo, tačiau jį sulaikė priėjęs policijos pareigūnas, kuris paaiškino, kad čia vyksta socialinė akcija. Aktorių porai paėjėjus kelis metrus į priekį, mušeika tęsė darbą – užspaudė kaklą moteriai, kėsinosi pargriauti, tačiau ir vėl skubiai buvo sustabdytas kito Laisvės alėja žygiavusio vyro, pasiruošusio užstoti nukentėjusiąją.

Į smurtą stotelėje sureagavo ir  E. Ožeškienės gatve važiuojantys žmonės, jie sustabdė automobilį ir taip pat liepė liautis smurtauti.

Pasitaikė ir neigiamų reakcijų socialine akcija, garbaus amžiaus moteris ragino taip nejuokauti: „Man net kraujospūdis sukilo! Kaip taip galima vaidinti?”. Tačiau pridūrė, kad yra susidūrusi su smurtu artimoje aplinkoje ir tuomet kreipėsi į policiją.

Mažiau reakcijų sulaukta iš atokiau stovėjusių žmonių, kurie spėjo pastebėti žurnalistus ir suprato, kad tai socialinis eksperimentas, tačiau ėmė garsiai raginti kviesti policiją, esančius arčiau įvykio epicentro.

Aktoriai: praeiviai iškart stabdė, neleido įsijausti į vaidmenį

Nacionalinio Kauno dramos teatro aktoriai, vaidinę konfliktuojančią porą, džiaugėsi visuomenės reakcija ir atviravo, kad nespėjo įsijausti į vaidmenį ir atlikti visus veiksmus, nes iškart buvo stabdomi praeivių.

Inscenizuotas smurtas Laisvės alėjoje./R. Tenio nuotr,

Aktorė Martyna Gedvilaitė, vaidinusi auką teigė: „Džiugu, kad žmonės reaguoja, bandė sustabdyti, tai svarbiausia. Beje, kai su Vaidu (aktoriumi) repetavome bromoje, jis mane stumtelėjo. Šalia stovėjusios dvi garbaus amžiaus moterys atkreipė dėmesį, iškart pastebėjau jų žvilgsnius ir viena praeidama pro šalį sako man: „Tu nebijok, čia yra kameros!”, – nors ji ir nesikišo, bet vis tiek solidarizavosi su manimi”, – pastebėjo M. Gedvilaitė.

Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorius V. Maršalka./R. Tenio nuotr.

Smurtautoją vaidinęs aktorius Vaidas Maršalka pastebėjo, kad akcijai pasirinkta atvira vieta, centras, tad ir aplinkinių neabejingumą, esą, galima nuspėti, tačiau nežinia kaip būtų buvę, jei smurtas vyktų atokesniame rajone, užmiestyje. „Turiu pastebėti, kad Laisvės alėjoje žmonės iškart stabdė, nebuvo kada įsivažiuoti. Netikėta, kad vos pradėjus šią akciją iškart įsikišo du vyrai, sustabdė, neleido net menkiausio judesio toliau atlikti. Vidury baltos dienos tokie dalykai prieš moterį – daugelis supranta, kad negerai”, – dalinosi pastebėjimais V. Maršalka.

Kauno policijos pareigūnė A. Greblikaitė./R. Tenio nuotr.

Visuomenei – ne tas pats

Anot policijos pareigūnų, akcija pavyko – aplinkiniai smurtą iškart užfiksavo kaip nederamą elgesį ir iškart reagavo. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus viršininkė Agnė Greblikaitė teigė, kad visuomenės pilietiškumas didėja. „Akcija skirta parodyti, kad smurtas netoleruotinas, daug dirbame, kad visuomenė taptų neabejinga. Šiandien pamatėme, kad visuomenei ne tas pats, kas vyksta aplinkui, kur vaikšto jie patys, jų vaikai. Visi sureagavo tinkamai, viena moteris net skėtį sulaužė, kitas automobilį sustabdė”, – sakė A. Greblikaitė.

Ji pastebėjo, kad žmonės tapo aktyvesni, pranešdami apie smurtą: praneša išgirdę įtartiną triukšmą laiptinėje ar pas kaimyną. „Žmonės neabejingi, jie jau nemąsto, kad ne pas mane bute – tai ir nekreipiu dėmesio. Per parą Kauno apskrityje sulaukiama 15-20 pranešimų, dėl smurto artimoje aplinkoje”, – pažymėjo A. Greblikaitė.

Po įvykio pasiteiravus, ar policija gavo pranešimų apie šį incidentą, paaiškėjo, kad numeriu 112 niekas dėl šio įvykio nesikreipė.

Policijos duomenimis, šiemet per vienuolika mėnesių dėl smurto artimoje aplinkoje Kauno mieste bei rajone jau pradėta 1612 ikiteisminių tyrimų, kuomet pernai per metus buvo pradėti 1253 ikiteisminiai tyrimai. Anot jų, didėjantis skaičius rodo gyventojų nepakantumą smurtui bei pilietiškumą informuojant teisėsaugą apie šiuos įvykius.

Pastebėjus smurtą – skambinti 112

Patyrus smurtą ar pastebėjus smurto atvejus, akcijos rengėjai ragino nedelsiant pranešti policijai numeriu 112.

Kauno apskrities vyrų krizių centro direktorė psichologė Dovilė Bubnienė atkreipė dėmesį, kad reikia dirbti su smurtautojais artimoje aplinkoje. „Per metus apie 100 žmonių, įpareigotų teismo, dalyvauja smurtinio elgesio keitimo programoje. Tačiau kreiptis gali ir patys vyrai, kurie dar nepradėjo smurtauti, tačiau jaučia, kad nesusitvarko su savimi”, – ragino D. Bubnienė.

Šiame centre teikiamos psichologo paslaugos norintiems keisti savo elgesį, taip pat išmokti įveikti stresą, tinkamai susitvarkyti su pykčiu. Būtina išankstinė registracija tel. 8636 81621. Kauno miesto vyrams yra galimybė gauti nemokamas paslaugas, tokiu atveju su savimi reikia turėti asmens dokumentą. Norintiems išlaikyti anonimiškumą, paslaugos yra mokamos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA