Muštynės sugadino eglutės įžiebimo šventę: kauniečiai pasigedo policijos | Kas vyksta Kaune

Muštynės sugadino eglutės įžiebimo šventę: kauniečiai pasigedo policijos

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vakar praūžus pagrindinės Kalėdų eglutės įžiebimo renginiui, Rotušės aikštėje iki vėlaus vakaro stoviniavo nemažai žmonių. Vieni, nespėję į renginį, atvyko pasigrožėti žaliaskare, o kiti, jau gerokai įsilinksminę ir agresyviai nusiteikę, liejo tulžį. Aplinkiniai reagavo abejingai, menkai gelbėjo ir policija.

Įtempto incidento liudininkė Eglė portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo, kad apie 23 val. grįžusi iš sostinės su seserimi ir jos 11-mete dukterėčia ėjo pasižiūrėti Kauno eglutės. Begrįžtant į automobilį, Rotušės a. kampe prie Jakšto g. moterys pamatė besiplieskiančias muštynes.

Traukė strypus ir metalines kopėčias

„Vaikinai puolė vieni kitus ir mums priartėjus vienas jau buvo spardomas ant žemės. Mano reakcija buvo labai arši – sureagavau į smurtą ir ypač aplinkinių abejingumą. Formavosi stebėtojų ratas. Tiesą sakant, pradėjau isteriškai šaukti „vyrai, kiškitės“ – buvau greitai užtildyta: „ko tu čia rėkauji, nieko nepakeisi“, – pasakojo Eglė.

Policiją, anot jos, vienu metu kvietėme trise: Eglė, dar viena moteris ir sesuo, vos ne į konflikto vidurį nėrusi skirti mušeikų. Įtampa šiek tiek nuslūgo, tačiau policijos vis nebuvo – jos laukta apie 10 minučių. „Tada vienas tų vyrukų išsitraukė strypą, kitas atlėkė su metalinėmis kopėčiomis – mes ėmėme vos ne klykti, metėmės į vidurį, o žmonės tik atsitraukė stebėti toliau. Kol prisistatė pareigūnai, jaunuolis buvo gerokai aptalžytas – galbūt mūsų klyksmai sulaikė smūgį strypu“, – streso kupiną situaciją prisiminė moteris.

Užpulta kompanija,  pasak jos, buvo šiuolaikinis jaunimas, šiek tiek hipsteriški, o tie užpuolikai – treninguoti. „Bandžiau vieną jų raminti – veiksmas vyko prieš pat nosį, šaukiau „žmogau, raminkis, juk šventės“. Prie parversto vyruko pribėgo jo mergina, pradėjo raudoti – tai irgi atvėsino konfliktą, bet jovalas buvo neblogas“, – sakė įvykio liudininkė.

Trūko policijos

Problema nr. 1, Eglės manymu – patruliavimo trūkumas. „Įsivaizduokite, vienas didžiausių renginių, pagrindinėje aikštėje – nė vieno ekipažo. Juolab, ir kvailiui aišku – laikas toks, kai aikštėje lieka apsvaigę žmonės. Šalia policiją kvietusi moteris sakė, kad tuo pačiu metu kitoje pusėje aikštės, prie Aleksoto g. kampo, taip pat vyko susirėmimas“, – nakties, pagal moters pasakojimą, būta aktyvios.

Privažiavus ekipažui, kuriame buvo du pareigūnai, mušeikos ėmė bėgti, nėrė į minią – tada atbildėjo dar du policijos automobiliai. Eglės supratimu, jie mėgino apsupti aikštę. Kadangi buvo su vaiku, tolesnių įvykių kompanija nestebėjo – nuėjo.

Nusivylė stebėjusiais vyrais

„Absurdas tai, kad reagavo į konfliktą – bandė skirti, kvietė pareigūnus – moterys. Vyrų nusistatymas buvo maždaug „ką čia pakeisi, jie girti“. Tiesiog liūdna – vyksta „Baltojo kaspino“ renginiai, smurto prieš moteris savaitė, o į smurto židinį šoko moterys“, – paradoksą įžvelgė pašnekovė.

„Tiek daug kalbame apie smurtą, bet nežinau, kaip mano mažametė dukterėčia šiąnakt turėjo miegoti. Visuomenės abejingumas taip pat baisus. Ten buvo pilna vyrų, kurie keturis mušeikas galėjo lengvai sučiupti ir palaikyti, kol atvyks policija. Man stovi akyse įvykis, kai statybininkai sulaikė besišlaistančius vyrukus Laisvės alėjoje – tai tikrai įmanoma. Pasigendu pilietiškumo“, – dėstė Eglė.

[susije_video kurie=””]

Vagims pakako akimirkos

Nesėkme baigėsi ir „Kas vyksta Kaune“ skaitytojos Agnės apsilankymas Rotušės aikštėje. Piniginės ji pasigedo prie prekybininkų namelių tarp 19 ir 20 val., jau po pagrindinio koncerto. Joje, be pinigų, buvo moters ir vaikų asmens dokumentai, vairuotojo pažymėjimas. Vakar pasidalinusi prarastos piniginės įrašu „Facebook“ tinkle, Agnė pastebėjo, kad lygiai toje pačioje vietoje nukentėjo ir dar viena mergina.

„Didelio susigrūdimo ten nebuvo. Rankinukas nedidelis, piniginė – gana masyvi. Beveik visą laiką ant rankinuko buvau uždėjusi ranką, kad jausčiau telefoną. Tai buvo akimirkos reikalas – pasisukusi kai ką įsigyti, dėmesį nukreipiau nuo rankinės. Ilgapirščiams to ir užteko“, – pasakojo moteris.

Tai pastebėjusi ir garsiai ištarusi aplinkiniams, kad kažkur šalia vagis, Agnė sakė sulaukusi abejingų žvilgsnių. „Viena moteris tarė mačiusi stovint įtartiną vyrą su kepure. Riktelėjau garsiau dar tikėdamasi pričiupti vagį, bet tiek ir tesulaukiau reakcijų, aplink grojo muzika, gal ir neišgirdo“, – apgailestavo Agnė.

Vėlų šeštadienio vakarą namuose sulaukus tyrėjo apsilankymo, beje, ją nustebino, kad pareigūnas implikavo trūkstant įrodymų vagystės faktui fiksuoti. Nieko neklausta apie įvykio aplinkybes – pinigų sumą, vagystės vietą, matytus asmenis. „Pasijutau kalta, kad kreipiuosi dėl vagystės“, – sakė Agnė.

Senamiestyje – nė vieno viešosios tvarkos pažeidimo

Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) budintis pareigūnas tvirtino jokios informacijos apie muštynes neturintis. „Per eglutės įžiebimą tokių įvykių nefiksavome, viešosios tvarkos pažeidimų Rotušės a. apie 23 val. irgi nerasta“, – nedaugžodžiavo jis.

Vagysčių skaičius taip pat nepasikeitė – kaip vakar vakare pranešė „Kas vyksta Kaune“, fiksuotos tos pačios šešios vagystės. Visais šešiais atvejais iš žmonių pavogtos piniginės.

„Eglutės įžiebimo metu Rotušės a. budėjo aštuoni policijos ekipažai, po šventės – trys“, – sakė pareigūnas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA