„Valstiečių“ ir V.Matijošaičio susitikimas: aptarė Prezidento rinkimų strategiją? | Kas vyksta Kaune

„Valstiečių“ ir V.Matijošaičio susitikimas: aptarė Prezidento rinkimų strategiją?

BNS, DELFI 2017/11/29 12:32
R. Tenio nuotr.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) ir visuomeninis judėjimas „Vieningas Kaunas“ yra dvi viena kitą papildančios organizacijos, sako „Valstiečių ir žaliųjų“ Kauno skyriaus vadovė, priklausanti ir „Vieningam Kaunui“. Nors bendrų planų ji nedetalizavo, žiniasklaidos duomenimis, pirmadienį vykusiame Visvaldo Matijošaičio ir „valstiečių“ susitikime kalbėta ir apie prezidento rinkimus.

„Mes ne konkuruojančios organizacijos, o viena kitą labiau papildančios“, – BNS sakė LVŽS Kauno skyriui vadovaujanti Vaida Pranarauskaitė.

„Vieningas Kaunas“ prisistato ne kaip politinė partija, o visuomeninė organizacija, kuri buria žmones, neabejingus Kaunui. (…) Jeigu mes kalbame apie LVŽS, tai jau yra politinė partija ir būdama Kauno skyriaus nare ir pirmininke, aš mąstau apie tai, kas būtų aktualu visai Lietuvai“, – kalbėjo ji. V. Pranarauskaitė priklauso visuomeninei organizacijai „Vieningas Kaunas“, o nuo kovo mėnesio ji yra ir LVŽS nare, panašiu metu pradėjo vadovauti šios partijos Kauno skyriui.

Pasak LVŽS Kauno skyriaus vadovės, šiuo metu skyriui priklauso iš viso du „Vieningo Kauno“ nariai, tikėtina, kad netrukus prie partijos prisijungs dar vienas visuomeninio judėjimo narys. „Vieningas Kaunas“ iki šiol nekėlė savo kandidatų nacionalinės politikos rinkimuose. Keturi Seimo rinkimuose dalyvavę judėjimo nariai kandidatavo su „valstiečiais“ ir socialdemokratais.

„Valstiečiai“ 2015 m. savivaldos rinkimuose Kaune kėlė savo kandidatus, tačiau jų atstovai į tarybą nepateko. Ten daugumą sudaro „Vieningo Kauno“ atstovai, o tiesiogiai išrinktas šio judėjimo meras V. Matijošaitis, apklausų duomenimis, yra vienas populiariausių Lietuvos politikų, minimas tarp galimų kandidatų į prezidentus.

Pasak V. Pranarauskaitės, artimas bendradarbiavimas nereiškia, kad šios dvi politinės jėgos pasidalino veiklos sritis ir kol kas Kauno skyriuje nėra svarstoma strategija, kaip galėtų atrodyti bendradarbiavimas su „Vieningu Kaunu“ ateities rinkimuose. „Rinkimų strategijos konkrečiai nedėliojame. (…) Mintis yra dirbti dabar, o paskui, kai jau artės rinkimai, galvoti, ar su kažkuo jungiamės, ar nesijungiame“, – sakė ji.

Visgi lapkričio 27 d. įvykęs aukštų Kauno miesto savivaldybės ir LVŽS atstovų pasitarimas byloja, kad politinių jėgų šturmanai pamažu ruošiasi 2019 m. Lietuvoje vyksiantiems savivaldos ir prezidento rinkimams.

Paklaustas, kieno iniciatyva vyko pokalbis, V. Matijošaitis aiškino, kad dėl jo buvo susitarta dar praėjusią savaitę. „Jie yra įsikūrę mūsų patalpose, labai gražiai susitvarkę. Mes dažnai užeiname. Jie (Seimo LVŽS atstovai – DELFI) pasakė, kad pirmadienį pradės darbą būtent nuo čia, tai todėl mes ir sutarę buvome dar praėjusią savaitę, kad atvažiuosime ir pasikalbėsime. Čia arčiau, negu važiuoti į Vilnių“, – dėstė meras.

DELFI šaltinių teigimu, būsimuosiuose prezidento rinkimuose LVŽS šiuo metu svarsto kelti partijos deleguoto premjero Sauliaus Skvernelio kandidatūrą. Varžytis dėl aukščiausio valstybės posto esą būtų linkęs ir V. Matijošaitis.

„Pirmadienį vykusiame susitikime, be kita ko, kalba sukosi ir apie tai, kaip galima būtų palankiau pasinaudoti šia situacija. Gali būti, kad V. Matijošaitis kažkuriame prezidento rinkimų etape iš kovos pasitrauktų. Vertinant dabartinę situaciją, tai galėtų būti palanku S. Skverneliui. Galbūt V. Matijošaitis vėliau galėtų galvoti apie premjero poziciją“, – dėstė nenorėjęs būti įvardytas pašnekovas.

Kaip rodo DELFI užsakymu spalio 20-26 dienomis atlikta „Spinter tyrimų“ apklausa, Lietuvos gyventojai prezidento poste šiuo metu norėtų matyti tris žmones – premjerą S. Skvernelį, Kauno merą V. Matijošaitį arba ekonomistą Gitaną Nausėdą. Apklausos rezultatus vertinę apžvalgininkai pastebėjo aiškų visuomenės pasiskirstymą – S. Skvernelis matomas kaip „paprastų žmonių“ kandidatas, o G. Nausėda kur kas labiau mėgstamas elito.

Klausiamas apie pirmadienio susitikimą, R. Karbauskis sakė, kad jo metu kalbėta apie Kauno planuojamus projektus ir galimą valstybės paramą. „Džiaugiamės, kad tie projektai vyksta. Kaunas, atrodo, gerokai aplenks Vilnių, nes įgyvendins visus projektus, apie kuriuos Vilnius svajoja. Tai buvo tiesiog draugiškas pašnekesys apie svarbius valstybei ir Kaunui dalykus. Neformalus pašnekesys“, – pabrėžė LVŽS lyderis.

Jo teigimu, jeigu visos valdžios su savivaldybėmis „taip gražiai bendradarbiautų, kaip Kaune“, būtų nuveikta daugiau sėkmingų darbų. „Juk labai dažnai vyksta politinė konfrontacija priklausomai nuo to, kuriai partijai kas priklauso. Prie ankstesnių valdžių būdavo, kad jeigu tu priklausai ne tai partijai, tai negausi projektams pinigų ar panašiai. Mes taip neskirstome, ir Kaunas galėtų būti pavyzdžiu tampraus ir gražaus bendradarbiavimo“, – dėstė R. Karbauskis.

Paklaustas, ar susitikime su V. Matijošaičiu buvo kalbama apie bendrą politinį veikimą, R. Karbausis tai neigė.

„Ne, nebuvo jokios kalbos. Esu atsakęs į tą klausimą, kad niekas jokio partinio darinio nesudarinėja. Manęs jau klausė, kaip vertinti tą faktą, kad mūsų partijos Kauno skyriaus pirmininkė yra „Vieningo Kauno“ narė. Sakiau, kad jai būti visuomeninėje organizacijoje nedraudžia jokie įstatymai. Ji yra ir toje organizacijoje, bet tai savaime nereiškia nei bendros veiklos, nei dar kažko. Mes visi atliekame darbą kartu vardan Kauno ir Lietuvos“, – tikino jis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA