Auga bandymų stebėti vaikų prievartą internete | Kas vyksta Kaune

Auga bandymų stebėti vaikų prievartą internete

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Kas šešias sekundes – tokiu dažniu „Tele2“ grupė aštuoniose šalyse blokuoja bandymus prisijungti prie turinį su vaikų išnaudojimu talpinančių interneto svetainių. Skaičiuojama, kad per mėnesį vidutiniškai sustabdoma daugiau kaip pusė milijono tokių bandymų.

Interneto keliamus pavojus rodo ir paskutiniai bendrovės duomenys – bandymų patekti į prievartą prieš vaikus talpinančias svetaines vis auga. Vien tik per tris pastaruosius mėnesius užblokuotų bandymų prisijungti rodiklis ūgtelėjo iki 800 tūkstančių per mėnesį.

„Mūsų, kaip mobiliojo ryšio ir interneto tiekėjų, pareiga dėti didžiausias pastangas siekiant sumažinti prievartos prieš vaikus internete mastą. Tikime, jog bendradarbiaudami su teisėsauga ir įvairiomis prieš vaikų išnaudojimą kovojančiomis organizacijomis, galime prisidėti prie realių pokyčių“, – teigė „Tele2“ generalinis direktorius Lietuvoje Petras Masiulis.

Interneto svetaines su nelegaliu ir pavojų vaikams keliančiu turiniu telekomunikacijų bendrovė blokuoja pasitelkdama šiam tikslui įdiegtą sistemą. Pastaroji analizuoja svetaines, kurias „Interpolas“ yra įtraukęs į turinčių prievartos turinio sąrašą, tad bet koks vartotojų bandymas prisijungti prie jų yra sustabdomas.

P. Masiulio teigimu, nelegalaus turinio blokavimas internete yra svarbus kovos su vaikų išnaudojimu būdas, tačiau jo negana. Ne mažiau svarbu apie galimus pavojus internete šviesti vaikus ir jų tėvus bei siekti jų dialogo kalbantis apie gyvenimą virtualioje erdvėje.
„Šiandien augantys vaikai nebejaučia skirties tarp realybės ir interneto – internetas yra tapęs jų realybe. Todėl kas kartą klausdami vaiko apie tai, kaip jam sekėsi mokykloje arba būrelyje, turėtume pasiteirauti apie tai, ką jis nuveikė internete“, – patarė P. Masiulis.

Tai, kad laisvalaikio ir švietimo galimybes vaikams suteikiantis internetas neretai tampa nedraugiška erdve, atskleidžia nerimą kelianti statistika. „Tele2“ užsakymu birželio mėnesį Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Švedijoje atliktas tyrimas apie 9–14 metų amžiaus vaikų elgesį internete parodė, kad kas antras jų išsigando internete aptiko smurto proveržio, vienas iš dešimties leidosi į kalbas su nepažįstamaisiais, o kas trečias patyrė patyčias.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA