Lietuva Izraelio ir Kinijos televizijoje: Laisvės alėją prilygino Eliziejaus laukams | Kas vyksta Kaune

Lietuva Izraelio ir Kinijos televizijoje: Laisvės alėją prilygino Eliziejaus laukams

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Beveik milijoną žiūrovų prie ekranų sutraukė prieš kelias dienas parodyta naujojo Izraelio kulinarijos žvaigždės Gilo Hovavo televizijos projekto „Open Skies“ laida apie Lietuvą Izraelio „Keshet 12“ kanale, skelbia Valstybinis turizmo departamentas. Pusvalandžio trukmės laidoje vedėjas ne tik ragavo lietuviškų patiekalų, bet ir ieškojo įdomiausių istorijų įvairiuose mūsų šalies kampeliuose.

Garsaus Kinijos keliautojo Zhango Wei sukurtos keturios laidos apie Lietuvą šį mėnesį buvo parodytos šios šalies „Travel China“ kanale. Kiekviena laida pasiekė 20 milijonų žiūrovų auditoriją. Į laidas, kurių kiekviena truko po 9 minutes, sutalpinti keliautojo įspūdžiai tiek iš gintaro žvejybos, tiek iš žemaitiškos vakaronės, tiek krepšinio Kauno Žalgirio arenoje, taip pat pasakojimai apie lietuvišką lietų, Vilniaus senamiesčio bažnyčias, stebuklų plytelę, Pažaislį, M.K.Čiurlionio tapybą, Kryžių kalną.

Lietuvoje lankėsi per pusšimtį žurnalistų

„Šiemet mums pavyko į Lietuvą pakviesti ir pažintinius turus jiems surengti beveik 80 užsienio žurnalistų. Tarp jų – tiek spaudos bei interneto portalų, tiek radijo ir televizijos žurnalistai, fotografai, kūrybinės komandos iš daugiau nei dvidešimties prioritetinių Lietuvos atvykstamojo turizmo rinkų, labai intensyviai dirbame ir su tinklaraštininkais. Šių turų tikslas yra kurti Lietuvos kaip patrauklios šalies kelionėms, atostogoms įvaizdį. Žurnalistus renkamės labai kruopščiai, vienas pagrindinių kriterijų yra pasiekiama auditorija, tačiau norint atsivežti pačius geriausius reikia daug pastangų ir didelio įdirbio, nes konkurencija tarp turizmo krypčių yra milžiniška“, – pasakoja laikinai Valstybiniam turizmo departamentui vadovaujanti Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

„Atspėkite, kokioje šalyje aš esu? Jos kalba – viena seniausių Europoje, vienam žmogui čia tenka didžiausias oro balionų skaičius pasaulyje, o nacionalinis patiekalas vadinasi cepelinai“, – užuominas žiūrovams pačioje laidos „Open Skies“ pradžioje pateikė Gilas Hovavas. Kauno spurgos, Lekėčių šakotis, agurkai su medumi, cepelinai, degtinė su gintaru, Vilniaus Halės turguje – ruginė duona, lašiniai, šilauogės, pakilus oro balionu – uogų vyno degustacija. Nieko nuostabaus, kad Gilas Hovavas laidoje toks atidus Lietuvos skoniams – Izraelyje jis garsus pirmiausia kaip kulinarijos žurnalistas, restoranų kritikas, kulinarinių knygų autorius.

„Vasarą, kai buvo filmuota laida „Open Skies“, Gilas Lietuvoje lankėsi jau antrą kartą. Šių metų pradžioje jį pasikvietėme į turizmo parodą „Adventur“, po jos Gilas tapo tikru Lietuvos ir nuostabaus lietuviško deserto – agurkų su medumi – fanu ir niekada neatsisako pasidalinti savo įspūdžiais mūsų rengiamuose Lietuvos turizmo galimybių pristatymo renginiuose Izraelyje. Dar viena iš priežasčių, kodėl jis sutiko bendradarbiauti su Turizmo departamentu ir paskirti vieną „Open Skies“ laidą Lietuvai, yra ta, kad paties Gilo protėviai yra kilę iš Lietuvos, jo prosenelis – litvakas, garsusis Eliezeras Ben-Yehuda, hebrajų kalbos tėvas. Todėl žydų kultūros paveldą Lietuvoje laidos kūrėjai pristatė išties labai jautriai ir nostalgiškai“, – atkreipia dėmesį laidos kūrime dalyvavusi Valstybinio turizmo departamento vyr.specialistė Indrė Šlyžiūtė, kuruojanti Lietuvos turizmo rinkodarą Izraelio rinkoje.

Laisvės alėją prilygino Eliziejaus laukams

Pavyzdžiui, pirmąją stotelę šalyje – Kauną – laidos kūrėjai parodė itin romantiškai: skambant dainai pagal vienos žymiausių Izraelio poečių Lea Goldberg, gimusios Kaune, eiles. Kaune Gilas Hovavas aplankė ne tik gimnaziją, į kurią kadaise ėjo poetė, bet ir Kiemo galeriją – ją laidoje pristatė Kauno-Europos kultūros sostinės 2022 ambasadorė Bella Shirin.

Visgi laidoje nevengta ir humoro. Velnių muziejuje, išgirdęs kvietimą tarp 3 tūkst. eksponatų palikti ir savąjį demoną, kuris vis neduoda ramybės, vedėjas iš užančio išsitraukė vieną raguotąjį: „Tai – mano matematikos mokytoja“. O lietuviško medaus jis ropštėsi ragauti ant Vilniaus senamiestyje esančio viešbučio stogo, ant kurio laikomi aviliai. Medų su šviežiais agurkais Izraelio TV žvaigždė apskritai pavadino vienu svarbiausių lietuvių išradimų. „Nesunku suprasti, kodėl, pagal tyrimus, bitės Lietuvoje yra laimingiausios pasaulyje“, – virš Vilniaus stogų išvadą padarė Gilas Hovavas.

Šiltus jausmus Lietuvai vedėjas išdavė Kauno Laisvės alėją laidoje pavadinęs „lietuviškaisiais Eliziejaus laukais“, Užupį – stebuklinga Lietuvos Ozo šalimi, o Birštonas, kur kadaise poilsiavo ir minėta L.Goldberg, pasak jo, apskritai neleidžia abejoti, kas įkvėpė poetę tokioms gražioms eilėms.

Džiugina augantis turistų skaičius

17,5 tūkst. – tiek turistų iš Izraelio pagal apgyvendinimo įstaigų statistiką per pirmus devynis šių metų mėnesius apsilankė Lietuvoje. Vidutiniškai turistai iš šios šalies Lietuvoje praleido 4,9 nakvynes, viso – 86,4 tūkst. nakvynių, beveik 22 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu.

Žymus Kinijos keliautojas Zhangas Wei su kūrybine grupe Turizmo departamento kvietimu aplankė Lietuvą spalio mėnesį. Keturiose laidose sutalpinti jo pasakojimai ir apie lietuvišką lietų, ir apie Vilniaus senamiesčio bažnyčias, Stebuklų plytelę, Pažaislį, Kryžių kalną… Kinai ypatingai vertina gintarą, tad pajūryje Zhangas Wei susižavėjo edukacine programa „Gintaro gaudymas“ ir kartu su gidu ragaudamas gintarą bandė spėti, kuo jis skiriasi nuo paprasto akmenuko. Kaune keliautojas pagyrų negailėjo Velnių muziejui ir M.K.Čiurlionio paveikslams.

„Kaip jau minėjau, nėra paprasta žymius televizijos kelionių laidų kūrėjus prisikviesti į Lietuvą. Užmegzti ryšį su „Travel China“ mums padėjo Lietuvos Ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė. Ji taip pat davė interviu laidos kūrėjams ir laidose akcentavo Lietuvos istoriją, kultūrą, papročius. Lietuvą, kaip ir visą Šiaurės Europos regioną, Kinijos turistai atranda vis aktyviau, juos traukia mūsų gamtos paveldas, baltiška kultūra, rankdarbiai ir, žinoma, krepšinis. Pagal naujausią apgyvendinimo įstaigų statistiką, per pirmus devynis šių metų mėnesius sulaukėme 13,7 tūkst. kinų, t.y. net 38 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, tad panašūs TV projektai dar labiau stiprina Lietuvos konkurencingumą ir išskirtinumą šioje svarbioje tolimoje rinkoje“, – apibendrina laikina Turizmo departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA