Indonezijoje įstrigęs kaunietis: oro uostas atidarytas, tačiau skrydžiai nevyksta | Kas vyksta Kaune

Indonezijoje įstrigęs kaunietis: oro uostas atidarytas, tačiau skrydžiai nevyksta

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šeštadienį Balio saloje (Indonezija) išsiveržus Agung ugnikalniui, dėl į atmosferą išmestų pelenų sutriko Balio (Denpasar) ir Lombok oro uostų veikla, atšaukti skrydžiai. Žmonės nukreipiami į kitoje Indonezijos saloje esantį oro uostą, iki kurio – keliolika valandų sudėtingo kelio. Tarp nelaimėlių – ir Kauną mėginantis pasiekti Kęstutis.

Kaunietis vakar sakė esąs kaip reikiant įstrigęs, lietuvių Balyje yra ir daugiau. „Iš dangaus pelenai krenta, važiuot motoroleriu nelabai įmanoma, akinių reikia“, – apokaliptinius vaizdus piešė vyras.

„Dėl atšauktų skrydžių pakibo kokie 40 000 žmonių, miega ant grindų. Kai kuriems lietuviams davė, kur nakvoti. Lietuvos ambasada Japonijoje numetė nelabai gelbstinčią nuorodą, Užsienio reikalų ministerija irgi panašiai. Nubraižytas kelias evakuotis i gretimą oro uostą, nors jis taip pat uždarytas“, – dėstė Kęstutis.

Nepavydėtinoje situacijoje atsidūręs vyras bilietus nusipirko pats, „Scoot“ avialinijomis jis turėjo skristi iki Singapūro, nuo ten – į Maldyvus, o po to kelionę tęsti turkų avialinijomis. Oficialiame pranešime „Scoot“ informavo, kad skrydžiai dėl blogų oro sąlygų, susidariusių išsiveržus ugnikalniui, iš Balio Denpasar oro uosto šiandien nebus vykdomi. Į Singapūrą „Scoot“ skraidins iš kitoje saloje esančio Surabaya oro uosto, o Balyje įstrigusiems žmonėms oro linijos suorganizavo autobusus. Kelionė jais užtruks 18 valandų, o vietų visiems, kaip teigiama žinutėje, gali neužtekti.

„Scoot“ taip pat informavo, kad nuo lapkričio 27 d. iki gruodžio 4 d. nutraukia skrydžių bilietų į Balį pardavimą. Anksčiau įsigijusieji bilietus šiuo laikotarpiu gali atšaukti rezervaciją ir gauti pilną kompensaciją, perkelti skrydį kitai datai, kai skrydžiai vėl bus organizuojami arba skristi į kitus oro uostus, kuriuose eismas nesutrikęs. Pastaruoju atveju gali tekti sumokėti bilietų skirtumą, nors papildomo keitimo mokesčių kompanija ir neims.

Nors šiandien pirmoje dienos pusėje paskelbta, kad Balio Denpasar oro uostas atidarytas, beveik visi įeinantys ir išeinantys skrydžiai vis dar atšaukti. „Išskristi kaip planuota jokiu būdu neįmanoma. Sako, kad oro uostas atidarytas, tačiau skrydžiai nevykdomi. Dešimtys tūkstančių nuo pat ryto išvežti i Javos salą“, – sakė Kęstutis.

Susikrovęs lagaminus, išvyko ir jis. Kauniečiui teko pirkti kitus aviabilietus, užsisakyti viešbutį. Iki oro uosto – 406 km, tačiau kelionė užtruks apie 14 valandų, mat eismas Indonezijoje, Kęstučio teigimu, kominis.

Vakar išplatintame Užsienio reikalų ministerijos pranešime Balyje esantiems keliautojams patariama sekti vietos institucijų informaciją ir vadovautis jų nurodymais. „Rekomenduojama laikytis bent 10 kilometrų atstumu nuo ugnikalnio kraterio. Šiuo metu išsiveržimas likusioje salos dalyje pavojaus sveikatai nekelia, tačiau situacija gali nenuspėjamai keistis“, – įspėjo ministerija.

Informuojama, kad kol kas Lietuvos Respublikos piliečiai į Užsienio reikalų ministeriją ar diplomatines atstovybes dėl įvykio Balio saloje nesikreipė. Per ministerijos kelionių registraciją savo buvimą Balyje šiuo metu yra užregistravę 84 piliečiai, kuriems persiųsta naujausia informacija.

Primenama ištikus nelaimei nedelsiant informuoti LR Užsienio reikalų ministeriją visą parą veikiančiu telefonu +370 5 236 2444 arba el. paštu pilieciai@urm.lt. Artimiausios Lietuvos atstovybės Japonijoje telefonas: +81 3 3408 5091, el. paštas: amb.jp@urm.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA