Matijošaitis nesnaudžia: ruošiasi priglausti Vilniaus atstumtą Vytį ir padidinti tris kartus | Kas vyksta Kaune

Matijošaitis nesnaudžia: ruošiasi priglausti Vilniaus atstumtą Vytį ir padidinti tris kartus

delfi.lt 2017/11/28 19:15
R. Tenio nuotr.

Konkurso dėl vietos Vilniaus Lukiškių aikštėje nelaimėjęs Arūno Sakalausko Vytis – „Laisvės kario“ skulptūra – gali iškilti Kaune.

Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis DELFI patvirtino apie tai antradienį kalbėjęs su Vyčio paramos fondo atstovais.

Žada tartis su kauniečiais

„Tai nebus toks greitas procesas. Mes bendravome šiandien, kalbėjomės apie tai: apie galimybes, kokioje stadijoje, kokių matmenų jis, aptarinėjome vietą ir t.t. Tačiau tai – ne mano, tai turėtų būti miestiečių sprendimas“, – nurodė jis.

Tiesa, atskleisti daugiau detalių V. Matijošaitis nesutiko ir paprašė perskambinti trečiadienio rytą – tuomet esą turėtų žinoti daugiau.

„Aš nežinau, ar jis iš viso išdygs, tai ne mano sprendimas, ir ne tarybos, turėtume tartis su miestiečiais, o tai užtrunka. Žiūrėsime, ar verta tuo užsiimti, ar ne“, – sakė Kauno miesto meras.

Tai – ne pirmasis susitikimas: tango šokamas dviese

Kad toks pokalbis iš tiesų vyko, DELFI patvirtino ir Vyčio paramos fondo pirmininko pavaduotojas Vilius Kavaliauskas.

„Kaip visuomet būna tokiuose dalykuose, tango šokamas dviese“, – paklaustas, kas buvo pokalbio iniciatorius, nurodė jis.

Pasak V. Kavaliausko, tai – ne pirmasis toks susitikimas dėl galimybės Vyčio paminklą statyti Kaune.

„Kalbėjome ir prieš konkursą. Jie daug smalsesni už Vilniaus valdžią. Jei Vilniaus meras net nebuvo atėjęs pažiūrėti tos mūsų skulptūros, tai kauniečiai net eksponavo ją. Manau, kad yra požiūris šiek tiek skirtingas nei Vilniaus mero“, – sakė pašnekovas.

Dėl vietos dar nenutarė

Jis tikino dar nežinantis, kurioje Kauno vietoje Vytis galėtų iškilti – esą miestas turi daug puikių architektų, tą spręs savivaldybė.

„Kol kas tai tik pokalbiai. Kas mums gali uždrausti? Modelis yra puikus, pripažintas. Tikrai neleisime jam pražūti“, – sakė V. Kavaliauskas.

Anot jo, Vyčio paminklais domisi ir kitos savivaldybės. Tiesa, pašnekovas neatskleidė, kokios.

„Aš pacituosiu vieną merą, kuris sakė, kad visą Lietuvą reikia apstatyti tokiais paminklais, labai ryžtingais, kad atvažiavę su blogais kėslais pamatytų, kas čia yra, ir dingtų“, – vizija dalijosi V. Kavaliauskas.

Įžvelgė sąmokslo teoriją

Savo ruožtu apie idėją statyti Vyčio paminklą Kaune DELFI pranešęs politikas Stanislovas Buškevičius aiškino girdėjęs, Vyčio paramos fondo atstovai su V. Matijošaičiu jau sukirto rankomis.

„Viskas būtų tvarkoje, aš pats esu kaunietis, jei Vilnius būtų atsisakęs. Kad tik būtų Vytis. Tačiau esmė – tai buvo nutarta anksčiau. Mano žiniomis, valstiečiai-žalieji, susitarę su V. Matijošaičiu, kad Kaune bus Vytis, kadangi rinkimuose bendradarbiavo, vieni kitiems paramas teikė, artėja prezidento rinkimai, ir tam reikėjo konkurso. Buvo padaryta taip, kad atrodytų, kad Vytis pralaimėjo“, – įtarimais dalijosi jis.

Pasak S. Buškevičiaus, ir Ramūnas Karbauskis, kalbėdamas apie projektą nugalėtoją pripažino, kad jis negalėjo laimėti – paminklas neatitiko kvalifikacinių reikalavimų, paveldosaugininkai nurodė, kad tokia idėja negali būti realizuota.

„Tai buvo iš anksto suplanuota – atiduoti Kaunui. Dėl siaurų interesų aukoti valstybės reikalus?“, – suprasti negalėjo pašnekovas, teigdamas, kad šis susitarimas vyko prieš oficialaus konkurso, kas stovės Lukiškių aikštėje, pradžią.

Iškils net 7 metrų aukščio?

S. Buškevičiaus žiniomis, Vyčio paminklas Vilniuje turėjo būti 2 metrų aukščio, tačiau planuojamas Kaune bus daugiau nei 3 kartus aukštesnis – sieks 7 metrus.

„Ant Vyčio judės į prezidento postą, – apie V. Matijošaitį sakė jis, – Sakau: „Viliau, nuleidote rankas“, o jis man: „Sumušėme rankomis su miesto meru ir pasiekėme. Ir taip Lukiškių aikštėje neleistų, tik porą metrų, o Kaune leis 7“. Bet aš aiškinau, kad ne tame esmė“, – kalbėjo politikas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA