Dėl pavardės pakeitimo iš lietuviškos į užsienietišką | Kas vyksta Kaune

Dėl pavardės pakeitimo iš lietuviškos į užsienietišką

Organizatorių nuotr.

 Kreipiausi į Vilniaus miesto CMS (Civilinės metrikacijos skyrius) dėl santuokos įtraukimo į apskaitą ir santuokos liudijimo išdavimo pavarde „W“. Vilniaus miesto CMS sprendimu atsisakė tenkinti prašymą pakeisti mano pavardės raidę iš „V“ į „W“ bei išduoti naują santuokos liudijimą. Mano šeimos įsitikinimu, Vilniaus miesto CMS sprendimas yra neteisėtas, pažeidžiantis mūsų šeimos narių teises. Dėl šio apribojimo patiriame daug nepatogumų, kadangi Vokietijoje visur esu identifikuojama pavarde „W”. Taip pat mano vaikai nešioja vokiečio vyro pavardę su raide „W”. Santuokos liudijimą išdavus pavarde su raide „V“, turėčiau pasikeisti turimus dokumentus, o taip pat nuolat įrodinėti ar vaikai tikrai yra mano, nes mūsų pavardės yra skirtingos. Norėjome pasiteirauti kaip būtų galima šią situaciją išspręsti teisiškai?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

: Turėtumėte kreiptis į teismą, prašyti pripažinti negaliojančiu ir panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Teisės departamento Civilinės metrikacijos skyriaus sprendimą bei įpareigoti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Teisės departamento Civilinės metrikacijos skyrių įtraukti į apskaitą jūsų santuoką ir išduoti santuokos liudijimą pavarde „W“.

Šiuo metu galiojantys teisės aktai nenumato galimybės civilinės būklės aktų įrašus daryti nelietuviškais rašmenimis, kita vertus, nagrinėjamu atveju ne mažiau reikšminga Europos Sąjungos Teisingumo Teismo praktika sprendžiant tokio pobūdžio bylas.

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas savo sprendimuose yra konstatavęs, kad skirtingas tos pačios pavardės, taikomos dviem vienos sutuoktinių poros asmenims, užrašymas gali sukelti rimtų nepatogumų suinteresuotiems asmenims tiek profesiniame, tiek privačiame gyvenime. Jei tokia situacija lemtų asmens dokumentuose esančios informacijos teisingumo kvestionavimą ir sukeltų abejonių dėl šeimos tapatybės bei tarp jos narių esančių santykių, tai galėtų turėti rimtų pasekmių, be kita ko, įgyvendinant Sutarties dėl Europos Sąjungos veikimo (SESV) 21 straipsnyje tiesiogiai įtvirtintą apsigyvenimo teisę. Pagal Europos Sąjungos Teisingumo Teismo praktiką SESV 21 straipsnyje įtvirtintos teisės ribojimas gali būti pateisinamas tik jei jis pagrįstas objektyviomis priežastimis ir yra proporcingas nacionalinės teisės teisėtai siekiamam tikslui. Taigi, jeigu dėl skirtingo šeimos narių pavardžių rašymo kiltų rimtų administracinių, profesinių ar asmeninių nepatogumų, tai galėtų būti vertinama kaip SESV 21 straipsnyje numatytų teisių ribojimu.

Esant jūsų minėtoms aplinkybėms, atsisakymas įtraukti į apskaitą bei išduoti santuokos liudijimą jūsų vyro pasirinkta pavarde  –  „W”, sukeltų jums bei jūsų šeimai administracinių, asmeninių, profesinių nepatogumų, keičiant turimus dokumentus, įrodinėjant, tapatybės ir pateikiamų dokumentų autentiškumą, o ateityje galimai susiduriant su problemomis įteisinant bendrąja jungtine nuosavybės teise įgytą turtą ir/ar patiriant keblumų paveldėjimo teisinių santykių srityje.

Atsižvelgiant į minėtas aplinkybes, teismas gali vertinti, kad draudimas įrašyti jūsų pavardę su raide „W” yra neproporcingas nepatogumams, kuriuos jūs bei jūsų šeima patirs neišdavus santuokos liudijimo vyro pasirinkta pavarde su raide „W”. Minimu atveju teismas gali panaikinti Vilniaus miesto CMS sprendimą ir įpareigoti Vilniaus miesto CMS įtraukti į apskaitą jūsų sudarytą santuoką ir išduoti santuokos liudijimą pavarde „W“.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA