Rytiniai įpročiai, dėl kurių priaugate svorio | Kas vyksta Kaune

Rytiniai įpročiai, dėl kurių priaugate svorio

delfi.lt 2017/11/26 09:41
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Daugelis iš mūsų esame tai patyrę: pasižadame sau atsikratyti kelis kilogramais, bet jie laikosi prilipę, tarsi taip pat būtų pasižadėję mūsų laikytis. Jūs jau atsisveikinote su akivaizdžiais svorio kaltininkais – didžiulėmis porcijomis, greitu maistu, „laimingomis valandomis“… Taigi kur problema? Peržiūrėkite savo ryto rutiną ir pagaliau pradėkite lieknėti.

„Didžiausia klaida, kurią daro žmonės, pasiryžę sulieknėti, yra ne ta koja, nuo kurios jie pradeda savo dieną“, – sako Tvaraus lieknėjimo instituto prezidentė, mokslų daktarė Susan Peirce Thompson. Pirmieji ryto momentai pakloja pamatą visiems sprendimams, kuriuos atliksite tolesniu dienos metu ir vėliau kiekvieną dieną. Taigi labai svarbu, kad įprastumėte laikytis gerų įpročių, kuriais galėsite remtis, kai dar būsite apsimiegoję ir apsiblausiusiomis akimis.

Svetainė womenshealthmag.com atskleidžia dažniausias klaidas, kurios gali sugadinti ne tik jūsų rytą, bet ir lieknėjimo pastangas, ir pataria, kaip jų išvengti.

1. Persimiegate

Mes visi girdime, kad trūkstant miego, galima priaugti svorio – dėl to būna kaltas padidėjęs apetitą skatinančio hormono kortizolio kiekis. Tačiau, pasirodo, svorį didina ir priešingas variantas – pernelyg ilgas miegojimas. Vienas tyrimas, pasirodęs žurnale „PLOS One“, nustatė, kad miegant ilgiau kaip 10 valandų, taip pat išauga didesnio kūno masės indekso (KMI) tikimybė, palyginus su tais žmonėmis, kurie miega nuo septynių iki devynių valandų. Taigi, stenkitės reguliariai miegoti ne ilgiau kaip devynias valandas, ir būsite puikios formos.

2. Keliatės tamsoje

Jei prabudę neatitraukiate tankių užuolaidų, prarandate liekninančią saulės naudą, rodo kitas žurnale „PLOS One“ pasirodęs tyrimas. Studijos autoriai teigia, kad žmonėms, kurie rytais gauna saulės spindulių, būdingas mažesnis KMI negu tiems, kurie keliasi tamsoje – nepaisant to, kiek jie valgo. Anot tyrimo, pakanka vos 20 – 30 minučių, kad dienos šviesa padarytų įtaką jūsų KMI. Taip yra dėl to, kad kūnas stengiasi sinchronizuotis su jūsų vidiniu laikrodžiu, įskaitant kalorijas deginančią medžiagų apykaitą, ir vadovaujasi melsvomis ankstyvo ryto šviesos bangomis kaip savo jungikliu.

3. Nesiklojate lovos

Viena Nacionalinio miego fondo apklausa parodė, kad lovą klojantys žmonės 19 proc. dažniau nurodė naktį išsimiegantys geriau, negu tie, kurie savo lovos nekloja. Kadangi kietas miegas taip pat yra susijęs su mažesniu KMI, kodėl nesusigrąžinus šio naudingo įpročio? Galbūt skambės kvailai, tačiau knygos „The Power of Habit“ („Įpročio galia“) autorius Charlesas Duhiggas rašo, kad lovos klojimas rytais paskatina ir kitus gerus elgesio įpročius, pavyzdžiui, sveikus pusryčius. Tuo pačiu Ch. Duhiggas teigia, kad žmonės, reguliariai klojantys lovas, atsakingiau laikosi biudžeto. Tai veikiausiai susiję su stipria valia, kuri atsispindi ir skaičiuojant kalorijas.

4. Nesisveriate ant svarstyklių

Kornelo universiteto mokslininkai, dvejus metus stebėję 162 antsvorio turinčias moteris ir vyrus, pastebėjo, kad tie žmonės, kurie sverdavosi kiekvieną dieną, sėkmingiau atsikratydavo papildomų kilogramų ir išsaugodavo naująjį svorį. Geriausias metas užlipti ant svarstyklių yra rytas, kai jūsų svoris būna mažiausias, teigia dietologė Lisa Jones iš Pensilvanijos mitybos ir dietologijos akademijos. Jei sversitės rytais, svarstyklės parodys tikslesnį svorį (po visą naktį trukusios medžiagų apykaitos kūne bus mažiau vandens sankaupų), be to, iš karto galėsite imtis korekcijų, jei skaičiai bus šiek tiek didesni, negu tikėjotės.

5. Ribojate pusryčius

Tel Avivo tyrinėtojai nustatė, kad dietos besilaikantys ir kalorijas skaičiuojantys žmonės, kurie valgydavo subalansuotus pusryčius iš liesų baltymų, angliavandenių ir šiek tiek saldaus – iš viso 600 kcal, likusią dieną rečiau kentėdavo nuo alkio priepuolių, negu tie, kurie per pusryčius gaudavo tik 300 kcal. Pirmieji taip pat geriau laikydavosi nustatytų kalorijų ribų. Maža to, jų organizme po valgio būdavo mažesnis alkio hormono grelino kiekis. Mokslininkai spėja, kad iš pat ryto užmušus alkį, likusią dieną būna lengviau pasitenkinti mažesnėmis porcijomis ir nepasiduoti ėdrumui.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA