Kilo panika, kad įprastų vaistų negalės gauti be recepto | Kas vyksta Kaune

Kilo panika, kad įprastų vaistų negalės gauti be recepto

delfi.lt 2017/11/15 18:56
Asociatyvi / R.Tenio nuotr.

Pastarosiomis dienomis pacientai sunerimo, kad įprastų vaistų negalės gauti be recepto arba dėl jo nebeužteks, kaip įprasta, kreiptis į šeimos gydytoją, o teks kulniuoti pas gydytoją specialistą. Sveikatos apsaugos ministerija ramina, kad jokių pasikeitimų pacientams nėra, tokia reakcija kilo po to, kai įsigaliojo nauja tvarka leidžianti vaistines tikrinti slaptiems pirkėjams.

Į tariamus pasikeitimus dėl receptų tvarkos feisbuke sureagavo ir apžvalgininkas Ričardas Savukynas.

„Veryga kovoja su eilėmis poliklinikose. Taigi, krūvos vaistų bus su receptais, kad gydytojai turėtų darbo ir taip eilės būtų panaudojamos intensyviau. Kad nuo receptų išrašinėjimo sumažėtų. Nes kuo daugiau eilių, tuo mažiau eilių. O Lenkijoje visoks aspirinas, raniberlas, ibumetinas ir kiti įprasti vaistai ir toliau bus be jokių receptų. Žmonės į ten važiuos, tuo pačiu ten ir gydysis – o taip ir eilės sumažės. Aš suprantu taip, kad Minedas visgi tapo Verygos patarėju, kad ir slaptai, ar ne?“, – ironizavo R. Savukynas.

Savo patirtį pavadinusi „receptų detektyvu“ aprašė ir vilnietė Rūta. Detektyvo veikėjai: gydytoja, ligonė, pikta vaistininkė ir, kaip rašo autorė, visus į absurdišką padėtį pastačiusi ponia biurokratija. Laikas: šių metų lapkritis, virusų aukso metas.

„Pabundu pirmadienio rytą ir suprantu, kad tikriausiai prasideda rimtas akies uždegimas, kurį esu patyrusi prieš porą metų ir žinau, kad gydymas reiškia 2 savaites vyzdį plečiančių vaistų, o tai reiškia 2 savaites be jokio teksto nei kompe, nei popieriuje. Nes tiesiog nieko nematai, viskas liejasi. Iš proto varančių priverstinių atostogų nuo rašymo ar skaitymo perspektyva nedžiugina, todėl žaibo greičiu nulekiu pas akių gydytoją“, – rašė Rūta.

Moteriai parekomendavo vaistus. Gydytoja patikino, kad receptas jam nebūtinas ir palinkėjo, kad liga baigtųsi taip ir neprasidėjusi.

„Vakarop užsuku į vaistinę, vieną vaistą čiumpu nuo lentynos, kito paprašau. Antruoju vaistininkė man pamojuoja prieš nosį ir sako „o kur recepčiukas?”. Sakau, kad man gydytoja sakė, kad recepčiuko nereikia. Vaistininkė sako, dabar visiems vaistams reikia, va, matot, ant dėžutės parašyta. Aš sakau, kad ant visų dėžučių parašyta. Tada ji sako, kad ne ant visų, o jiems baudos dviejų šimtų eurų ir tikrai man to vaisto neparduos. Aš pykstu, ji pyksta, kad aš pykstu“, – rašė Rūta.

Kitą dieną, pasak autorės, receptą teko „medžioti su artimųjų medikų pagalba“, o gydytoja sužinojusi apie „nuotykius vaistinėje“ susinepatogino.

Pacientė situaciją vadina absurdiška. „Visi žinom, kad ponia biurokratija yra ištaškiusi daug melejonų e-sveikatos projektui, kuris neveikia, (…) popierinius receptus gydytojams liepta „taupyti”. Ponia biurokratija nusprendžia, kad puikus būdas paskatinti gydytojus rašyti el. receptus yra atsakomybės sugriežtinimas. Ir sugriežtina, ir vaistininkams prigrasina didelėmis baudomis“, – piktinosi Rūta.

Receptų tvarka nepasikeitė

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Farmakoekonomikos ir vaistų kainodaros skyriaus vedėjas Tomas Alonderis ramina pacientus, kad pasikeitimų dėl vaistų statuso nėra – tie vaistai, kurie buvo receptiniais iki lapkričio tokiais ir liko.

„ Čia kažkokių esminių pasikeitimų nėra. Tai yra pakankamai retas dalykas, kada vaisto statusas pasikeičia iš receptinio į nereceptinį ir atvirkščiai“, – sakė T. Alonderis.

Pasak jo, vaistinių nepasitenkinimą, kuris persidavė žmonėms, sukėlė tai, kad įsigaliojo įstatymo pakeitimas, kad vaistinės gali būti tikrinamos slaptų pirkėjų.

„Iki šiol vaistų kontrolės tarnybos kontrolierius pirma turėjo prisistatyti. Dabar vaistininkų darbą galės patikrinti neprisistatęs kontrolierius. Natūralu, kad tokiu atveju niekas nedarys pažeidimų“, – sakė T. Alonderis.

SAM atstovas neigia gandus, kad papildomi receptai įvesti tokiems vaistams nuo skausmo, kaip, pavyzdžiui, Ibuprofenas.

„Ibuprofeno visada kai kurie stiprumai buvo receptiniai, o kai kurie nereceptiniai. 600 miligramų dozuotė yra receptinė, ir iki šiol ji tokia buvo. 200 miligramų yra nereceptinė“, – paaiškino T. Alonderis.

Jis taip pat paneigė gandus, kad nuo šiol raminamųjų, tokių, kaip, pavyzdžiui, „Lexatonil’is“, nebegalės skirti šeimos gydytojai, ir būtinai reikės eiti recepto pas psichiatrą.

„Niekas čia nepasikeitė, gali skirti ir skiria šeimos gydytojai, tik irgi šiek tiek daugiau dėmesio skiriama paskyrimo kontrolei. Nes neribotai ilgą laiką jo skirti nerekomenduojama. Turėtų tada pasikonsultuoti su psichiatru, jeigu reikia metus ar daugiau laiko jį vartoti, galbūt, yra kitų bėdų. Taip yra dėl gydymo kokybės“, – sakė T. Alonderis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA