Pataria specialistai: kaip miegoti, kad neskaudėtų nugaros | Kas vyksta Kaune

Pataria specialistai: kaip miegoti, kad neskaudėtų nugaros

delfi.lt 2017/11/13 21:54
Asociatyvi / SXC nuotr.

Nemanykite, kad tinkama laikysena svarbu tik sėdint prie stalo ar stovint. Jei norime turėti sveiką nugarą, miegojimo poza – ne mažiau svarbu nei tai, kaip sėdime ir kt.

Po miego keistomis pozomis, galite pabusti su skaudama nugara ar diegliu kakle. Būtų idealu miegoti ant nugaros arba ant kurio nors šono, kad nugara būtų viename lygyje su kaklu ir su galva. Jei nepavyksta taip įprasti, padės nedidelė pagalvėlė po juosmeniu. Beje, ne mažiau svarbu – kokybiškas čiužinys ir tai, kaip keliamės iš lovos, rašo curejoy.com.

Miegojimo poza turi įtakos kaklo, nugaros, viso stuburo būklei. Miegodamas žmogus turi pailsėti. Jei nerandate patogios pozos miegoti ar geros vietos miegui, anksčiau ar vėliau tai atsilieps kaklui ir nugarai – stiprūs skausmai neišvengiami. Net 31 milijonas amerikiečių skundžiasi nugaros skausmais. Juk nenorėtumėte papildyti jų gretas?

Tada pats metas aptarti miegojimo pozas, juo labiau, kad didžiosios dalies nugaros skausmų priežastys yra mechaninės kilmės, o ne susijusios su ligomis – artritu ir pan. Be to, miegui skiriame net trečdalį paros.

Patarimai, kokiomis pozomis miegoti

1. Atpraskite miegoti embriono poza ir ant pilvo

Miegant embriono poza arba ant pilvo gali imti skaudėti sąnarius arba nugarą, nes taip miegant nugara nėra neutralioje padėtyje, be reikalo apkraunamas stuburas, raumenys, klubai ir sąnariai.

2. Miegokite ant nugaros

Jei priklausote mažumai (8 procentams) žmonių, kurie miega ant nugaros, jums pasisekė. Tai – optimali poza stuburui, nes nugara, kaklas ir galva būna neutralios pozicijos. Taip miegant nė viena iš išvardintų kūno dalių nėra per daug apkraunama.

3. Jei ant nugaros gulėti nepatogu, miegokite ant kurio nors šono

Jei nepatinka miegoti ant nugaros, antra geriausia miegojimo poza – ant kurio nors šono. Deja, taip miega vos 15 proc. žmonių. Gulint ant šono, nugara daugiau ar mažiau yra tiesi, kojos ir liemuo irgi tiesūs. Miegant ant šono, mažesnė nugaros skausmų tikimybė.

4. Svarbu ne tik miegojimo poza, bet ir pagalvė, čiužinys

Net jei miegate nugarai tinkama poza, ją gali skaudėti dėl nekokybiško čiužinio, kuris nepakankamai palaiko nugarą.

Koks turėtų būti čiužinys

Jei nenorite patirti nugaros skausmų, susijusių su miego poza, nevalia pamiršti ir čiužinio. Miegant ant netinkamo čiužinio, nugaros skausmas gali sustiprėti. Amerikos chiropraktikos asociacija pataria miegoti ant vidutinio kietumo čiužinio – tada stuburas minimaliai išsilenkia, dėl to stresas ir įtampa tam tikros nugaros dalims yra minimalūs (todėl neskaudės nugaros).

Net 63 proc. žmonių, kuriems skaudėjo nugarą, teigė pajutę pagerėjimą, kai nusipirko naują čiužinį. Pigesnė alternatyva – padėti po senu čiužiniu faneros lakštą, kad gulėtumėte ant tvirtesnio pagrindo.

Pagalvę galima dėti ne tik po galva

Išvengti nugaros skausmo neretai gali padėti ir pagalvė. Daugeliui žmonių sunku pakeisi miegojimo pozą – juk per daug metų, susiformavusį įprotį nelengva pakeisti. Pavyzdžiui, jei keliasdešimt metų miegojote ant pilvo, bus sunku per vieną naktį įprasti miegoti ant nugaros. Na, bet spaudimą nugarai padės sumažinti pagalvėlė – pasidėkite ją po pilvo apačia. Jei gulite ant šono, įsidėkite pagalvėlę tarp kojų – nugarai bus lengviau. Net miegant ant nugaros galite pasidėti pagalvėlę po keliais.

5. Ne mažiau svarbu ir teisingai atsikelti iš lovos

Vienas iš dažniausiai pamirštamų aspektų – kaip keliamės iš lovos. Jei staigiai atsisėsite iš gulimo pozos, nugara gali įsitempti. Keli patarimai, kaip keltis:

Judėkite švelniai, lėtai, venkite staigių, greitų judesių.
Pasisukite ant kurio nors šono, lėtai kelkitės pasiremdami ranka ir leisdami kojas nuo lovos ant grindų.
Lipdami iš lovos nesilenkite per juosmenį, nes taip galima pasitempti nugarą.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA