Siūloma Lietuvoje uždrausti keisti lytį | Kas vyksta Kaune

Siūloma Lietuvoje uždrausti keisti lytį

BNS 2017/11/12 14:20
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Grupė Seimo narių siūlo Civiliniame kodekse įtvirtinti, kad lytis yra genetiškai nulemta žmogaus prigimtinė savybė, ir uždrausti Lietuvoje lyties keitimą. Daugiausia prie šių pataisų registravimo prisidėjo valdantieji parlamentarai.

Pataisos nustatytų, kad vyriškos arba moteriškos asmens lyties nustatymo teisinis pagrindas yra genetiškai nulemta lytis, o „farmakologinės, chirurginės procedūros ar psichiatrinė, psichologinė terapija, kuriomis siekiama pakeisti genetiškai nulemtos asmens lyties požymius (lyties keitimas), Lietuvoje yra draudžiamos“.

Tokias pataisas įregistravo 31 parlamentaras, daugiausiai valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai, taip pat keletas konservatorių ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narių. Šios pataisos registruotos, kai Teisingumo ministerija parengė įstatymo projektą, leidžiantį translyčiams asmenims be teismo dokumentuose pakeisti nuorodą į lytį, vardą, pavardę ir asmens kodą. Šiuo metu žmonės, kurie tapatinasi su kita lytimi nei jų biologiniai lyties požymiai, pasikeisti dokumentus gali tik per teismą.

Lietuva 2007 m. pralaimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme dėl to, kad šalyje nėra įstatymo, reglamentuojančio lyties keitimo tvarką. Strazbūro teismo sprendimo vykdymą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų Komitetas ne kartą ragino Lietuvą ištaisyti šią teisės spragą.

Teisingumo ministerijos parengtame Asmens lytinės tapatybės įstatymo projekte ir kartu su juo teikiamose Civilinio kodekso pataisose siūloma atsisakyti „lyties pakeitimo“ sąvokos ir vietoje jos įtvirtinti „lytinės tapatybės“ terminą. Pagal projektą, įrašai galėtų būti keičiami pilnamečiam nesusituokusiam asmeniui, kuriam diagnozuotas transseksualumas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA