Iš pareigų atšauktas Kauno klinikinės ligoninės vadovas (papildyta vadovo komentaru) | Kas vyksta Kaune

Iš pareigų atšauktas Kauno klinikinės ligoninės vadovas (papildyta vadovo komentaru)

BNS 2017/11/08 16:04
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerijoje vykusiame Kauno klinikinės ligoninės dalininkų susirinkime nutarta iš pareigų atšaukti gydymo įstaigos vadovą Gediminą Abeciūną.

Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, toks sprendimas priimtas įvertinus padarytus darbo pareigų pažeidimus, kurie pripažinti šiurkščiais. Pasak ministerijos, gydymo įstaigos veiklos rezultatas antrus metus yra neigiamas. Audito metu nustatyta, kad G. Abeciūnas būdamas vadovu galėjo neefektyviai panaudoti įstaigos lėšas sudarydamas viešųjų pirkimų pardavimo sutartis, įdarbindamas darbuotojus. Po ministerijos atlikto audito, kuriuo buvo paskaičiuotas įstaigai padarytos žalos dydis, pradėtas darbo pareigų pažeidimo tyrimas.

Kaip BNS informavo Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Alina Žilinskaitė, nustatyta, kad žala gali siekti 175 tūkst. eurų. „Atliekant tyrimą, ligoninės direktoriaus buvo paprašyta bendradarbiauti ir pateikti pasiaiškinimą, tačiau nustatytu terminu nebuvo pateiktas nei pasiaiškinimas, nei dokumentai, galintys paneigti jo padarytus darbo pareigų pažeidimus. Bet kuris įstaigos vadovas, būdamas atsakingu už įstaigos veiklą, patikėto turto išsaugojimą, racionalų panaudojimą, atskaitingumą įstaigos dalininkui Sveikatos apsaugos ministerijai, turi pareigą bendradarbiauti su ministerija“, – pranešime teigia dalininkų susirinkimo pirmininkė, ministerijos korupcijos prevencijos specialistė Stasė Kazlauskienė.

Šios ir kitos aplinkybės rodo gydymo įstaigos vadovo abejingumą dėl savo padarytų veiksmų ir kartu atskleidžia jo nesiskaitymą su darbdavio Sveikatos apsaugos ministerijos interesais, teigia ministerija. Ligoninės vadovybės galimą piktnaudžiavimą ir didelės vertės turto iššvaistymą Kauno klinikinėje ligoninėje aiškinasi ir prokurorai. Prieš mėnesį Generalinė prokuratūra pranešė išnagrinėjusi Sveikatos apsaugos ministerijos skundą ir panaikinusi Specialiųjų tyrimų tarnybos priimtą nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą bei šį tyrimą pradėjo. Organizuoti ikiteisminį tyrimą pavesta Kauno apygardos prokuratūrai.

Kauno klinikinės ligoninės vadovas G. Abeciūnas kartu su savo pavaduotoju ir dar dviem ligoninės medikais yra kaltinamieji byloje aiškinantis bandymą nuslėpti buvusios Nacionalinės žemės tarnybos vadovės Daivos Gineikaitės neblaivumą.

Papildyta
Gediminas Abeciūnas: dalininkų priimtą sprendimą atšaukti mane iš pareigų skųsiu teismui

VšĮ Kauno klinikinės ligoninės direktorius G. Abeciūnas pasirengęs teisme įrodyti, kad lapkričio 8 d. įvykusio ligoninės dalininkų susirinkimo nutarimas jį atšaukti iš pareigų buvo ir nepagrįstas, ir neteisėtas.

„Nesutinku su pareikštais man pažeidimais, apie kuriuos žiniasklaidai pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, – teigė G. Abeciūnas. – Nesu net susipažinęs su pažyma, apie kurią nuo rugpjūčio mėnesio tvirtino Sveikatos apsaugos ministerija, taip pat nebuvau supažindintas su menamo vėlesnio audito išvadomis, apie kurias taip pat teigia ministerijos atstovai“, – sakė G. Abeciūnas ligoninės išplatintame pranešime.

Jo teigimu, beveik visada Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai prie kaltinimų ir metamų įtarimų pridėdavo žodelį „galimai“. Praėjusį penktadienį G. Abeciūnas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydamas ištirti sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėjų Nendrės Černiauskienės ir Linos Bušinskaitės–Šriubienės veiksmus, turinčius šmeižimo, pareigų neatlikimo ir piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi požymių.

„Sveikatos apsaugos ministerijos atlikto Kauno klinikinės ligoninės 2016-2017 m. laikotarpio audito rezultatas buvo įformintas 2017 m. liepos 7 d., o audito ataskaita buvo užbaigta su keletu rekomendacijų. Jokio kito audito ligoninėje atlikta nebuvo. Tik pačioje ministerijoje kurpiami „rašteliai“ ir „pažymos“, su kuriomis mūsų gydymo įstaiga nebuvo nė supažindinta“, – dėstė G. Abeciūnas.

Jis neigė ir kaltinimus dėl esą dvejus metus iš eilės neigiamo gydymo įstaigos balanso, nes tai netiesa. G. Abeciūno tvirtinimu, dalininkų sprendimą jis neabejotinai skųs teismui ir yra įsitikinęs, jog teismo keliu į darbą sugrįš. Pasak atšaukto vadovo, net nesuvokiama, kad teisinėje ir demokratinėje valstybėje apie tariamą atšaukimą iš pareigų sužino iš žiniasklaidos, nes oficialiu dokumentu jo niekas neinformavo.

Anot G. Abeciūno, žiniasklaidai paskleistoje informacijoje ministro patarėja L. Bušinskaitė-Šriubienė įžūliai meluoja, kad vadovo buvo paprašyta pateikti pasiaiškinimą – niekas jo net neprašė, o reikalavimas pasiaiškinti pagal Darbo kodekso nuostatas yra būtina esminė sąlyga atleidžiant darbuotoją iš pareigų už tariamus šiurkščius pažeidimus.

„Tai jei neprašė pasiaiškinimo, akivaizdu, kad nebuvo darbo drausmės pažeidimų, – įsitikinęs G. Abeciūnas. – Manau, kad tai parodo Sveikatos apsaugos ministerijos desperaciją, suprantant, kad net esminių sąlygų, būtinų atleidžiant darbuotoją iš darbo nesilaikė, todėl nė neabejoju, kad pasieksiu pergalę teisme ir sieksiu, kad visus nuostolius, susijusius su priverstine mano pravaikšta, atlygintų šio ciniško teisinio nihilizmo spektaklio pagrindiniai veikėjai. O pagal suformuotą teismų praktiką, tuo atveju, jei teismai pripažįsta atleidimą neteisėtu, žala valstybei išieškoma iš asmenų, dalyvavusių neteisėtų sprendimų dėl darbuotojo atleidimo priėmime. Tikiuosi, kad tai bus nustatyta ir teisingumas nugalės“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA